Teama de sanctiuni nu pare sa fi bagat spaima in rusi

Luni, 19 Mai 2014, ora 22:26
5746 citiri
Teama de sanctiuni nu pare sa fi bagat spaima in rusi
Foto: Igdanko

Daca nu ne ascundem dupa deget, este greu sa observam pana acum efectele spectaculoase pe care le-au produs asupra Rusiei sanctiunile Occidentului in problema Ucrainei.

E ceva ca si cum ai certat copilul ca a spart geamul din clasa, iar el sparge a doua zi toate geamurile din scoala si-l mai certi o data, tot cu frumosul.

Si totusi, escaladarea violentelor in sudul si estul Ucrainei, precum si lipsa unei solutii lasa impresia ca asistam la cel mai incordat conflict geopolitic, produs dupa socul atentatelor teroriste din SUA, petrecute in septembrie 2001 - apreciaza Project Syndicate.

Sanctiunile graduale

Strategia actualelor sanctiuni initiate de Statele Unite n-a reusit pana acum nici sa detensioneze relatiile cu Rusia, nici sa energizeze guvernul ucrainean pro-occidental. De altfel, reactia Kremlinului nu lasa de inteles ca actualilor conducatori de la Moscova le-ar tremura pantalonii pe ei, de frica sanctiunior.

Sanctiunile ar putea ajuta Rusia intr-un mod in care Occidentul nu s-a gandit

Ziua de 25 mai 2014 se anunta a fi cruciala, mai ales dupa ce cancelarul german a anuntat ca, daca Rusia va indrazni sa perturbe alegerile din Ucraina, "noi sanctiuni vor deveni inevitabile".

Pe de alta parte, atat presedintele Obama, cat si cancelarul Merkel lasa de inteles ca nici noul val de sanctiuni nu se anunta a fi radical, ci mai curand gradual, adica asa cum zicem noi, romanii, cu taraita.

Lucrurile isi au o logica a lor. Statele Unite sunt constiente de faptul ca Europa le este aliata si n-au niciun interes sa-i tulbure interesele economice, care in relatiile cu Rusia nu sunt de neglijat.

Nu e cazul sa le tulbure, torpiland interesele europene, dependente adesea de gaze, chiar daca Statelor Unite putin le pasa de propriile relatii economice, rezumate in ultimul an la 40 miliarde de dolari, adica 1% din propriul PIB.

Rusia in declin

Se pune atunci problema fireasca: mai au rost sanctiunile americane, in conditiile in care trebuie menajate interesele europene? Ei bine, au si poate ca e bine sa explicam de ce.

Daca sanctiunile dure isi fac efectul pe loc si spectaculos, cele graduale, in masura in care sunt bine calculate, pot actiona la fel de dureros pe plan economic, dar in timp. Pe termen scurt, Rusia are inca impresia ca totu-i o joaca, dar pe temen lung s-ar puta s-o usture rau.

Un specialist ar putea observa usor ca sanctiunile au inceput deja sa-si exercite efectul asupra economiei rusesti. Exista scurgeri de capital, grave pentru economia tarii, iar domnul Putin stie acest lucru.

Rusia a inceput sa cada pe panta unui declin pe termen lung, chiar daca succesele de tabloid sunt imbatatoare pentru un public ramas in prosternare fata de victoriile vitejesti ale lui Putin. Economia si finantele sunt tot mai dependente de gaze si de petrol, pentru care Europa isi cauta deja alte surse. Cei mai bogati 110 magnati din Rusia detin o treime din bogatia nationala. Acum, imbogatirea lor s-a accentuat pe seama speculatiilor legate de evenimentele din Ucraina.

Anexarea Crimeii a fost un triumf sub aspect politic, dar costa scump sub cel economic. Crimeea trebuie administrata, se cer fonduri indeosebi pentru infrastructura. Constienta de situatie, Rusia a si programat un tunel de 200 km pe sub stramtoarea Cherci, sau poate un pod, care costa cateva miliarde. Miliarde de dolari, nu de ruble.

Prietenii rusilor pe mapamond

Ca pregatire militara, Rusia este astazi mult mai slaba decat era candva fosta Uniune Sovietica, iar NATO a si avertizat ca, la nevoie, este gata de riposta. In plus, Rusia nu poate conta pe prieteni din exterior. In timpul votului la ONU privind anexarea Crimeii, sustinerea ei a fost jalnica. Pe cei care au votat impotriva ii stim. Daca-i enumaram insa pe sustinatori, ne umfla rasul: Bolivia, Nicaragua, Venezuela, Cuba, Zimbabwe, Corea de Nord, Sudan, Siria.

Abtinerea Chinei este pentru Rusia un semnal mai grav decat pare: nu-i exclus ca gigantul asiatic sa astepte momentul potrivit, ca sa-si prezinte pretentiile atunci cand Rusia ar fi stransa cu usa.

Ca urmare, sanctiunile graduale ale Occidentului au toate sansele sa preseze eficient asupra Rusiei, cu un singur dezavantaj: Ucraina n-are timp sa astepte. Un milliard oferit de SUA si alte cateva de UE nu par sa panseze ranile ei, care sangereaza abundent.

Putin stie bine stituatia si de aceea someaza sa i se plateasca gazele datorate, al caror pret este de altfel in litigiu. Dar si occidentalii sunt rezervati la bani. Nu le vine sa investeasca masiv intr-o tara cu visteria goala, unde tinuturi intregi se declara, intr-o veselie, republici populare.

Si totusi, pentru Occident ar fi poate mai practic sa pompeze zdravan bani in Ucraina, decat sa pompeze masiv sanctiuni in Rusia, asteptand efectul timpului.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Ucraina ajutoare, #sanctiuni graduale, #pretul gazelor, #Rusia gaze, #Vladimir Putin presedinte Rusia , #stiri economice