Topul celor mai bine platite locuri de munca din Romania

Sambata, 31 Mai 2008, ora 15:48
50317 citiri
Topul celor mai bine platite locuri de munca din Romania

Costurile cu forta de munca din Romania au unul dintre cele mai mari ritmuri de crestere din Uniunea Europeana. Salariile, care au cea mai mare pondere in cheltuielile cu forta de munca, sunt inca foarte mici, comparativ cu media europeana.

Din aceasta cauza, multe dintre companiile multinationale care au decis sa investeasca in Romania au fost atrase de mana de lucru ieftina de aici.

Cu toate acestea, exista si posturi extrem de cautate si bine platite si in Romania.

Domeniile cele mai cautate si bine platite sunt:

1.Domeniul IT

Cresterea cererii de specialisti in IT, cu 300% fata de anul trecut, a dus la marirea lefurilor. De multe ori, s-a ajuns la triplarea acestora. Cele mai multe posturi scoase la concurs de companiile de IT sunt cele de programator JAVA sau C++, Oracle.

Mii de locuri de munca sunt si pentru pozitii ca project manager, arhitect in domeniul informatic, tester, consultant SAP/Oracle, consultant ERP, business consultant, administrator de retea, inginer de sistem, manager IT, director de vanzari sisteme IT.

In ultimii doi ani, salariile informaticienilor romani s-au dublat, atat pentru entry-level, cat si pentru pozitii de top sau de nisa. Ele se situeaza peste nivelul celor din regiune si nu sunt departe de salariile din Occident.

Ofertele pe care IT-istii romani le primesc din strainatate sunt comparabile cu salariile pe care le obtin aici. De aceea, nu se mai emigreaza aproape deloc in acest domeniu in ultimii ani.

In urmatorii trei-cinci ani, salariile in IT vor continua sa creasca cam in acelasi ritm ca si pana acum. Specialistii cu experienta de doi-trei ani pot avea salarii care sa depaseasca 3.500 de euro net, iar cei cu experienta de patru-cinci ani trec usor de 4.000 de euro.

Salariile unui IT manager variaza foarte mult - in firmele mari este considerata o pozitie de middle management si se plateste cu aproximativ 4-5.000 de euro.

Un IT director, insa, care poate sa fie in board, poate castiga peste 10.000 de euro si primeste si un pachet de actiuni. Informaticienii care lucreaza in consultanta IT castiga mai mult decat specialistii IT din marile corporatii.

Se cauta foarte mult in prezent oameni specializati in arhitectura de soft, adica persoane care gandesc solutii tehnice pornind de la cerinte de business.

2. Bancile

Parcurgem o perioada extrem de dinamica si de o mare diversitate in ceea ce priveste piata muncii din segmentul financiar - bancar. Pentru a-si creste sansele de angajare, un solicitant de lucru in domeniul financiar bancar trebuie sa caute informatii despre oportunitatile care vin si se duc cu viteze din ce in ce mai mari.

La ora actuala, in sistemul bancar romanesc lucreaza aproximativ 70.000 de angajati.

Riscul operational devine in ultimul timp, o realitate in sistemul financiar bancar romanesc, sub presiunea concurentei investitorilor din Romania, majoritatea grupuri bancare cu capital strain, care controleaza bancile din Romania, precum si a concurentei pentru cresterea cotei de piata.

In general, deficitul de specialisti din domeniul financiar-bancar se inregistreaza in cazul pozitiilor de middle si top management. Daca in domeniul administrativ, de entry-level, de resurse umane sau de IT, este mai usor de acoperit pozitiile libere, exista pozitii foarte specializate si tehnice, cum ar fi cele din operatiuni, vanzari sau de manager de departament, care sunt greu de acoperit daca nu exista oameni specializati. Fluctuatia masiva de personal, dar si orientarea multor specialisti spre "freelancing" (lucratori pe cont propriu, care isi ofera serviciile firmelor, fara a fi angajati), acutizeaza si mai mult lipsa de personal din domeniu.

Cele mai mari salarii se regasesc insa in centralele bancilor. Acestea pot varia intre 600 si 2.500 - 3.000 de euro, in functie de responsabilitati si experienta. Spre exemplu, un coordonator de relatii cu clientii (relationship manager) poate obtine un salariu de 1.500 - 2.500 euro.

Salariul anual al unui director de banca este la nivelul sutelor de mii de euro si, de cele mai multe ori, este dublat cu bonusuri. In plus, unul dintre beneficiile specifice celor care lucreaza in domeniul bancar este creditul preferential.

Totodata, un director executiv (Chief Executive Officer -CEO) de banca poate castiga, in Romania, intre 150.000 si 220.000 de euro net pe an, respectiv 12.500 - 18.300 de euro lunar, suma la care se adauga diverse beneficii.

3. Vanzari

Salariul unui director de vanzari dintr-o banca sau o companie farmaceutica poate ajunge pana la 4.000 de euro, la acesta adaugandu-se comisionul care poate chiar sa dubleze salariul initial.

In cazul directorilor de vanzari salariul poate varia intre 1.000 euro plus comision, plus alte beneficii intr-o companie mai mica, pana la 3.000 - 4.000 euro, la care se adauga comisionul, intr-o companie de produse farmaceutice sau intr-o banca.

In cazul reprezentantilor de vanzari cele mai mari salarii sunt de 500 de euro in domeniul farmaceutic. Pe de alta parte, remuneratiile acestora pot ajunge pana la 800 de euro pentru pozitiile specifice de vanzari si pana la 600 de euro in alte domenii.

Una dintre cele mai importante atributii ale unui director de vanzari este conceperea si implementarea strategiei de vanzari, care cuprinde si realizarea obiectivelor stabilite de catre echipa de vanzari din subordine, dar si participarea la deciziile importante care se iau la nivel de top management, cu impact asupra strategiei generale a companiei. In acest fel, departamentul de vanzari a ajuns sa aiba un rol de baza in activitatea oricarei companii.

Oamenii din vanzari sunt platiti de obicei pentru realizarea si depasirea tintelor stabilite de catre managementul companiei periodic, anual, semestrial sau lunar.

Totodata, in cazul oamenilor de vanzari, nici trainingurile nu sunt privite ca un beneficiu, ci o necesitate pe care din ce in ce mai multe companii serioase o adopta pentru a-si uniformiza si specializa forta de vanzari.

Cei care au ajuns in pozitii de management in departamentele de vanzari sunt persoane tinere, aproximativ 35-40 de ani, media de varsta fiind mult mai scazuta decat in alte tari, si cu mult spirit antreprenorial, pentru ca practic a trebuit sa puna bazele acestui domeniu.

4. Telecomunicatii

Cele mai mari probleme din piata locala a fortei de munca in domeniul telecomunicatiilor sunt in prezent lipsa de personal pentru pozitiile entry level si lupta pentru atragerea angajatilor specializati. In ciuda acestor probleme, piata de resurse umane din domeniul telecomunicatiilor iese in evidenta totusi prin faptul ca numarul angajatilor evolueaza constant si are un potential foarte mare. In plus, aici se inregistreaza cele mai mici fluctuatii ale fortei de munca.

Pentru cei care isi doresc un job ca Project Manager in Telecomunicatii nivelul de experienta solicitat de majoritatea companiilor este de peste 3 ani. Salariul de pornire in majoritatea companiilor din Bucuresti este in general de 1.800 de euro dar depaseste cu usurinta aceasta suma. Valoarea sa variaza insa de la o companie la alta in functie de responsabilitatile atribuite.

Studiile superioare de specialitate sunt obligatorii. Companiile care solicita un candidat pentru pozitia de Project Manager in Telecomunicatii, pun in primul rand accent pe experienta dobandita intr-o functie similara, de coordonare a proiectelor (minim 3 ani). De asemenea un bun candidat trebuie sa posede bune abilitati organizatorice si de comunicare atat la nivel individual cat si la nivel de echipa.

Candidatul trebuie sa cunoasca la nivel avansat limba engleza si limba franceza si sa posede competente de MS SQL-Server, ORACLE, C#, C++, Java, Visual C++, ASP, DHTML, HTML, J2EE, Java Beans, JavaScript, JSP, XML, XSL.

Oportunitatile de promovare cat si de castiguri suplimentare pentru un Project Manager in Telecomunicatii exista atat in companiile mici cat si in cele mari. Printre principalele responsabilitati ale unui Project Manager in Telecomunicatii se numara: initierea si participarea la programele de instruire, instruirea tehnica si integrarea angajatilor aflati in subordine, asigurarea unei bune comunicari atat in interiorul echipei cat si relatiile cu clientii, implicarea pe intreg parcursul intregului clclu de dezvoltare al produsului, dar si asigurarea respectarii standardelor tehnice stabilite pentru proiectul respectiv.

Un Project Manager in Telecomunicatii are posibilitatea de a dezvolta o cariera in acest domeniu, sa acumuleze noi cunostinte datorita programelor de intruire continua.

Dezavantajele tin insa de programul incarcat, disponibilitatea pentru deplasari in tara si in strainatate sunt principalele dezavantaje ale unui astfel de job.

5. Inginerii foarte specializati

Pentru cei care isi doresc un job ca inginer chimist nivelul de experienta solicitat de majoritatea companiilor este de minim 3 ani de experienta.

Salariul de pornire in companiile din Bucuresti este in general de 500 de euro, dar ajunge si la 1.000 de euro. Valoarea sa variaza insa de la o companie la alta in functie de responsabilitatile atribuite sau de domeniul de activitate. In provincie salariul de pornire este de 400 de euro si poate ajunge si la 800 de euro.

Printre principalele responsabilitati ale unui inginer chimist se numara: instruirea personalului de executie privind modul de lucru si respectarea procedurilor de lucru, stabilirea factorilor de risc si accident in sectoarele de acoperiri si instruirea personalului de executie, se ocupa de stabilirea compozitiei chimice a solutiilor (compusilor chimici) utilizati pe liniile de acoperiri, stabileste procesele de transformare (tehnologiile de executie) pentru reperele, subansamblele ce suporta procese de acoperiri de protectie.

Veniturile angajatilor din constructii au luat viteza si ele viteza. In ultimii trei ani, salariul mediu net al muncitorilor din acest domeniu s-a dublat. Investitorii din domeniu spun ca aceasta a fost solutia corecta pentru a-i pastra in tara pe cei care nu plecasera, iar acum sunt cautate solutii si pentru readucerea celor care au ales sa munceasca in alte tari.

In plus, in ultimii doi ani, tinerii cu inclinatii tehnice se bat pe locurile de la facultatile de profil, pentru ca salariile inginerilor debutanti sunt de peste 700 de euro.

6. Oamenii de marketing cu experienta

Salariul maxim pe care il poate obtine un marketing manager este de 5.500 euro, in timp ce cel mai mare salariu care poate fi obtinut in publicitate este pe pozitia de Client Service Director, cu responsabilitati regionale, care primeste maxim 4.000 euro.

Salariul net minim in domeniul marketingului este de 200 de euro si poate ajunge pana la un maxim de 750 euro si corespunde pozitiei de marketing assistant. La polul opus se afla pozitia de marketing manager pentru care salariul minim net este de 1.000 euro si atinge un maxim de 5.500 euro.

Desi nu se poate vorbi despre un pachet salarial specific pentru marketing, pachetele variaza in functie de nivelul de responsabilitate si sunt similare cu aceleasi nivele din alte departamente.

Astfel, un manager de marketing contine pe langa salariul efectiv, un bonus anual de aproximativ 10-15% din valoarea salariului anual, la care se adauga o serie de beneficii cum sunt: masina si telefonul de serviciu, abonament la clinica medicala privata, asigurare de viata, etc. Pentru un asistent, nivelul de intrare in departamentul de marketing si beneficiile sunt cele care se acorda tuturor angajatilor din companie.

Insa cea mai importanta parte din pachetul salarial in marketing este reprezentata de programele de dezvoltare, traininguri, vizite in alte piete si participarea la conferinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Banca, #salariu, #loc de munca, #vanzari, #IT, #marketing , #stiri economice