Mai este relevant PIB-ul?

Sambata, 06 Februarie 2010, ora 18:07
4488 citiri
Mai este relevant PIB-ul?
Foto: Capital

Produsul intern brut a fost vedeta ultimilor doi ani, fie ca a scazut semnificativ, in timpul crizei, fie ca a dat semnalul iesirii din recesiune, prin inregistrarea unor cresteri ale acestui indice. Insa, luand in considerare rata mare a somajului si problemele din unele domenii deosebit de importante, precum cel imobiliar, mai este relevant PIB-ul ca masura a prosperitatii?

De cand a devenit principalul indicator economic, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, multi economisti si politicieni au criticat dependenta de produsul intern brut si au propus indici alternativi.

De exemplu, exista Indicele Dezvoltarii Umane (IDU), folosit de Programul pentru Dezvoltare al Organizatiei Natiunilor Unite, care da la fel de multa importanta si sperantei de viata si alfabetizarii, precum si standardului de viata.

De asemenea, exista Indicele Progresului Real, ce incorporeaza mai multe aspecte, cum ar fi ajutorul social, egalitatea veniturilor, poluarea si accesul la servicii medicale.

Anul trecut, unul dintre cei mai importanti politicieni in acest moment, presedintele francez Nicolas Sarkozy, a cerut celor mai cunoscuti economisti, printre care laureatii Premiului Nobel Joseph Stiglitz si Amartya Sen, sa gaseasca alternative pentru ceea ce a numit "fetisul PIB".

Ce exclude produsul intern brut?

In mare, PIB-ul masoara activitatea si cresterea economica, reflectand puterea de cumparare, valoarea de piata a bunurilor si serviciilor produse intr-o anumita tara. Pare rezonabil, pana ne gandim la ce nu include: progresul in domeniul sanatatii si in cel al educatiei, conditia infrastructurii, eficienta utilizarii combustibilului, dezvoltarea comunitatii sau timpul liber.

"Este un calcul ingust al fluxului de bani", a explicat presedintele Ethical Markets Media, Hazel Henderson, care a ajutat la dezvoltarea Indicatorilor Calitatii Vietii Calvert-Henderson, care include 12 indicatori.

"Deoarece este o aproximare, mistifica si ascunde diferenta dintre bogati si saraci. Nu cred ca a existat vreodata o discrepanta mai mare intre PIB si realitatea pe care o simt oamenii", a adaugat Henderson, citata de Time. Un exemplu care demonstreaza ca PIB-ul nu avantajeaza individul este sistemul de sanatate: cand se majoreaza costurile pentru serviciile medicale, PIB-ul creste, insa indiviul sufera.

"Produsul intern brut nu poate masura lucrurile care conteaza cu adevarat. In sfarsit, exista un consens la scara larga in acest sens. Pentru prima data, exista sansa ca aceasta problema sa iasa din cercul academic si devina o dezbatere publica", a spus James Gustave Speth, de la Demos, o organizatie de cercetare in domeniul politicilor publice.

Cu ce am putea inlocui PIB?

O noua modalitate de calcul, ce a atras foarte multa atentie, este Indicele Planetei Fericite (Happy Planet Index - HPI), ce combina datele despre economie cu cele despre bunastare sau satisfactie personala, de exemplu.

Sistemul HPI se bazeaza pe transformarea costurilor de mediu pentru cresterea economica in rapoarte privind standardele de viata.

"In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, productia era importanta. Dupa razboi, trebuia sa reconstruim. Dar am trecut de acest moment. Acum trebuie sa masuram impactul ecologic pe care il avem si sa vedem cum afectam planeta. PIB nu masoara progresul, ci doar lucruile pe care le fabricam", a spus Nic Marks, de la New Economics Foundation din Londra.

Sondajele la nivel global arata ca si oamenii de rand, nu numai economistii, cred ca progresul se reflecta si in alte lucruri, nu doar datele economice. Astfel, 70% din rusi si 86% din francezi, de exemplu, cred ca statutul sanatatii, social si de mediu conteaza cel putin la fel de mult, potrivit GlobeScan.

De altfel, HPI este vazut ca un pas inspre masurarea consumului, nu a productiei. Pe primul loc din lume din punctul de vedere al acestui indice este Costa Rica, avand un nivel ridicat al sperantei de viata, al satisfactiei si un impact scazut asupra mediului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#produsul intern brut, #calculare PIB, #crestere PIB, #scadere PIB , #stiri economice