Cat a scazut increderea analistilor financiari in economia Romaniei

Luni, 25 Iunie 2018, ora 10:55
3018 citiri
Cat a scazut increderea analistilor financiari in economia Romaniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a scazut in luna mai, fata de aprilie, cu 8 puncte pana la valoarea de 41,5, arata datele publicate luni de CFA Romania.

Fata de aceeasi luna din 2017, indicatorul a scazut cu 25,1 puncte. Analistii CFA estimeaza ca euro ar putea depasi nivelul de 4,7 lei in urmatoarele sase luni.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca).

Astfel, indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioara cu 9,5 puncte, pana la 56,9 puncte. Fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul conditiilor curente a scazut cu 27 puncte.

Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 7,2 puncte pana la 33,8 puncte. Fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul anticipatiilor a scazut cu 24,1 puncte.

"In ceea ce priveste cursul de schimb eur/ron, aproximativ 90% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuala. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7046, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7603", se arata in comunicat.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni a inregistrat o valoare medie de 4,58%, potrivit CFA Romania.

"Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 92,5%, si respectiv 87,5% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie.

Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,45%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 5,03%. Ca urmare, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate dobanzi real negative", se arata in comunicat.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni in randul membrilor CFA Romania si al candidatilor pentru nivelurile II si III ale examenelor CFA.

CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrata de CFA Institute (USA), organizatia avand peste 220 de membri.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#analisti incredere economie, #analisti CFA incredere economie , #stiri economice
Comentarii
Poza Hastalavista
Hastalavista
rank 5
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1