Cat costa de fapt biletele de avion low-cost?

Sambata, 19 Ianuarie 2008, ora 18:31
8998 citiri
Cat costa de fapt biletele de avion low-cost?

Firmele aeriene low-cost care vin cu promotii extrem de atragatoare, incercand sa atraga tot mai multi clineti, nu mentioneaza insa adevaratele costuri, care nu sunt deloc de neglijat, informeaza "Gandul" de sambata.

Lista incepe cu taxele de aeroport la care se adauga cele pentru bagaje si transportul de la aeroport pana in oras, stiut fiind ca aeroporturile pe care opereaza astfel de companii sunt situate mult mai departe de oras decat ele pentru cursele traditionale.

De regula, la bordul avionului nu poti urca cu bagaje mai mari de 10 kilograme, tot ce depaseste urmand sa fie trimis la cala. Pentru acestea, compania aeriana percepe inca o taxa.

La Wizz Air pentru fiecare bagaj suplimentar se plateste 3 euro, la Easy Jet se percep 5,99 de euro, daca se achita in momentul rezervarii biletelor de avion, sau 12 euro daca taxa este platita in aeroport.

Aceasi regula este valabila si la My Air, companie care iti permite sa te imbarci cu bagaje mai grele de 20 kilograme, cu conditia sa platesti pentru fiecare kilogram in plus suma de zece euro.

Si daca ti se face foame in avion trebuie sa platesi, stiut fiind ca aceste companii nu ofera gratis mancare in timpul zborului. Un sandvis poate costa zece euro, la fel ca si o bautura racoritoare.

Nu trebuie omis faptul ca, biletele ieftine sunt putine si se vand foarte repede. Nu sunt excluse nici acele situatii in care reprezentantii companiilor promoveaza un anumit pret total al calatoriei, iar in realitate aceste pot fi achizitionate la preturi mai mari.

Este cazul si operatorului irlandez Ryanair, ultimul intrat pe piata autohtona, care a anuntat oficial ca tarifele cu toate taxele incluse pe ruta Arad - Milano pornesc de la 12,99 euro, in timp ce pe site-ul oficial, singurul loc de unde se pot achizitiona bilete, acestea costa cel putin 20,30 euro.

Daca biletul poate fi gratis sau poate costa doar cativa euro, taxele de aeroport pot depasi 100 de euro pentru un singur pasager. Valoarea acestor taxe difera de la un operator la altul, de la aeroport la aeroport , dar si in functie de ziua in care este programata cursa.

Spre exemplu, la Blue Air taxele aferente unui zbor pornesc de la 43 de euro si ajung pana la 54 de euro. Pentru a decola sau ateriza pe aeroporturi precum Iasi, Bacau, Bruxelles, Paris, Barcelona sau Madrid, totalul taxelor ce trebuie platite peste pretul biletului este de 43 de euro.

Cel mai mult platesti daca vrei sa aterizezi sau sa decolezi de pe aeroportul Baneasa, 54 de euro. Nu trebuie uitata nici taxa administrativa de 2 euro perceputa pentru tranzactiile efectuate cu carte de credit direct de pe site-ul companiei.

Taxe de aproximativ doua ori mai mici sunt percepute de cei de la My Air, cu precizarea ca numarul curselor operate saptamanal catre destinatiile disponibile este mult mai mic, acestea din urma fiind preponderent orase italiene.

Pasagerii curselor low cost trebuie sa fie atenti si la aeroportul de destinatie. Uneori acesta poate fi situat intre doua orase, purtand numele celui mai important dintre acestea, asa cum este cazul aeroportului dintre Koln si Bonn sau a celui dintre Milano si Bergamo.

In primul caz, aeroportul este mai apropiat de Koln (17 km) si la 22 km de Bonn. in schimb, aeroportul italian se afla la 45 km de capitala Lombardiei si doar la cativa de Bergamo.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Bilete avion, #low cost, #taxe , #stiri economice