De ce este China o superputere economica

Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 07:00
11141 citiri
De ce este China o superputere economica
foto: Steve Webel

China este mai saraca decat Japonia si Statele Unite, insa statutul sau de superputere globala este confirmat in fiecare clipa de influenta extraordinara pe care economia sa o exercita asupra intregii lumi.

O multime de chinezi din zonele rurale nu au ajuns inca sa se bucure de binefacerile canalizarii, nicun cercetator chinez nu a castigat pana acum vreun premiu Nobel iar tara nu are nici pana in clipa de fata branduri recunoscute pe plan global. Cum ar putea o astfel de tara sa aspire la statutul de superputere economica, se intreaba analistii americani, surprinsi de rezultatele unui sondaj ce arata ca 44% dintre conationalii lor cred ca cea mai mare putere economica a lumii este China, in vreme ce doar 27% dintre acestia mai cred ca Statele Unite fac in continuare jocurile.

Raspunsul este unul extrem de simplu, scrie revista Forbes, care arata ca, in ciuda saraciei sale, adevarata putere a Chinei vine din faptul ca oamenii de afaceri din oricare colt al lumii si din orice ramura a industriei nu mai au cum sa ignore forta economica a chinezilor.

In primul rand, China a ajuns sa-si exercite influenta in locuri greu de imaginat, in urma cu doar cativa ani. Daca in ultimele decenii Beijingul a abordat o pozitie diametral opusa din punct de vedere idologic fata de cea a Statelor Unite, facand afaceri cu tari ca Iranul si Sudanul, ocolite prin traditie de tarile democratice, China a devenit de curand un partener comercial extrem de important al celor mai apropiati aliati ai SUA. In timpul recesiunii, cand Europa si Statele Unite erau devastate de criza economica, China a castigat miliarde de dolari din contracte cu Marea Britanie si Franta.

Anul acesta, China a devenit cel mai mare partener comercial al Japoniei si Braziliei, spulberand suprematia americana in aceste parti ale lumii. Mai mult, chinezii au reusit sa depaseasca si pragul de 100 de miliarde de dolari anual in tranzactii cu Orientul Mijlociu si Africa. In tarile africane, de exemplu, lucreaza in clipa de fata 750.000 de muncitori chinezi, iar premierul Wen Jiabao discuta cu Banca Mondiala posibilitatea de a muta aici fabricile de textile din sudul Chinei.

Pe langa aceste oportunitati, companiile chineze stiu sa-si indrepte atentia si spre marile branduri occidentale, lovite de criza, pe care le pot achizitiona acum la preturi de nimic, cum s-a intamplat cu Volvo si Hummer. Mai mult, un studiu realizat de Grupul pentru Studii de piata din China arata ca 70% dintre directorii companiilor chineze si-au propus sa profite de pe urma crizei financiare pentru a se extinde pe plan international, in special in SUA si vestul Europei, prin noi achizitii sau investitii masive in afacerile existente.

Un al doilea motiv pentru care China trebuie considerata o superputere consacrata si nu una emergenta este si capacitatea extraordinara a chinezilor de a inova, contrar conceptiei generale ca acestia prefera in deosebi sa copieze. Beijingul cheltuieste in fiecare luna cate 9 miliarde de dolari pentru dezvoltarea energiilor nepoluante iar in urmatorii cinci ani va deveni cel mai mare producator de energie solara si eoliana. Cele mai multe locuinte din zonele rurale folosesc deja panouri solare pentru incalzirea locuintelor, iar China a inceput sa exporte tehnologia de producere a energiei eoliene in Statele Unite.

In acelasi timp, chinezii plecati in Statele Unite incep sa se intoarca in numar mare in China, goniti de economia americana in declin si de politicile dure de acordare a vizei, instaurate de regimul Bush. Daca in anii '80 si '90 cei mai multi chinezi plecati la studii in strainatate au ales sa ramana acolo si sa prospere, multi dintre ei in Silicon Valley, SUA, in ultimii ani acestia au ales sa se intoarca in tara si sa dezvolte afaceri de succes la ei acasa.

In al treilea rand, pe langa impresionanta putere economica, China a inceput sa-si exercite si puterea politica la nivel global intr-o maniera mai responsabila ca pana acum. Chiar daca Beijingul a abordat o pozitie oarecum ostila in timpul recentei conferinte de la Copenhaga, nu poate fi ignorata implicarea fara precedent a tarii in politica internationala si asumarea rolului de lider al G20, grup a carui importanta este pe cale sa o depaseasca pe cea a G8, grupul celor mai bogate tari din lume.

De asemenea, China a devenit principalul negociator cu Coreea de Nord, iar relatiile tari cu Taiwanul sunt in continua imbunatatire, marcata anul acesta de ridicarea baricadelor navale de pe insula Kinmen si renuntatea Taipeiului a orice pretentie de suveranitate asupra apelor teritoriale din jurul insulelor Kinmen si Matsu, care in ultimele decenii au reprezentat prima linie de aparare in fata Chinei.

China nu a ajuns inca la fel de bogata ca Statele Unite sau Japonia, desigur, insa tara are marele avantaj de a iesi aproape neafectata din criza economica. Astfel, studiile CMR arata ca 80% dintre chinezi sunt optimisti in privinta viitorului lor, in timp ce rata somajului atinge cote fara precedent in SUA iar Japonia detine un record nefast de 30.000 de sinucideri anuale, in ultimii 10 ani.

Cu alte cuvinte, analistii ii avertizeaza pe cei care au vorbit in ultimii ani despre China ca de o putere globala aflata inca in curs de dezvoltarea ca tara a ajuns deja la stadiul de superputere iar surprizele chinezilor sunt departe de a se fi incheiat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Într-un prezent marcat de tensiuni politice și economice ajunse într-un punct critic, Organizația de cooperare economică internațională BRICS ocupă 40% din PIB-ul global, unde Rusia este...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#China economie mondiala, #China superputere globala , #stiri economice
Comentarii
V
vasile7
rank 1
VOM VEDEA,,,,,ASA A FOST SI JAPONIA ACUM CHITIVA ANI ,,SI ACXUM SANT PE DRIC,,,
M
Mos Mitrutz din BROSCAUTI
rank 1