Ce inseamna reducerea TVA-ului pentru alimentele de baza?

Miercuri, 17 Decembrie 2008, ora 07:05
2201 citiri
Ce inseamna reducerea TVA-ului pentru alimentele de baza?

Noile planuri de modificare fiscala prevad printre multe altele si reducerea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) pentru alimentele de baza de la 19% la 5%.

Noile politici fiscale pe care noul guvern le va implementa sunt menite sa stimuleze consumul si sa mareasca puterea de cumparare a populatiei, indeosebi a celei sarace.

Produsele alimentare de baza precum painea, laptele, carnea, uleiul vegetal si zaharul, potrivit planului de guvernare, vor avea un TVA de 5%. Produsele de lux si cele daunatoare sanatatii vor avea accize majorate si vor avea o valoare a TVA-ului crescuta pana la 25%.

Ideea reducerii TVA-ului a fost si este sustinuta in continuare de membrii PSD. Alianta PD-L-PSD+PC va aplica masura care actualmente face parte din programul de guvernare.

Patronatele din industria alimentara spun ca reducerea taxei pentru alimentele de baza ar cobora preturile cu pana la 14%, informeaza Daily Business.

"O reducere a TVA-ului va insemna un pret la producator mai mic cu 14%, din start. Reducerea preturilor ar putea fi chiar mai mare, daca luam in calcul faptul ca, eliminandu-se concurenta neloiala generata de piata neagra, preturile s-ar putea aseza pe un nivel competitiv, iar specula ar putea fi controlata mult mai usor", a declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu.

De cealalta parte, Varujan Vosganian este de parere ca reducerea TVA-ului nu va influenta ieftinirea alimentelor.

"Dupa 2010, vom putea asocia o scadere a TVA cu o scadere a preturilor, deoarece Romania trebuie sa intre pe fagasul inflationist din zona euro, de sub 3%", a declarat Varujan Vosganian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#reducere tva alimente, #majorare tva alimente, #masuri fiscale guvern, #criza financiara, #stimulare consum , #stiri economice