China, colacul de salvare al Japoniei?

Joi, 19 Mai 2011, ora 07:06
2278 citiri
China, colacul de salvare al Japoniei?
Foto: Blogspot

Pe masura ce autoritatile fac eforturi sa stabilizeze centrala nucleara Fukushima, una din cele mai importante "atractii" din Japonia din punct de vedere economic, tara se vede nevoita sa se apropie de China, potrivit analistilor.

Dupa ce pretul obligatiunilor Tokyo Eletric Power (Tepco) s-a prabusit, nu este exclusa si o cadere a obligatiilor guvernamentale japoneze. Totusi, specialistii au si o solutie: renuntarea la strategia din trecut si apropierea de China.

Potrivit unor oameni de afaceri citati de Financial Times, din cauza intreruperilor de alimentare cu energie, nu au avut de ales decat sa-si mute o parte din productie in China, iar extinderea in aceasta tara pare o alternativa viabila, mai ales ca repararea centralei nucleare va dura cel putin inca sase luni, potrivit estimarilor Tepco.

Intre timp, China nu a tinut secreta ambitia de a ajunge la nivelul de dezvoltare al Japoniei sau chiar de a-l depasi, iar una din modalitati este chiar achizitia de tehnologii de la producatorii japonezi, ale caror fabrici au fost devastate de cutremur si tsunami.

Guo Dingping, de la Institutul de Studii Internationale la Universitatea Fudan, crede ca nevoile de redresare economica ale Japoniei s-ar putea dovedi un motor de crestere pentru China si ar fi un punct de schimbare al relatiilor economice intre cele doua tari.

Pe de alta parte, unii analisti sunt de parere ca liderii japonezi sunt ineficienti si ar putea rata aceasta oportunitate, lucru care ar putea conduce, in cel mai rau caz, la marginalizarea sa pe scena economica mondiala.

Desi alianta dintre SUA si Japonia este esentiala, o relatie mai stabila dintre Japonia si China este la fel de importanta pentru reconstructia celei dintai si ar putea determina daca Japonia va ramane o forta economica mondiala sau nu.

Astfel, China ar putea juca, in prezent, rolul pe care l-a jucat SUA in trecut, cand relatiile economice au dat avant redresarii japoneze.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#relatii economice China Japonia, #redresare economica Japonia, #cutremur Japonia , #stiri economice