Ziare.com

Problema stringenta a Cogenerarii si cea mai buna solutie a sa: Biomasa, posibila chiar si fara certificate verzi

Joi, 15 Mai 2014, ora 09:01

   

Problema stringenta a Cogenerarii si cea mai buna solutie a sa: Biomasa, posibila chiar si fara certificate verzi
Braila, Drobeta Turnu Severin si zeci de orase din Romania au o problema comuna, un pericol care compromite prosperitatea locala si nivelul de trai al cetatenilor: Capacitatea acestora de a oferi energie termica cetatenilor a incetat ori este pe punctul sa inceteze. Au nevoie de o solutie pentru Cogenerare si nu pot gasi cu adevarat una.

Pot fi sugerate investitii de miliarde de Euro pentru unitatile de cogenerare ineficiente din intreaga tara, dar nu exista fonduri pentru asta. O problema sociala majora este pe cale sa izbucneasca in anii ce vor urma, daca nu ne indreptam atentia catre singura solutie fezabila pe care tara o are, bazata pe specificul sau: Sectorul Biomasei.

Cifre alarmante

 • 75% din energia termica produca prin Cogenerare in Romania deserveste nevoia populatiei de a-si incalzi locuintele pe perioada a (cel putin) 6 luni pe an.
 • 73 de municipii au propriile unitati de cogenerare dar 40 din cele 73 (55%!) sunt total ineficiente. Daca le analizam cu atentie si pe cele 33 ramase, este posibil sa identificam mai multe.
 • Pretul pentru energia termica variaza in tara, de la 200 pana la 350 Euro / Gcal
 • Cetatenii platesc miliarde pentru subventii in fiecare an, pentru a sustine un sistem care practic a intrat intr-un risc major de colaps.
 • Orice problema necesita investitii de zeci de milioane de Euro, uneori chiar sute. In ansamblu, miliarde de Euro sunt necesare, o suma care pur si simplu nu exista.
 • Expertii spun ca in cazul in care nu se ia nici o masura, in urmatorii 5 ani exista o sansa serioasa ca numarul centralelor de cogenerare ineficiente sa creasca de la 40 la mai mult de 55 - 60. Asta inseamna noi probleme pentru Romania, investitii de sute de milioane de Euro de la cetatenii sai, nevoi crescute de ajutor social pentru membri mai slabi ai societatii noastre si multe altele.
 • Putinele exceptii pur si simplu confirma regula mentionata mai sus.
 • (Toate acestea nu iau in considerare zecile de zone din Romania care nu beneficiaza de infrastructura necesara si nu au o solutie moderna pentru incalzire).

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!De aceea, in multe zone cetatenii au inceput sa caute pentru alte solutii, in incercarea lor de a securiza incalzirea pentru ei insisi, pentru copii si pentru varstnici. Asta se intampla din nou fara un plan general sau directie si in curand va duce spre noi si mai complicate probleme.

Nu in ultimul rand, daca exista cineva interesat de mediul inconjurator in care traim, aceasta problema poate duce la "tragedii" de mediu majore, in intreaga tara.

Sectorul Biomasei: Cea mai fezabila solutie, aleasa de catre Europeni, potrivita pentru Romania

Aceasta nu este o problema noua pentru tarile din Europa. Cum au rezolvat-o? Ce planuri au pentru viitor?

Au fost incercate multe solutii, dar in ansamblu, Biomasa a fost sectorul considerat ca fiind solutia cea mai fezabila. Europenii au raspuns nevoii pentru incalzire implementand mii de proiecte folosind Biomasa si Deseuri, in diverse forme.

* Folosesc resturile agricole si plante energetice / peleti pentru incalzirea oraselor (si nu numai)
* Folosesc de asemenea si deseurile municipale
* Cand este posibil, includ in combustibilul unitatilor lor orice tip de deseuri se poate folosi
Printr-o coincidenta fericita, Romania este in situatia de a avea:
* 14 milioane de hectare de teren agricol, cu milioane de resturi agricole produse anual
* 7 milioane de hectare de paduri, care trebuie curatate de resturi in fiecare an
* 0,5 milioane de hectare de teren neproductiv (ultimele date publicate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale), excelent pentru plante energetice fara a bloca productia de alimente
* De asemenea, Romanii arunca in medie 189 kg de resturi menajere / persoana / an, insumand aproximativ 4 milioane de tone de deseuri / an (anunturi in media din aprilie 2014), total neexploatate astazi.

Deci, daca Romania doreste sa implementeze proiecte de Biomasa pentru a rezolva problema de cogenerare a tarii, materia prima este aici!

In loc sa importam combustibil din strainatate, platind in valuta forte, un cetatean Roman are posibilitatea de a se incalzi cu ofertele propriului pamant!

Sectorul Biomasei inseamna...

Ce inseamna in realitate "construirea unui proiect de Biomasa"? Conform legii 220 / 2008, Sectorul Biomasei este definit astfel:

 • Biomasa
 • Biogaz
 • Energie din Deseuri
 • Energie Geotermala
 • Si multe alte subcategorii

Toate tehnologiile de mai sus si subcategoriile lor ofera solutii reale pentru problema majora cu care ne infruntam in Romania."Daca sectorul Biomasei este atat de bun, de ce nu este inca dezvoltat in Romania?"

Pana acum, sectorul Biomasei a fost vazut de autoritati drept "inca o tehnologie pentru producerea energiei regenerabile". Teoretic, acest lucru este corect. Practic, insa, limiteaza Biomasa la productia de electricitate, cel mai mic dintre efectele pozitive pe care aceasta le ofera societatii.

Fiecare proiect de Biomasa ofera:

 • Caldura la preturi competitive, atunci cand este inclusa si cogenerarea;
 • Solutii pentru marile probleme de mediu cu care ne confruntam in prezent (si pentru care vom incepe sa platim penalitati in 2016-2017) ;
 • Zeci de locuri de munca pentru fiecare proiect / mii de locuri de munca la nivel national;
 • Implementarea solutiei la nivel local, exact acolo unde exista problema;
 • Beneficii fara investitii in infrastructura. Deci, in Turnu Severin, ori construiesti o centrala pe Biomasa, ori investesti mai mult de 150 milioane de euro in infrastructura necesara;
 • Zeci de alte avantaje;

Biomasa: Niciun cost pentru investitii, se poate construi chiar si fara certificate verzi

Multi vor spune ca "Toate astea sunt foarte frumoase, dar cine va plati pentru investitii? In plus, nu vrem sa platim si mai multi bani pentru certificate si subventii".

Sectorul Biomasei are investitori care sunt gata sa investeasca in Romania chiar astazi, fara ca acest cost sa fie platit de stat (= gospodariile din Romania). Exista zeci de companii serioase care beneficiaza de experienta, know-how si capital pentru a trece de la teorie la actiune.

De asemenea, in cazul in care Guvernul aloca o suma serioasa din Fondurile Europene pentru a sustine 50% din investitie si daca va crea un cadru legislativ stabil (astfel incat bancile sa aiba incredere sa finanteze proiecte) exista solutii pentru a construi aceste proiecte cu subventii foarte mici sau chiar fara subventii (adica fara certificate verzi). Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz are o propunere in acest sens.

Asadar, sectorul Romanesc de Biomasa este pregatit sa accepte orice solutie care securizeaza profitul prevazut de legislatia romaneasca si Directivele Europene. In aceasta baza, poate sa ofere caldura la preturi rezonabile, rezolvand astfel o problema care pune in pericol viitorul natiunii.

Actioneaza acum sau plateste maine de 3 - 5 ori mai mult

Ceea ce s-a intamplat pana acum nu se mai poate schimba. Nici nu trebuie sa plangem dupa "ouale sparte" (cum spun grecii). Acum este momentul sa actionam, iar mingea este in terenul Guvernului si a Autoritatilor competente. Se pare ca ei inteleg problema si vor actiona in consecinta acum, inainte de a fi prea tarziu.

Pe 07.05.2015, Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei a publicat liniile directoare pe baza carora Romania isi va construi Strategia Energetica pentru perioada 2014 - 2035. Pentru prima data, Biomasa este mentionata ca noua prioritate, un semn pozitiv, in cazul in care vor urma si mai multe actiuni.

Milioane de romani se confrunta sau sunt pe care sa se confrunte cu o problema serioasa pentru incalzirea propriilor locuinte. Europa ne arata care este calea: "Folositi resursele incredibile pe care le aveti! Investiti in sectorul Biomasei!"
Acum, in 2014, este timpul pentru Romania sa decida daca si cum poate fi rezolvata aceasta problema. Sectorul Biomasei din Romania este pregatit sa ofere solutia, fara noi costuri pentru cetateni.

Vom actiona acum? Sau vom plati maine de 3 - 5 ori mai mult?

Care este parerea voastra?

 • Ilias Papageorgiadis
 • Presedintele Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz

 • Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 2026 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  2 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  legislatia se pune la punct , cu o conditie :

  ce "mananca si gura lor" , a politicienilor care sa dea drumul la astfel de legi si proiecte ? stiut ca in romania nimic nu se face fara ca clasa politica sa aiba de castigat (material vorbind).pentru ei nu exista interes national ci doar interes personal.

   

   

  parerea mea......

  “ •75% din energia termica produca prin Cogenerare in Romania deserveste nevoia populatiei de a-si incalzi locuintele pe perioada a (cel putin) 6 luni pe an….Vom actiona acum? Sau vom plati maine de 3 - 5 ori mai mult?
  Care este parerea voastra?
  Ilias Papageorgiadis
  Presedintele Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz" joi, 15 mai 2014, ora 09:01, sursa: ziare.com
  …este ca trebuie sa fiu complet lipsit de ratiune pentru a sprijini, si, pe deasupra plati pentru ceva care ma….DESERVESTE !!!!!!!
  ceea ce nea ilie trece complet sub tacere este faptul ca, pentru a fi intr-adevar efficient, sistemul de produs simultan energie electrica si termica – sistemul numit cogenerare trebuie sa aiba SIMULTAN si consumatori de energie electrica si consumatori de energie termica (energia aburului la iesirea din turbina care antreneaza generatorul electric). Ce sa faca populatia Romaniei cu aceasta energie secundara in timpul verii? sa spele toata ziulica rufele, cratitile si tacamurile murdare, sau, sa stea toata ziulica in dus sau in cada de baie (aia care le are)?
  corolar: soluta cea mai eficienta din punct de vedere economic si al randamentului energetic este sistemul de incalzire si producere al apei calde in centrale termice de apartament sau pentru locuinte individuale atunci cand tot cetateanul poate face baie cand fundul il doare sa sa se incalzeasca cand si cum vor muschii luis sa se dezmorteasca. numai ca chestia asta ar lua caimacul de pe mahmudelele grele pe care le incaseaza nea statu' national si local pe termoficarea care s-a dovedit a fi un dezastru colosal si o cacealma cu miros penal.
  ce parere are nea ilie: se poate face bici din b.a.l.e.g.a.r.?

   

   

  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor