Cum sa-ti convingi seful sa-ti mareasca salariul

Duminica, 25 Mai 2008, ora 19:40
8996 citiri
Cum sa-ti convingi seful sa-ti mareasca salariul

Multi dintre romani isi doresc venituri mai mari, insa nu toti iau initiativa de a solicita o renegociere a salariului. Peste 73% dintre salariati nu sunt multumiti de banii pe care ii castiga. Inainte de a decide daca sa ceara sau nu o marire de salariu, multi dintre angajati se intreaba daca nu cumva acest lucru este riscant.

Negocierea salariului reprezinta pentru multi oameni un moment inconfortabil, chiar stresant. De aceea, multe persoane amana cererea unei mariri de salariu, considerand acest fapt neplacut. Se multumesc chiar cu o marire mai mica, doar ca sa nu ajunga sa discute fata in fata cu seful.

Pregatirea negocierii

Incercati sa va stabiliti cat mai clar suma pe care o doriti, forma acestei sume: crestere salariala si/sau bonusuri si alternativele pe care ati fi dispus sa le acceptati in schimbul acestei sume sau a unei parti din aceasta (training-uri de specializare, bonuri de masa, transport, zile libere).

Inainte de discutia cu superiorii documentati-va cu privire la eventualele metodologii existente in compania in care lucrati si sa tineti cont de acestea in demersul pe care il veti face.

Informati-va si despre stadiul de dezvoltare si puterea financiara la care a ajuns firma.

Pentru o buna pregatire in vederea discutiei cu superiorii, incearcati sa notati punctele forte care v-ar ajuta in obtinerea unei mariri de salariu. Incercati sa fiti cat mai obiectiv si realist. Notati doar acele aspecte pentru care chiar credeti ca ati merita o marire de salariu, si nu aspecte generale. Este preferabil sa corelati aceste puncte cu activitatea de la locul de munca : atingerea obiectivelor, diverse realizari, cresterea responsabilitatilor si nu cu motive personale precum nevoia de bani pentru a cumpara.

Un aspect important in alegerea momentului cand vreti sa abrdati discutia il constituie starea de spirit pe care o are managerul. Ar fi preferabil sa evitati abordarea acestui subiect in perioade dificile pentru firma sau in care seful este nervos si irascibil.

Daca nu aveti o relatie deschisa cu seful, incepeti sa va ganditi la un mod de a-i atrage atentia si de va castiga marirea de salariu dorita.

Abordare si discutia propriu-zisa

In abordarea discutiei cu seful incercati sa fiti calm si profesionist. Evidentiati cat mai clar punctele forte care ar justifica o marire de salariu.

Argumentati orice declaratie si cerere in mod solid, corect si usor de verificat, prin date precum:salariul mediu pe piata pentru o pozitie similara, grila interna de salarii, procentul mediu de crestere a salariilor, pentru respectiva pozitie.

Atentie! Evitati comparatiile cu salariul altor colegi. Este posibil sa nu stiti cu adevarat care sunt responsabilitatile si valoarea pe care alte persoane le aduc intr-o organizatie.

Fiti pozitiv! Chiar daca sunteti intampinat cu o atitudine rigida, negativa, nerabdatoare, inflexibila este bine sa va pastrati o stare de spirit pozitiva, deschisa si cat mai constanta indiferent de cursul discutiei.

Managerii, ca si angajatii, se simt adesea inconfortabl sa discute despre mariri de salarii, mai ales cu angajatii pe care nu ii cunosc bine, alaturi de care nu lucreaza zilnic in mod direct sau care sunt diferiti de ei ca personalitate si stil de lucru. S-ar putea ca aceasta discutie, chiar daca nu va duce imediat la o marire de salariu, va putea servi la o mai buna cunoastere reciproca si la o mai buna negociere a asteptarilor fiecarei parti.

In caz ca nu aveti suficiente motive in sustinerea demersului facut, o posibila abordare ar putea fi sa cereti mai multe responsabilitati si sa incercati sa corelati aceasta cu o marire de salariu in prezent sau in viitor.

Un bun negociator este cel care isi pastreaza calmul si bunavointa pe perioada discutiei, fiind orientat catre gasirea de solutii astfel incat ambele parti sa isi atinga obiectivele.

Rezolutia: Cum procedez?

Daca ati primit marirea de salariu, nu uitati ca negocierea trebuie "inchisa". Daca de obicei pentru un angajat marirea de salariu reprezinta o recompensa pentru munca depusa pana la acel moment, de cele mai multe ori pentru un sef marirea de salariu reprezinta o investitie.

Este important ca la sfarsitul discutiei sa ii dati asigurarile de care are nevoie ca veti continua sa aduceti valoare locului in care lucrati.

Este posibil chiar ca managerul sa caute aceste confirmari concrete in perioada de dupa discutie, urmarind actiunile si deciziile pe care le luati. Nu in ultimul rand, multumiti pentru raspunsul pozitiv.

Daca nu ati reusit sa obtineti marirea de salariu dorita, puteti incerca obtinerea unei noi discutii/evaluare la o noua data. Fixarea acestei noi date din acest moment va face mult mai usoara abordarea acestui subiect pe viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#negociere, #sef, #salariu, #manager, #angajat, #investitie, #discutie, #suma, #puncte forte , #stiri economice