China pune bazele celei de a treia mari uniuni economice din lume

Duminica, 03 Ianuarie 2010, ora 18:12
5539 citiri
China pune bazele celei de a treia mari uniuni economice din lume

China si tarile membre ale Asociatiei Natiunilor din sud-estul Asiei (ASEAN) au pus bazele unei noi uniuni economice, a treia ca potential din lume, dupa Uniunea Europeana si NAFTA (Acordul Nord American de Comert).

Noua uniune economica, formata din China, Brunei, Indonezia, Cambodgia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda si Vietnam, reuneste o populatie totala de 1,9 miliarde locuitori, de cinci ori mai mare decat cea a NAFTA si de aproximativ 4 ori mai numeroasa decat a Uniunii Europene. Produsul Intern Brut cumulat al Chinei si ASEAN se ridica la 6.000 de miliarde dolari.

Acordul care a dus la aparitia noii zone de comert a fost semnat la inceputul acestui an si prevede eliminarea taxelor vamale pentru 90% din produsele comercializate intre China, Indonezia, Brunei, Malaezia, Filipine, Singapore si Thailanda.

Intrarea in vigoare a acordului va duce la eliminarea taxelor pentru nu mai putin de 7.000 de bunuri.

Eliminarea taxelor vamale pentru diferenta de 10%, printre care se regasesc o serie de marfuri textile si electronice, se va realiza treptat si cu mai multa dificultate in conditiile in care acest subiect este extrem de sensibil.

Din 2015, taxele vor fi eliminate si pentru schimburile comerciale cu Laos, Vietnam, Cambodgia si Myanmar.

Acordul de liber schimb intre cele 11 state asiatice va ajuta China sa-si asigure aprovizioneze cu materii prime, in timp ce pentru tarile ASEAN va permite accesul la bunuri si produse mult mai ieftine.

Potrivit estimarilor, valoarea totala a schimburilor comerciale intre China si tarile ASEAN se va cifra la peste 200 miliarde dolari, aproape dublu fata de 2005.

In urma acestui acord, producatorii de incaltaminte si otel din tarile ASEAN precum Thailanda, Vietnam sau Cambodgia vor deveni mai vulnerabili in fata importurilor din China. In aceeasi situatie se vor afla si producatorii de componente auto din tarile din Asia de Sud-Est.

In schimb, exportatorii thailandezi de produse alimentare si bauturi, precum si de cosmetice si bijuterii vor avea de castigat in conditiile in care in China exista o cerere foarte mare pentru astfel de bunuri.

De suferit va avea si India, stat care incearca sa-si diversifice gama de produse exportate spre China. Autoritatile de la New Delhi isi doresc sa exporte spre China mult mai multe fructe, legume si grane, in conditiile in care 58% din exporturi reprezinta minereu de fier, produs cu o valoare adaugata redusa.

Reducerea taxelor vamale pentru produsele din tarile ASEAN de la o medie de 9,8% la o medie 0,1% va face si mai putin competitive pe piata chineza produsele importate din India.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#China ASEAN, #ASEAN, #Uniune Economica, #tratat liber schimb, #eliminare taxe vamale , #stiri economice