Cinci ministere pentru economie: Eficienta sau fotolii pentru toata lumea?

Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 12:25
3691 citiri
Cinci ministere pentru economie: Eficienta sau fotolii pentru toata lumea?

Romania ar putea avea un guvern format din 22 de ministere, in ciuda faptului ca, in ultimii ani, s-a incercat reducerea aparatului bugetar si a cheltuielilor aferente, iar aparitia unor ministere noi pentru domeniul economiei ar putea dauna mediului de afaceri, potrivit analistilor.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat Ministerul Finantelor Publice (MFP) ar putea fi despartit in doua ministere, iar cel al Economiei in trei. Astfel, pe langa MFP, ar putea sa apara, separat, si un Minister al Bugetului, iar, in afara de Ministerul Economiei, s-ar putea infiinta si un Minister al Comertului si unul al Mediului de Afaceri.

Este facut acest lucru, insa, pentru eficientizarea activitatii aparatului guvernamental sau doar pentru a multumi toate partidele ajunse la guvernare in urma alegerilor parlamentare de pe 9 decembrie?

Potrivit analistilor, despartirea celor doua ministere in cinci nu ar avea sens din punct de vedere administrativ si nu ar ajuta economia cu nimic.

"E o propunere atat de exotica incat nu stiu daca exista ceva similar undeva in Africa, nu cred ca exista asa ceva. Noi tocmai facusem mici progrese in consolidarea numarului de ministere si agentii. Este o idee complet contraproductiva. Guvernul nu are nevoie de mai multe ministere ca sa fie eficient, are nevoie de mai putine ministere ca sa fie eficient", a comentat profesorul de economie Bogdan Glavan, pentru Ziare.com.

Odata cu infiintarea unor ministere noi, vor creste simtitor si cheltuielile aferente. "De ce sa infiintam noi ministere, cu noi secretari, cu noi soferi, crescand cheltuielile, cand, de fapt, aceste ministere sunt inutile. Pentru ce ne trebuie Ministerul Economiei, al Comertului sau a Mediului de Afaceri? Este o economie de piata, care este condusa de piata, nu de guvern. Incetul cu incetul o sa avem mai multe ministere decat mari companii in Romania", a subliniat Glavan.

La randul sau, fostul premier Emil Boc sustine ca un guvern cu 22 de ministere, dupa cum este o propunere, ar fi "o ofensa la adresa bunului simt". "Ca vorbim de revolutia bunului simt, asta nu inseamna cresterea numarului de portofolii la 22, ci scaderea la 16 - 17, cate am avut noi, nu crearea unor structuri supra-judetene, care inseamna birocratie si cheltuieli suplimentare, ci comasarea judetelor daca vrem sa avem o eficienta administrativa si o mai buna absorbtie a fondurilor europene", a precizat Boc.

Ce formula ar fi mai buna pentru ministere

Analistul Ionel Blanculescu este de parere ca Ministerul Economiei si Ministerul Finantelor ar trebui sa ramana ca pana in prezent, neexistand motive pentru infiintarea unui minister pentru Comert sau a unuia pentru Mediul de Afaceri.

"Economia cuprinde si piata in aval, care este comertul, legatura cu clientul. Este clar ca acest minister nu ar trebui sa existe separat. Ministerul pentru Relatia cu Mediul de Afaceri, de asemenea, este o componenta a Ministerului Economiei. Sunt momente speciale in viata unui guvern in care ar trebui sa ai o relatie mai apropiata cu mediul de afaceri. Dar Consiliul Consultativ pentru mediul de afaceri de la nivelul prim-ministrului este formula de succes care exista in intreaga lume", a explicat Blanculescu, pentru Ziare.com.

In schimb, analistul sustine ca ar fi buna ideea infiintarii unui Minister al Energiei, asa cum exista in tarile din Golful Persic, avand in vedere ca acest domeniu ar putea deveni elementul fundamental al economiei romanesti, dupa inceperea exploatarii zacamintelor din Marea Neagra.

"Mai mult ca sigur sunt presiuni la nivelul prim-ministrului. Dar trebuie sa atinga un compromis, un consens si sa mearga pe o linie rationala. Iar, pentru aceasta, trebuie sa existe un Minister al Finantelor, al Economiei si eventual al Energiei", a opinat Blanculescu.

In schimb, Bogdan Glavan este de parere ca ar trebui sa existe chiar mai putine ministere decat in prezent. Astfel, profesorul de economie nu vede decat rostul unui minister de Finante, avand in vedere ca trebuie gestionat bugetul statului.

"Restul ministerelor, de la cel al Economiei, pana la cel al Turismului, cel al Dezvoltarii, nu le vad rostul. Avem companii de stat, dar ele sunt cu management autonom, ar trebui privatizate, schimbat managementul, nu ar trebui sa existe un sef deasupra lor", a spus Glavan.

"Sunt multi oameni care vor sa conduca si ei ceva daca tot au intrat la guvernare. Culmea este ca acesti oameni au demonstrat ca sunt incapabili sa conduca ceva in mediul privat", a conchis profesorul de economie.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#separare Ministerul Economiei, #separare Ministerul Finantelor, #alocare ministere , #stiri economice