Patriciu: Ar trebui dati afara 600.000 de bugetari

Joi, 27 August 2009, ora 23:56
4112 citiri
Patriciu: Ar trebui dati afara 600.000 de bugetari
foto: Bloombiz

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, joi, ca numarul bugetarilor ce urmeaza sa fie disponibilizati in perioada urmatoare este prea mic, apreciind ca ar fi nevoie de concedierea a 600.000 de oameni, pentru debirocratizarea si eficientizarea sistemului.

"Acum este un bugetar la 13 locuitori. Ar trebui dati afara 600.000 bugetari, si nu 150.000", a declarat Dinu Patriciu, citat de NewsIn.

"Fara debirocratizare sau dereglementare, Romania se indreapta spre cimitir. Mai devreme sau mai tarziu, trebuie sa o debirocratizam, chiar si dupa cinci ani, cand va fi mai saraca", a mai precizat omul de afaceri.

Retailul tine economia in picioare

Dinu Patriciu a mai declarat ca singurul sector cu potential este retailul, ce reprezinta 35 miliarde de euro din produsul intern brut (PIB) si trage dupa el o multime de alte industrii, cum ar fi constructiile, adaugand ca, in Romania, criza economica tine de "prostia politica".

"Care relansare economica? Ma uit la ei (n.r. oamenii politici) cum dau din gura si spun trasnai, de mi-e si frica sa mai deschid televizorul", a spus Dinu Patriciu.

De asemenea, omul de afaceri a precizat ca luna septembrie a fost cea mai neagra a anului trecut si ca, in Romania, criza nu a atins inca punctul critic.

Hosu: Este si raspunderea lui Patriciu

Liderul Cartel Alfa Bogdan Hosu a reactionat la declaratiile omului de afaceri, precizand ca raspunderea pentru situatia in care a ajuns aparatul bugetar ii apartine si lui Dinu Patriciu, in calitate de fost parlamentar.

Contactat de Antena 3, Hosu a mai explicat ca dimensionarea sistemului trebuie facuta in functie de nevoile reale ale serviciilor publice, mentionand ca acestea nu ar putea sa functioneze in parametrii normali cu mai putin de 950.000 de angajati.

Birocratia si coruptia, franele economiei

Declaratiile lui Dinu Patriciu vin la numai cateva saptamani dupa ce, intr-un interviu acordat ziarului Adevarul, omul de afaceri a lansat o serie de critici dure la adresa aparatului birocratic romanesc pe care il considera de patru ori mai stufos ca in 1992.

"Structurile administrative ale tarii, in ciuda sloganurilor, au devenit mai rigide si mai corupte. Ma refer in special la coruptia de la baza. Sistemul statal a ramas sa gestioneze, intr-un fel sau altul, mai mult de jumatate din ceea ce se tranziteaza prin economie".

"Astazi, concomitent cu criza globala, traim un moment in care acest sistem nu mai este functional. De fapt, criza noastra e mult mai veche decat criza economico-financiara izbucnita in 2008", a declarat Dinu Patriciu, precizand ca Guvernul roman ar trebui sa reduca drastic birocratia si sa adopte de urgenta un sistem fiscal "prietenos".

Masurile anticriza propuse de Patriciu

Tot cu aceasta ocazie, omul de afaceri a mentionat si cateva dintre masurile care ar trebui luate de Guvern pana la sfarsitul anului.

Printre acestea, el a mentionat: "scaderea impozitarii, atat a celei directe, cat si a celei indirecte, reducerea cotei unice la 10%".

"Am justificat de multe ori aceasta masura. Singurul criteriu pe care poti sa-l ai in fixarea unei cote de impozitare este competitia in care orice stat se afla cu vecinii sai. Statele nationale se afla astazi in competitie. Nu poti sa-ti permiti sa fii mai putin atragator, in competitia pentru capital si noi contribuabili, mai putin deschis decat cei cu care te afli in competitie directa", a spus el.

"Acesta e principalul argument pentru care cota unica trebuie scazuta la 10%. Experienta ne invata ca veniturile vor creste si vor deveni mai certe, iar colectarea va fi mai buna cu cat cota e mai scazuta", a mai spus Patriciu.

De asemenea, omul de afaceri a mai indicat ca o masura obligatorie de stimulare a economiei reducearea TVA la 15%.

"Pentru capitalizarea firmelor, si nu pentru scaderea preturilor, trebuie redusa TVA la 15%, asa cum ne povatuieste si Comisia Europeana. E o masura de stimulare economica. Am vorbit mult despre necesitatea ca Trezoreria Statului, in sistemul de plata a impozitului, sa introduca si bancile prin acceptarea platii in instrumente financiare, si nu numai in lichiditati, care decapitalizeaza firmele, in asa fel incat ar avea toata lumea de castigat, inclusiv statul", a mentionat Patriciu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#Dinu Patriciu concediere bugetari, #Patriciu criza economica , #stiri economice