Ce trebuie sa faca Romania acum, pentru a nu fi ocolita de investitori?

Joi, 06 Noiembrie 2008, ora 18:15
1684 citiri
Ce trebuie sa faca Romania acum, pentru a nu fi ocolita de investitori?

Romania se poate mentine atractiva in urmatoarea perioada pentru investitorii straini doar daca reuseste sa reduca birocratia si sa relaxeze fiscalitatea pe alocuri, sunt de parere consultantii fiscali si jucatorii din piata.

In conditiile actualei crize de lichiditati, care a obligat multe companii occidentale sa-si regandeasca planurile de investitii, specialistii considera ca o eventuala schimbare de fond in politica de impozitare nu ar fi benefica.

In acceptiunea acestora, Romania trebuie sa mentina sau sa incerce o reducere a cotei unice, asa cum s-a intamplat in majoritatea tarilor din regiune, in caz contrar interesul investitorilor pentru tara noastra riscand sa se diminueze considerabil.

O a doua problema pe care trebuie sa o rezolve autoritatile este cea a colectarii taxelor si impozitelor. O eventuala imbunatatire a sistemului de colectare ar spori incasarile la bugetul de stat, institutiile publice avand astfel la dispozitie sume mai mari pentru realizarea de investitii.

Dincolo de imbunatatirea sistemului de colectare, administratia urmatoare va trebui sa se dovedeasca eficienta in cheltuirea banului public, un prim pas fiind eliminarea risipei, lucru care nu se poate realiza decat printr-o reformare severa a politicii de cheltuieli bugetare.

In alta ordine de idei, specialistii recomanda Ministerului Economiei si Finantelor sa investeasca in profesionalizarea functionarilor din directiile de specilitate, cu precadere a celor care nu au o pregatire pe fiscalitate, fiind adusi in institutie din alte domenii.

Urmatorul punct pe lista lucrurilor la care Romania ar trebui sa lucreze pentru a ramane atractiva pentru investitorii straini este reducerea nivelului de taxare a muncii. Consultantii fiscali au subliniat faptul ca actualul nivel practicat in Romania este unul dintre cele mai impovaratoare din Europa.

Aceste afirmatii sunt intarite si de studiile realizate de marile companii de consultanta internationala din care a reisit ca ponderea cheltuielor salariale din totalul costurilor unei companii sunt mult mai mari in cazul societatilor din Romania decat in cazul celor din Bulgaria sau Ungaria.

Nu in ultimul rand, jucatorii din piata considera benefica existenta unei legi a holdingului, care ar putea dezvolta puternic industria serviciilor, scrie Business Standard.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Romania, #atragerea investitorilor straini, #masuri, #criza financiara , #stiri economice