CE a emis o opinie favorabila privind unitatile 3 si 4 de la Cernavoda

Luni, 27 Decembrie 2010, ora 23:14
1973 citiri
CE a emis o opinie favorabila privind unitatile 3 si 4 de la Cernavoda
Foto: Romania Libera

Comisia Europeana a emis o opinie favorabila referitoare la finalizarea Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda, in conformitate cu prevederile Articolului 43 din Tratatul EURATOM, anunta Ministerul Economiei.

Analiza s-a desfasurat pe o perioada de 18 luni, timp in care specialistii europeni s-au deplasat pe amplasamentul Cernavoda, au avut mai multe runde de discutii tehnice cu specialistii centralei nucleare, precum si intalniri cu oficialitatile romane pe tema elementelor specifice tehnologiei CANDU, care au facut pentru prima data obiectul analizei Comisiei Europene, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Evaluarea tehnica a inclus intalniri de lucru intre Comisia Europeana si reprezentanti ai S.C. EnergoNuclear S.A, impreuna cu experti din partea AECL Canada - licentiatorul tehnologiei CANDU, ai Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, ai Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si ai Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive.

Documentatia de notificare a fost transmisa de S.C. EnergoNuclear S.A. la Comisia Europeana in luna iunie 2009. Proiectul va include o serie de imbunatatiri substantiale corespunzatoare cerintelor standardelor actuale de securitate nucleara aplicabile la nivel international.

De asemenea, proiectul va respecta principiile stabilite prin directiva de securitate nucleara emisa in iunie 2009. Comisia Europeana a remarcat faptul ca investitia indeplineste obiectivele din Tratatul EURATOM si contribuie la dezvoltarea mixului energetic din regiune.

Finalizarea proiectului Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda va oferi o capacitate nucleara noua, de circa 1400 MW, dubland astfel cantitatea de energie livrata in prezent de centrala de la Cernavoda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#centrala nucleara Cernavoda, #unitati Cernavoda, #Comisia Europeana Cernavoda , #stiri economice