PFA, solutia pentru evitarea impozitului forfetar?

Duminica, 19 Aprilie 2009, ora 07:40
7001 citiri
PFA, solutia pentru evitarea impozitului forfetar?
Foto: Arhiva

In urma introducerii impozitului forfetar, din ce in ce mai multi oameni ar putea fi nevoiti sa obtina autorizatia de persoana fizica autorizata (PFA), pentru a-si primi salariile.

Daca pana acum, pe langa drepturile de autor, angajatii erau, mai mult sau mai putin, fortati sa-si faca o microintreprindere sau sa devina PFA pentru a-si primi salariile, cea din urma modalitate ar putea deveni cea mai populara, avand in vedere noile cheltuieli cu impozitul forfetar.

Potrivit analistilor, aproximativ 100.000 de microintreprinderi isi vor schimba regimul juridic in persoana fizica autorizata.

Motivul? In timp ce o PFA au un impozit de 16 procente din profit si au dreptul deducerii unor cheltuieli, microintreprinderile vor fi nevoite sa plateasca minim 500 de euro pe an, incepand cu 1 mai.

"Introducerea noilor reguli fiscale privind microintreprinderile nu induc o modificare atat de mare a costurilor incat sa conduca la pierderea atractivitatii acestora. Cu toate acestea, PFA a fost, este si va fi mai avantajoasa din punct de vedere al costurilor in cazul serviciilor de consultanta sau de management", a declarat Emilian Duca, tax partner la BDO Conti Tax Advisors, pentru Ziarul Financiar.

PFA-ul are cateva avantaje, printre care se numara calitatea de angajat propriu, fiind asigurate in sistemul public de pensii, asigurari sociale de sanatate sau somaj. De asemenea, la angajarea in cadrul unei alte firme, prin intermediul unor conventii civile, angajatorul poate face economii importante cu salariile.

De asemenea, unele cheltuieli personale, inclusiv mancare, imbracaminte sau medicamente, pot fi inregistrate, reducandu-se impozitele catre stat.

In schimb, dezavantajul poate fi imposibilitatea extinderii afacerii, avand in vedere ca o persoana fizica autorizata nu poate angaja alti oameni. Spre deosebire de un contract individual de munca, prin PFA se cotizeaza mai putin la stat, ceea ce inseamna o valoare mai mica a asigurarilor, inclusiv a celor pentru pensie.

Pentru obtinerea unei autorizatii de persoana fizica autorizata, aveti nevoie de:

- cerere-tip pentru a solicita statului de PFA;

- rezervarea denumirii la oficiul registrului comertului;

- certificat de cazier fiscal;

- actele din care sa rezulte domiciulul de resedinta, in cazul desfasurarii activitatii in alt oras;

- certificat medical, care sa demonstreze ca sunteti apt pentru activitatea declarata, eliberat de medicul de familie sau o unitate sanitara;

- declaratia-tip, pe propria raspundere, ca indepliniti conditiile de functionare (sanitare, sanitar-veterinare, protectia mediului, protectia muncii etc);

- o copie a diplomei de studii sau atestat privind cursurile din domeniul in care veti desfasura activitatea.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#persoana fizica autorizata, #evitare impozit forfetar , #stiri economice