CE estimeaza venituri mai mici la buget, din cauza activitatii economice scazute

Luni, 19 Ianuarie 2009, ora 15:44
1088 citiri
CE estimeaza venituri mai mici la buget, din cauza activitatii economice scazute
Foto: Ziua

Veniturile la buget vor suferi in 2009 atat din cauza restrangerii activitatii economice din Romania, cat si a reducerilor aprobate pana in prezent si a reformei sistemului de pensii.

De asemenea, salariile din sistemul public ar putea creste in continuare, punand presiune pe deficit, estimeaza Comisia Europeana (CE). Bruxelles-ul precizeaza, insa, ca estimarile nu iau in calcul noul buget al guvernului actual, care, de altfel, nu a fost inca aprobat.

Noul guvern a anuntat ca si-a fixat ca tinta restrangerea deficitului bugetar la 2-2,5% din PIB in acest an, insa majoritatea expertilor sunt sceptici ca obiectivul poate fi atins, in conditiile in care bugetul va suporta constrangeri majore pe partea de venituri, in timp ce cheltuielile nu pot fi micsorate intr-o masura semnificativa.

"Veniturile din taxe vor fi afectate de incetinirea economica, precum si de diferitele schimbari fiscale (anularea taxelor pentru anumite castiguri de capital si din dobanzi, tratament fiscal preferential pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare, cota redusa de TVA pentru locuintele sociale)", avertizeaza CE.

Incetinirea activitatii economice se va manifesta si printr-o temperare accentuata a consumului si investitiilor.

"Boom-ul cererii interne, care a fost princilalul motor al cresterii economice in ultimii cinci ani, este asteptat sa se tempereze semnificativ, pe seama incetinirii accentuate a cresterii creditarii, deteriorarii indicatorilor de incredere si inrautatirii conditiilor de pe piata muncii", se mentioneaza in prognoza CE.

Consumul privat ar urma sa sporeasca intr-un ritm mult mai slab in 2009, de doar 1,9%, fata de 8% anul trecut, insa "declinul cel mai pronuntat va fi pe partea de investitii", avertizeaza CE. Temperarea cererii din Romania va afecta puternic investitiile, care vor avansa in acest an cu doar 1,4%, fata de 18,1% in 2008.

Prognoza publicata luni de CE arata schimbari semnificative fata de ultimele estimari publicate in toamna trecuta. Inrautatirea situatiei economice in UE si in Romania a modificat proiectiile pentru majoritatea indicatorilor.

Astfel, in privinta cresterii economice din Romania, CE a revizuit in scadere prognoza, de la 4,7% in toamna la 1,75% in prezent, iar rata somajului este estimata sa urce la 7%, fata de 6,4%, cat indicau proiectiile anterioare.

Totusi, estimarea privind cresterea economica pune Romania intr-o situatie pozitiva la nivelul blocului comunitar, in conditiile in care Bruxelles-ul prevede ca 18 state membre ale UE vor inregistra scadere economica in acest an, iar cel mai mare avans al PIB ar urma sa fie de 2,7%, in Slovacia.

Polonia va inregistra o crestere a PIB de 2%, estimeaza CE, in timp ce Romania si Bulgaria, cu un avans prognozat la circa 1,8%, s-ar plasa pe pozitia a treia in clasamentul cresterii economice din blocul economic european.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Comisia Europeana, #situatia economica, #venituri buget , #stiri economice