CNP: Deficitul de cont curent va cobora la 13,2% din PIB

Luni, 27 Octombrie 2008, ora 13:35
1128 citiri
CNP: Deficitul de cont curent va cobora la 13,2% din PIB

Deficitul de cont curent se va cifra la 13,2% din PIB, potrivit ultimei estimari a Comisiei Nationale de Prognoza. Institutia din subordinea Guvernului a revizuit prognoza in usoara scadere, de la 13,4% din PIB, pe fondul anticiparii unor importuri mai mici si a unor exporturi mai mari.

Ca valoare, noua prognoza pentru deficitul de cont curent din acest an este de 18,13 miliarde euro, cu 540 milioane euro sub nivelul estimat anterior.

CNP anticipeaza in prezent ca exporturile Romaniei vor ajunge in acest an la 34,85 miliarde euro, fata de 34,8 miliarde euro in proiectia preliminara de toamna, in timp ce importurile CIF sunt estimate la 58,7 miliarde euro, usor sub nivelul din prognoza precedenta, de 58,8 miliarde euro.

In 2007, deficitul de cont curent al Romaniei a fost de 17,1 miliarde euro, echivalent cu 14,1% din PIB.

CNP a revizuit si proiectiile de deficit extern pentru anii viitori. Astfel, institutia anticipeaza un deficit al balantei de plati de 12,2% din PIB pentru 2009, fata de 11,8% din PIB in raportul anterior, dupa revizuirea in scadere a estimarii de PIB, la 578,5 miliarde lei.

Ca valoare absoluta, CNP a revizuit in jos estimarea de deficit de cont curent pentru 2009, de la 19,78 miliarde euro la 19,59 miliarde euro.

In acelasi timp, CNP a mai revizuit prognozele referitaore la inflatie, curs valutar si crestere economica.

Potrvitiv Prognozei definitive de toamna, inflatia la sfarsitul acestui an va fi de 6%, in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de proiectia initiala. Cursul mediu pentru acest an este de asteptat sa se situeze in jurul valorii de 3,67 lei/euro, in crestere de la 3,63 lei/euro.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#CNP, #deficit cont curent, #estimare, #prognoza de toamna, #revizuire, #inflatie, #curs valutar , #stiri economice