Cele doua economii ale Americii

Marti, 09 Februarie 2010, ora 18:21
2419 citiri
Cele doua economii ale Americii
Foto: Arhiva

Cand Administratia Obama a pus in aplicare planul de stimulare a economiei, in 2009, speranta a fost ca cele 700 de miliarde de dolari vor opri declinul economic si deteriorarea pietei muncii.

Toate stirile ce au urmat au prezentat cifre care, de cele mai multe ori, se bat cap in cap, prezentand doua economii diferite: una care a invins recesiunea si una care inca se lupta sa iasa la lumina.

Forbes a facut o analiza in care a aratat ca am avut, cu adevarat, de-a face cu Marea Recesiune si ca nu e nici pe departe incheiata.

Ministerul de Comert american a anuntat vineri ca PIB-ul SUA a crescut cu 5,7 in ultimele luni ale lui 2009, fiind cea mai rapida crestere din ultimii trei ani.

Desi acesta ar putea fi un motiv de bucurie, nu trebuie sa ne extaziem prea tare. Graficul de mai jos arata cum a evoluat economia americana de la intrarea in recesiune incoace. De asemenea, prezinta perioada actuala in comparatie cu alte momente de cumpana ale economiei, unele mai severe - recesiunile din 1973 si 1981 - si altele mai putin grave - cele din 1990 si 2001.

Datele arata o crestere a consumului continua, ce contribuie la cresterea PIB-ul Americii cu 1,4%. Iata, insa, un al doilea grafic, care arata schimbarile suferite pe piata investitiilor fixe.

Investitiile fixe, care reprezinta aproape 12% din PIB, au o crestere foarte mica si se situeaza inca cu 22% mai jos decat varful atins in urma cu noua trimestre. Ambele grafice arata cat de grav a fost declinul si cat mai este inca de luptat pentru revenirea completa.

Deci, mai putem vorbi despre o revenire a economiei? S-a terminat recesiunea asa cum mai toti analistii sustin? Redevine SUA puterea economica a lumii?

Din pacate, o imagine de ansamblu a pietei muncii prezinta perspective si mai dezolante. Cele doua grafice de mai jos prezinta situatia de pe piata muncii si procentul populatiei de peste 16 ani care este activ in campul muncii.

Desi somajul a stagnat din decembrie, nu exista nicio dovada concreta ca piata muncii isi va reveni. Si asta va atarna ca o piatra de moara la gatul economiei si asa slabite.

In mod interesant, insa, pentru cei care sunt angajati, datele arata ca lucrurile merg intr-o directie buna. Adica nu le-au fost taiate ore de munca, nu li s-au micsorat salariile. Insa, daca analizam cauzele, aceste lucruri sunt normale.

Este normal ca cei inca angajati sa "beneficieze" de aceste conditii avand in vedere ca firmele au facut concedieri masive si trebuie sa mentina productivitatea cu un personal mult redus.

Asadar, se confirma vechea zicala ca omul aude si vede ce ii convine mai mult. E mai placut sa crezi ca recesiunea s-a terminat, ca economia a inceput sa creasca, milioane de locuri de munca vor fi create si bunastarea ne va "lovi" pe toti, pentru ca situatia celorlalte tari ale lumii nu este cu mult diferita.

Daca am deschide, insa, ochii si am vedea realitatea asa cum este ea, nu cosmetizata de cifre, am vedea ca, pentru multi semeni de-ai nostri, Marea Recesiune nu este doar un aforism dragut, ci un adevarat cataclism.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Marea Recesiune SUA, #iesire criza economica, #locuri munca piata muncii, #crestere economica SUA , #stiri economice