CE nu confirma acordul pe taxa auto cu Vosganian

Miercuri, 23 Ianuarie 2008, ora 15:02
3154 citiri
CE nu confirma acordul pe taxa auto cu Vosganian

Purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru Taxe si Uniune Vamala, Maria Assimakopoulou, a declarat miercuri ca nu poate confirma ca Executivul european ar fi ajuns la un acord cu oficialii romani in privinta taxei auto.

"Ca discutiile pot duce la un acord este un lucru diferit fata de a avea deja un acord cu Comisia. Noi nu putem face nici un comentariu in astfel de cazuri in care sunt demarate proceduri de infringement (incalcare a tratatului) impotriva unui stat membru", a spus Assimakopoulou, citata de NewsIn.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anuntat miercuri ca, in urma discutiilor avute cu oficialii europeni, Bruxelles-ul a fost de acord cu noua grila de taxare, care va fi adoptata prin Ordonanta de Urgenta in urmatoarea sedinta de guvern.

Modificarea taxei de catre Executiv ar fi, potrivit ministrului Vosganian, primul pas pentru suspendarea procedurii de infringement, suspendarea totala urmand sa aiba loc dupa aprobarea Ordonantei in Parlament.

In urma discutiilor purtate cu autoritatile romane, in 16 ianuarie, oficialii de la Bruxelles au fost de acord cu noua grila de taxare, la care mai trebuie aduse, insa, mici modificari. Potrivit unor surse oficiale romane, reprezentantii Comisiei Europene (CE) au cerut "cizelarea" a doi-trei coeficienti de taxare, dar au spus ca, de aceasta data, au fost aplicate principiile Comisiei.

Ministrul Economiei si Finantelor a avut discutii, marti, cu reprezentantii CE pe marginea taxei auto, la o saptamana dupa ce o delegatie romana a prezentat modificarile aduse taxei auto reprezentantilor Directiei Generale pentru Taxe si Uniune Vamala (DG TAXUD). "In timpul discutiilor avute la Bruxelles, comisarul european Laszlo Kovacs a felicitat guvernul pentru modul in care varianta de modificare a taxei de poluare auto corespunde cerintelor Comisiei Europene", a declarat Vosganian la inceputul sedintei de miercuri a Executivului, potrivit unui comunicat remis de Guvern.

Taxa de inmatriculare a devenit, in martie 2007, obiectul unei proceduri de incalcare a tratatului deschisa de Comisia Europeana impotriva Romaniei. Autoritatile romane si Comisia Europeana au purtat o ampla corespondenta pe acest subiect, insa nu au ajuns la un acord.

Taxa de prima inmatriculare a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu Euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara catalizator si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Comisia Europeana, #taxa auto , #stiri economice