Ce fac fondurile de pensii cu banii nostri?

Marti, 19 Februarie 2008, ora 07:14
1683 citiri
Ce fac fondurile de pensii cu banii nostri?

Administratorii fondurilor de pensii private si-au stabilit strategia de investitie pentru urmatoarea perioada, informeaza Bursa. Primii cinci jucatori care controleaza o proportie de 82,09% din piata pensiilor private obligatorii s-au aratat interesati de investitiile in instrumentele cu venit fix (titlurile de stat si obligatiunile), desi, la inceputul perioadei de aderare, isi exprimasera intentia sa investeasca preponderent in actiuni.

Majoritatea directorilor de investitii nu sunt ingrijorati de scaderile de pe piata noastra de capital - faptul le va permite, in opinia lor, sa cumpere actiuni la preturi mult mai mici.

Administratorii fondurilor de pensii sunt interesati, intr-o oarecare masura, sa investeasca si pe pietele din strainatate. Totodata, fondurile mutuale si plasamentele imobiliare reprezinta o alternativa care, conform declaratiilor lor, va fi luata, cu singuranta, in considerare.

Dorin Boboc, directorul de investitii al fondului de pensii "Allianz Tiriac", a declarat ca plasamentele se vor orienta pe trei directii principale. Acesta a spus ca investitiile vor fi facute cu siguranta in instrumente ale pietei monetare, pentru a administra lichiditati pe termen scurt - titluri de stat, depozite bancare.

In al doilea rand, plasamentele vor fi facute in instrumente din gama veniturilor fixe - obligatiuni guvernamentale cu maturitate de peste 12 luni, obligatiuni municipale si obligatiuni corporatiste emise de companii solide din punct de vedere financiar, cu un rating si un randament bun. De asemenea, fondul de pensii "Allianz Tiriac" va lua in calcul si instrumentele din gama veniturilor variabile - actiunile.

Bogdan Georgescu, specialist in investitii al "Aviva Fond de Pensii", urmareste in politica de investitii o pondere echilibrata intre actiuni si obligatiuni.

Radu Craciun, director de investitii al "Interamerican Fond de Pensii", s-a aratat interesat de investitiile in titlurile de stat. Domnia sa a declarat: "Prin prisma evolutiei dobanzilor si a involutiei pietei de capital, consider ca cel mai bun si sigur plasament este reprezentat de instrumentele cu venit fix, cu maturitate scurta sau cel mult pe termen mediu".

Craciun este de parere ca cea mai atractiva moneda este leul, avand in vedere evolutia cursului de schimb.

Liviu Enache, director financiar al fondului de pensii "Generali", s-a aratat interesat de investitii in instrumente derivate, in speta depozitele structurate ce au la baza rata dobanzii, cosuri de valute, instrumente cu venit fix (obligatiuni, T-bilss, etc) si hibrizi (combinari de doua active suport). Domnia sa considera ca aceste instrumente asigura un raport optim intre randament versus expunerea la risc.

Din punct de vedere al valutei preferate, leul ramane pe primul loc, urmand in topul preferintelor EUR, CHF, GBP si USD. "Intr-o masura mult mai mica, ne putem gandi si la valutele" speculative "a caror volatilitate genereaza oportunitati de piata cu un" return "mai ridicat", a adaugat Liviu Enache.

Acesta a declarat: "Cum legea ne obliga sa diversificam investitiile in diverse instrumente si portofolii, tot asa principiile economice impun diversificarea instrumentelor pe tipuri de valute (prin valute intelegand si RON)".

Dorin Boboc considera ca scaderile de pe piata de capital sunt rezultatul diminuarilor drastice a apetitului riscului pe plan mondial. El s-a aratat ingrijorat, pe termen scurt, de scaderea pretului actiunilor de pe piata de capital din tara noastra, mai ales daca va exista o evolutie prelungita negativa. Pe de alta parte, pe termen lung, acesta considera ca "nu este nici prima, nici ultima situatie de acest gen".

Boboc a adaugat: "Am facut tot ce a tinut de noi ca sa limitam scaderea burselor", adaugand: "Avem insa, oportunitatea de a cumpara actiuni la preturi mici".

Georgescu nu este ingrijorat de evolutia actuala a pietei romanesti de capital, investitiile fondului de pensii urmarind obiective pe termen lung. "Piata de capital din tara noastra este influentata direct de evolutia pietelor din strainatate, astfel ca 70 % din totalul investitiilor in actiuni va fi reprezentat de actiuni ale companiilor romanesti", a adaugat Georgescu.

Totusi, Eugen Voicu, directorul general al fondului "Aviva", s-a aratat ingrijorat de scaderea pretului actiunilor de pe piata de capital din tara noastra. "Ne preocupa si suntem atenti inclusiv la pietele internationale, dar poate fi si o oportunitate de intrare in piata pentru fondurile de pensii intr-un moment in care actiunile sunt cu adevarat ieftine", a subliniat acesta.

"Politica de plasamente se va concentra pe piata locala, in primul rand, iar plasamentele externe se vor face beneficiind de suportul grupului << Aviva >>", a mai spus Eugen Voicu.

Nici Radu Craciun nu este ingrijorat de evolutia pietei noastre de capital din ultima perioada. Acesta a declarat: "Scaderea pretului actiunilor pe piata de capital ne ofera posibilitatea sa investim la preturi foarte mici. Este o alternativa pe care, cu siguranta, o vom lua in considerare".

Pe de alta parte, spune Voicu, plasamentele permise vor trebui extinse, precum si limitele de plasamente in diverse instrumente. Directorul general al "Aviva Fond de Pensii" s-a aratat interesat de majorarea limitei investitiilor in fonduri mutuale si imobiliare. Domnia sa considera ca majorarea cotei de 5% permisa acum este un beneficiu pentru industrie, iar plasamentele imobiliare nu trebuie sa lipseasca din activul unui fond de pensii. "Optez pentru posibilitatea de a plasa bani si in fonduri de private equity", a adaugat acesta.

Bogdan Georgescu este de parere ca investitiile imobiliare sunt foarte bune pentru ca ofera performanta si stabilitate pe termen lung. "Dorim ca aceasta alternativa investitionala sa fie admisa in portofoliul unui fond de pensii", a subliniat acesta.

Dorin Boboc s-a aratat interesat de orice deschidere spre diversificarea investitiilor, de orice crestere a flexibilitatii. Domnia sa a declarat: "Avem incredere in abilitatile de a investi bani in mod prudential, aceasta fiind si strategia fondului Allianz Tiriac. Este o atitudine sanatoasa sa ne dorim o cat mai mare flexibilitate".

In legatura cu investitiile in imobiliare, domnul Boboc nu considera ca este oportuna o asemenea investitie, atata timp cat piata romaneasca ramane la nivelul actual. Dorin Boboc a mai spus: "Foarte interesante ar fi investitiile in instrumente financiare care au ca suport active imobiliare". Domnia sa considera ca aceste instrumente financiare necesita un proces complex de evaluare, adaugand: "Aceste instrumente confera transparenta si, totodata, le vor oferi jucatorilor de pe piata pensiilor private obligatorii certitudinea ca investesc pe aceeasi piata, in aceleasi conditii".

Enache a precizat ca este interesat de orice alternativa de plasament si de flexibilitatea ponderilor investitionale. Domnia sa considera ca si investitiile imobiliare pot constitui o alternativa, insa exista mai multe argumente pro si contra.

Radu Craciun considera ca majorarea limitei permise investitiilor in fonduri mutuale este o decizie buna, "dar nu extraordinara" pentru fondul de pensii "Interamerican" care doreste sa investeasca in instrumente pe termen scurt. "Nu ne propunem sa investim in fonduri administrate de alte entitati", a subliniat Craciun.

In legatura cu interesul pentru investitiile pe pietele din strainatate, Boboc a spus ca este de datoria administratorilor fondurilor de pensii sa-si diversifice portofoliul, sa reduca dependenta portofoliului de conditiile specifice pietei romanesti.

Radu Craciun a precizat ca, pentru moment, "Interamerican" nu prefera investitiile pe pietele din strainatate. "Probabil vom lua in calcul si aceasta alternativa de plasament, dar cel mai devreme dupa primul an", a spus directorul de investitii. Acesta considera ca nu este un moment propice pentru investitiile pe pietele din strainatate, si, totodata, acest plasament este foarte complicat pentru fondurile de pensii.

Reprezentantii ING Fond de Pensii, primul jucator de pe piata pensiilor administrate privat, au declarat ca nu vorbesc despre politica de investitii a companiei. Un bizar caz de opacitate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#pensii private, #asigurari , #stiri economice