China renunta la dolar in favoarea cuprului

Vineri, 17 Aprilie 2009, ora 16:43
2361 citiri
China renunta la dolar in favoarea cuprului
Foto: gc.maricopa

Desi in ultimul timp s-a tot discutat despre schimbarea rezervelor chineze din titluri americane in aur, China a inselat asteptarile si a inceput sa faca stocuri de cupru si alte metale.

Nobu Su, presedintele grupului taiwanez TMT, care face transporturi spre China, spune ca Beijingul incearca sa scape cat mai repede de dependenta de dolari, relateaza The Telegraph.

"China s-a trezit. Vestul este o gaura neagra, cu toti acesti bani care sunt tipariti. Chinezii cumpara materiale pretioase, pentru ca este un mod mult mai bun de a-si folosi rezervele de 1,9 trilioane de dolari", a spus Nobu Su.

"Urmatoarea revolutie industiala va fi condusa de constructia masinilor hibrid, iar acel domeniu are nevoie de cupru. Puteti observa metoda subtila prin care China se infiltreaza in 30 sau 40 de tari cu resurse", a adaugat el.

In afara de cupru, China cumpara si aluminiu, zinc, nichel, dar si metale rare, precum titaniu, indiu, rodiu si praseodim, in incercarea de a-si diversifica rezevele in dolari, spun specialistii.

Potrivit lui John Reade, de la UBS, daca se dovedeste a fi o strategie din partea Chinei, achizitiilor nu vor avea limite, pentru ca "buzunarele Chinei sunt foarte adanci".

Potrivit analistilor, China omoara doi iepuri dintr-un foc. In primul rand, opreste cresterea yuanului, fara sa atraga critici din partea Washington-ului pentru manipularea monedei nationale.

In al doilea rand, valoarea stocurilor de metale pretioase creste, avand in vedere ca rezervele naturale sunt din ce in ce mai scazute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#rezerve cupru China, #achizitie metale China , #stiri economice