Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

China profita de criza Europei si isi extinde influenta

Joi, 16 Decembrie 2010, ora 18:08
3568 citiri
China profita de criza Europei si isi extinde influenta
Foto: europeword.com

China incearca sa profite de criza datoriilor din Europa si sa isi extinda influenta pe continent prin investitii masive si achizitii de obligatiuni emise de statele cu cele mai mari probleme. Strategia Chinei ar putea sa duca Europa in situatia SUA care este dependenta de Beijing din punct de vedere financiar.

Atitudinea Chinei a fost observata foarte bine in timpul vizitei presedintelui chinez Hu Jintao in Portugalia, la incepului lunii noiembrie. Un membru al cavaleriei ce participa la parada in cinstea oficialului chinez a cazut atunci de pe cal, iar liderul de la Beijing l-a imbratisat si l-a intrebat cum se simte, potrivit Der Spiegel.

Grija pe care Hu Jintao a aratat-o a fost de fapt un gest simbolic, presa chineza fiind entuziasmata pentru ca a fost "cel mai bun moment pentru ca lumea sa vada adevarata China".

China arata, insa, aceeasi simpatie fata de intreaga economie europeana prin nenumaratele oportunitati de investitii create de criza datoriilor suverane. Totusi, cu promisiunile privind sprijinul financiar si sustinerea monedei europene, Beijingul incearca de fapt sa isi stabilizeze cel mai mare partener comercial.

Chiar si inainte sa ajunga in vizita la Lisabona, multi portughezi cereau Chinei sa le sara in ajutor. Vazand dimensiunea datoriilor, liderul de la Beijing a promis in cele din urma ca va sprijini Portugalia prin masuri concrete si ca va dubla comertul bilateral pana in 2015.

Totusi, portughezii se asteptau la un alt raspuns si aveau alte asteptari. Ei ar fi vrut ca Hu Jintao sa-i ajute prin cumpararea de bonduri guvernamentale, un lucru despre care alti oficiali din guvern spuneau inaintea vizitei ca este foarte posibil.

Chinezii sunt bine-veniti oriunde in Europa

Superputerea economica incearca intr-un mod foarte inteligent sa isi extinda incluenta economica, dar si politica asupra Europei. Sprijinul economic este indreptat mai ales spre cele mai indatorate tari ale zonei euro pentru a le castiga increderea si a le transforma in aliati pe termen lung in cadrul Uniunii Europene. Vizate sunt tarile PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia si Spania).

In trecut, chinezii le-au aratat grecilor, italienilor si spaniolilor ca sunt prietenii lor si le-au cumparat obligatiunile cand toti ceilalti investitori refuzau, iar premierul Wen Jiabao dadea asigurari in luna octombrie ca tara sa va continua sa ofere astfel de ajutor si altor economii pentru a depasi dificultatile.

In Parlamentul de la Atena, premierul chinez le-a promis grecilor ca le va cumpara bondurile imediat dupa ce acestea vor fi din nou disponibile pe pietele financiare. Promisiunea sa a ramas la stadiul de vorbe, dar pietele financiare au vazut-o ca un vot de incredere venit din partea omului care decide cum sunt investite cele mai mari rezerve valutare din lume.

In iulie, China a cheltuit 400 de milioane de euro pe obligatiuni spaniole pe 10 ani, iar premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero le-a multumit intr-o vizita oficiala. El a afirmat atunci ca investitiile Chinei stimuleaza increderea pietelor financiare si ca si-ar dori ca Beijingul sa cumpere si mai multe obligatiuni spaniole.

La fel de asteptate sunt si investitiile facute de Chinese Investment Corporation (CIC), un organism de stat care gestioneaza un fond de 200 de miliarde de dolari. In urma cu cativa ani chinezilor li se spunea sa nu cumpere mai mult de 10% din participatii si intampinau rezistenta cand erau interesati de investitii intr-un loc precum portul din Hamburg. Acum, insa, timpurile s-au schimbat si sunt bine-veniti oriunde.

Beijingul pierde din cauza dolarilor

Liderii de la Beijing sunt, insa, ingrijorati de soarta investitiilor lor. Din echivalentul a 2,5 trilioane de dolari pe care chinezii le au in rezerve valutare, 70 de procente sunt investite in moneda americana, iar politica fiscala a SUA nu face decat sa le scada valoarea. De aceea, Beijingul a inceput sa isi indrepte atentia si spre alte monede.

Yu Yongding, unul dintre cei mai influenti economisti, fost consilier la banca centrala si supranumit "ucigasul dolarului", sustine ca alte monede nu sunt un inlocuitor ideal pentru bondurile americane, dar asta i-ar ajuta sa isi reduca pierderile daca dolarul va pierde dramatic din valoare.

Si guvernatorul bancii centrale, Zhou Xiaochuan, starnea anul trecut valva in mediul international dupa ce a propus ca dolarul din rezervele valutare sa fie inlocuit cu o supermoneda bazata pe drepturile speciale de tragere (DST) ale FMI. Este evident ca propunerea a venit de la cei mai inalti oficiali chinezi deoarece Zhou respecta cu strictete ordinele Partidului Comunist.

Investitie minima, influenta maxima

Toate promisiunile facute tarilor PIIGS sunt de fapt in interesul Chinei deoarece isi stimuleaza industria si creste exporturile. De asemenea, Beijingul se asteapta ca ajutoarele lor sa se intoarca si sub forma unui sprijin politic la Bruxelles, loc in care se cere ca yuanul sa nu mai fie tinut artificial la un nivel scazut.

Wen Jiabao a obtinut deja o promisiune din partea cancelarului german Angela Merkel. Ea l-a asigurat ca va sprijini incercarile Chinei de a obtine statutul de economie de piata din partea UE in urmatorii cinci ani. Acest lucru va face ca Uniunea Europeana sa nu mai acuze atat de usor practicile economice ale Beijingului.

Totusi, cu cat tarile europene devin mai dependente de China, cu atat ele sunt mai aproape de dilema cu care se confrunta SUA. "Cum sa fii dur cu bancherul tau?", se pare ca a scris secretarul de stat american, Hillary Clinton, intr-o nota publicata recent pe WikiLeaks.

Economistul Yi Xianrong de la Academia de Stiinte Sociale din Beijing avertizeaza, insa, ca bondurile din tarile PIIGS sunt totusi prea riscante. In opinia lui, China nu ar trebuie sa cumpere obligatiuni pana cand Uniunea Europeana nu isi va rezolva contradictiile interne.

Economistul precizeaza ca un motiv inteligent pentru a cumpara "cateva" obligatiuni este cel politic. Investitie minima, influenta maxima - aceasta a fost strategia Beijingului in Europa pana acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
Un număr tot mai mare de consumatori din zona euro se află în incapacitatea de a-și acoperi costurile cu chiria și utilitățile după ani de inflație peste țintă și costuri de împrumut...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#China influenta Europa, #Europa criza datorii, #zona euro criza, #China bonduri Europa, #China obligatiuni Europa , #stiri economice