Ce ne-au asigurat politicienii ca nu se va intampla cu economia in 2009

Duminica, 09 August 2009, ora 23:35
1997 citiri
Ce ne-au asigurat politicienii ca nu se va intampla cu economia in 2009

Nu putem spune ca nu suntem obisnuiti cu lipsa de responsabilitate cu care politicienii nostri fac declaratii, inclusiv pe marginea subiectelor economice, dar uneori discrepantele dintre vorbe si realitate sunt uriase.

Cea mai buna scuza pentru lipsa de viziune economica ne-a fost servita, cu ceva timp in urma, chiar de seful statului, care a spus poporului ce a auzit de pe la altii, iar daca respectivii s-au inselat sau l-au mintit, atunci a gresit si el.

Nu sunt de condamnat pentru ca n-au prevazut ce va urma, ci pentru ca au promis ca vor face o multime de lucruri a caror rezolvare nu statea in puterea lor, iar acolo unde stiau adevarul au mintit deliberat pentru a nu pierde capital politic.

Din tot ce s-a discutat si analizat in ultimele 9-10 luni am ales doar 5 teme pe marginea carora, initial, liderii politici au avut o viziune total gresita fata de ceea ce s-a intamplat ulterior.

Crestere economica de pana la 6%

In tomana anului trecut, "obiectivul strategic" al partidelor politice care acum se afla la guvernare, dar si al celor care detineau fraiele puterii la momentul respectiv era asigurarea unui ritm de crestere economica in 2009 undeva la 6%. La nicio luna de la investire, Cabinetul Boc a recalculat posibila crestere economica la 2,5%.

Dupa discutiile cu FMI s-a ajuns la concluzia ca economia nationala va inregistra o contractie de 4,1%, lucru de neimaginat la sfarsitul anului trecut. Acum, dupa ce cifrele din primul semestru au confirmat faptul ca ne-am adancit in criza, ministrul Finantelor, alaturi de reprezentantii FMI, vorbesc de o prabusire economica de 8%, ceea anuleaza cresterea economica din 2008 (+7,1%) si o buna parte din cea realizata in 2007.

Intre o crestere de 6%, prognozata in urma cu 9 luni de toti politicienii cu putere de decizie, si o scadere de 8% este o diferenta de 70,56 miliarde lei, echivalentul a 14% din PIB-ul realizat in 2008.

Deficite sustenabile

Primul proiect de buget realizat de actuala putere a fost construit pe un deficit de 2%. In cele din urma, autoritatile de la Bucuresti au convenit cu FMI un deficit de 4,6%. Desi primele doua tinte trimestriale de deficit au fost atinse, Guvernul are in vedere negocierea cu Fondul Monetar International a unui deficit bugetar de peste 7% din PIB.

Aceasta cifra este mult mai aproape de ceea ce spunea premierul ca nu se va intampla in 2009. Pe 16 ianuarie, Emil Boc sustinea ca, daca s-ar da curs tuturor solicitarilor ordonatorilor principali de credite, existente la data respectiva, s-ar realiza un deficit in jur de 9%.

Imprumutul preventiv pe care nu-l va plati populatia

"Esenta acestui imprumut este repornirea motoarelor economiei. Locuri de munca, credite, comenzi pentru industria romaneasca si, implicit, taxe si impozite care se vor plati la stat, iar, de aici, sustinerea tuturor obligatiilor sociale pe care statul le are", asa suna discursul lui Emil Boc din momentul adoptarii scrisoarii de intentie pentru acordul de imprumut cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Printre obligatiile pe care si le-a asumat Executivul in acest an se numara si pensia minima garantata, introdusa in speranta ca vor exista mai multi bani la buget dupa accesarea celor 20 de miliarde de euro, imprumut fara precedent in istoria Romaniei, care ar fi trebuit sa stimuleze economia, deci si incasarile din taxe si impozite.

Acordul si-a pierdut oficial caracterul "preventiv" in momentul in care Traian Basescu a recunoscut ca o parte din banii de la Comisia Europeana, destinati acoperirii deficitului, ar putea sa fie folositi, in mod exceptional, pentru plata pensiilor si salariilor din sistemul bugetar.

Pentru plata acestor obligatii, statul nu se va mai folosi de banii de la CE, ci de cei de la FMI, a caror destinatie initiala era intarirea rezervei nationale a BNR, dupa cum au afirmat in ultima vreme mai multi lideri politici importanti.

Daca Executivul va folosi banii de la FMI pentru investitii sau pensii, atunci tot el va trebui sa returneze banii, ceea ce inseamna ca acesta va fi platit direct din buzunarele contribuabililor, exact asa cum Emil Boc a dat asigurari recent ca nu se va intampla.

Predictibilitatea deciziilor publice cu impact asupra mediului de afaceri

Predictibilitatea a fost unul dintre cele "cinci cuvinte cheie" folosite in mod repetat de PD-L in campania pentru alegerile uninominale din 2008. Promisiunea eliminarii impozitului pe profitul reinvestit incepand din prima parte a anului, nerealizata nici pana in ziua de astazi, sau introducerea impozitului forfetar si discutiile despre posibilitatea eliminarii lui incepand cu 1 septembrie reprezinta o dovada in plus ca deciziile Executivului cu impact asupra mediului de afaceri nu pot fi predictibile.

La randul lor, cei de la PSD sustineau in campanie ca "pentru cresterea stabilitatii si predictibilitatii mediului de afaceri vor propune ca orice modificare a Codului Fiscal sa se realizeze numai dupa consultarea partenerilor sociali, de regula, cu un an inainte".

Cresterea numarului de locuri de munca

Cresterea numarului de locuri de munca a fost unul dintre principalii cai de bataie din campania pentru parlamentare. Prima sedinta a noului Guvern a adus si prima masura contrara din acest punct de vedere: suspendarea ocuparii prin concurs a unui numar de 145.000 de posturi vacante in administratie.

La acestia se adauga cei 20% din functionarii publici despre care vorbea Traian Basescu. Chiar daca seful statului a revenit si a precizat ca este vorba doar de personalul din aparatele centrale, adica undeva la 20.000 de concedieri, se pare ca FMI insista pentru disponibilizarea unui numar de pana la 150.000 de functionari.

O astfel de masura ar despovara bugetul cu peste 1,5 miliarde de lei, plus inca un miliard de euro economisit prin masura precedenta.

Pentru a stimula aparitia a 300.000 de noi locuri de munca in mediul privat, statul ar trebui sa cheltuiasca cu mult mai mult de 6 miliarde de lei, suma economisita in urma reducerii personalului bugetar. Cum acesti bani nu exista, atunci nu putem trage nici speranta ca Executivul va putea incuraja, intr-un fel sau altul, aparitia de noi locuri de munca in economie.

Chiar daca totul a mers din rau in mai rau, mai exista totusi o veste buna. Se apropie o noua campanie electorala, iar politicienii vor evita din rasputeri sa ne mai dea vesti proaste, cel putin pana ne alegem presedintele.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#crestere economica 2009, #deficite sustenabile, #imprumut preventiv FMI, #predictibilitate fiscala, #cresterea locurilor de munca , #stiri economice