Leonardo Badea a fost reales presedinte al ASF. Iata cine va ocupa celelalte functii de conducere

Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 15:54
7222 citiri
Leonardo Badea a fost reales presedinte al ASF. Iata cine va ocupa celelalte functii de conducere
Foto: Arhiva Facebook/Campera Deputatilor

Leonardo Badea, actualul presedinte al ASF a fost votat, marti, de deputatii si senatorii din Comisiile de politica economica si buget pentru un al doilea mandat la sefia institutiei.

Prim vicepresedinte a fost aleasa Elena Doina Dascalu.

30 de candidati la sefia ASF au fost audiati marti. Posturile pentru care au concurat candidatii sunt cele din Consiliul ASF, in care exista 5 locuri pentru membri executivi (presedinte, prim-vicepresedinte si 3 vicepresedinti) si 4 posturi pentru membri ne-executivi.

Salariile in aceasta institutie sunt printre cele mai mari din Romania: Peste 15.000 de euro net pe luna pentru membrii executivi si 6.000 de euro net pe luna pentru membrii ne-executivi, spune deputatul USR Claudiu Nasui.

Iar acesti bani vin de la romani. "Mai precis, din taxele pe care le platim de fiecare data cand cumparam o asigurare (o parte merge direct in conturile ASF) sau de fiecare data cand tranzactioneaza cineva o actiune pe bursa", subliniaza deputatul.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, audierea celor 30 de candidati si rezultatul votului final pentru selectarea celor 9 sefi ai ASF.

15:50 - Parlamentarii au dat aviz favorabil si pentru toti cei 9 componenti ai Consiliului ASF. Iata cine va conduce institutia, potrivit Agerpres:

Presedinte: Leonardo Badea

Prim-vicepresedinte: Elena Doina Dascalu

Vicepresedinte pentru sectorul Instrumente Financiare: Marius Bota

Vicepresedinte pentru sectorul Asigurari/Reasigurari: Cristian Rosu

Vicepresedinte pentru sectorul Pensii private: Dan Armeanu

Membrii neexecutivi: Joszef Birtalan, Gabriel Gradinescu, Aura Socol si Ovidiu Wlassopol

15:14 - Leonardo Badea a fost reales in functia de presedinte al ASF, au declarat surse politice pentru Mediafax. Au fost exprimate 39 de voturi pentru, 21 impotriva si o abtinere, potrivit surselor citate. Actualul presedinte al ASF se bucura de sprijin politic din partea PSD, potrivit declaratiilor lui Liviu Dragnea.

14:20 - Presedintele de sedinta Marius Budai (PSD) anunta noua structura a listei cu candidati, dupa ce mai multi dintre ei si-au schimbat optiunea, pe durata audierilor. Iata pentru ce functie concureaza fiecare candidat:

Presedinte: Leonardo Badea, Adrian Simionescu, Viorel Stefan si Radu Toia

Prim-vicepresedinte: Elena Doina Dascalu

Vicepresedinte pentru sectorul Instrumente Financiare: Marius Sorin Ovidiu Bota, Adrian Mitroi, Andrei Liviu Stamatian si Mircea Ursache

Vicepresedinte pentru sectorul Asigurari/Reasigurari: Coca Constantinescu si Cristian Rosu

Vicepresedinte pentru sectorul Pensii private: Stefan Daniel Armeanu

Membrii neexecutivi: Jozsef Birlatan, Gabriela Craciunica, Camelia

Diab, Clelia Dorescu, Daniel Iacob, Catalin Mancas, Mircea Oancea, Claudia Sava, Marius Vorniceanu si Aura Gabriela Socol.

Sedinta publica s-a incheiat. Urmeaza votul.

14:05 - Catalina Sava ia cuvantul pentru a anunta ca nu mai candideaza pentru o functie executiva, ci pentru una ne-executiva.

14:10 - Este audiat Ovidiu Wlassopol. Acesta este prim-vicepresedinte in cadrul ASF si isi doreste un post membru neexecutiv.

14:00 - Incepe audierea lui Marius Vorniceanu. Acesta sustine ca va prezenta doar cateva aspecte din CV-ul sau, deoarece documentul este, in sine, destul de stufos.

13:50 - Este audiata Aura Gabriela Socol, profesor la ASE Bucuresti. Dupa 5 ani in care a lucrat la ASF, aceasta a fost numita reprezentant al Autoritatii in cadrul Oficiului National de Supraveghere si Combatere a Spalarii Banilor. Socol doreste sa devina membru neexecutiv al ASF.

Parlamentarii pun mai multe trebari tehnice, la care Aura Gabriela Socol raspunde pe larg.

Claudiu Nasui o intreaba care este diferenta intre o optiune americana si una europeana. "Nu stiu sa va raspund in acest moment. Dar daca as avea nevoie, as deschide un manual de piete financiara si mi-as satisface curiozitatea", a raspuns Aura Gabriela Socol.

13:40 - Catalin Mancas care candideaza pentru un post neexecutiv in Consiliul ASF spune ca vine din mediul privat, a lucrat in mediul financiar la BRD si BCR si activeaza, inca, pe piete financiare, la Cluj.

13:36 - Este audiat Alexandru Isar. Acesta este, in prezent, economist la Banca Nationala Romana (BNR) si isi doreste un post de membrul neexecutiv in conducerea ASF. Acesta isi prezinta experienta si nu primeste intrebari din partea comisiilor parlamentare.

13:33 - Incepe audierea lui Alin Iacob, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti romani care militeaza pentru respectarea drepturilor consumatorilor de produse financiare.

13:26 - Este audiata Clelia Dobrescu. Aceasta isi prezinta experienta relevanta si spune ca doreste un post neexecutiv in consiliul ASF. Parlamentarii nu ii adreseaza intrebari.

13:12 - Este audiat Vicentiu Constantinoiu care doreste sa devina membru neexecutiv in conducerea ASF. Este primul candidat care le-a pus parlamentarilor la dispozitie un material video din care reiese ce proiecte propune pentru mandatul pe care il solicita la ASF.

13:12 - Este audiata Gabriela Craciunica pentru o functie de membru neexecutiv in conducerea ASF. Nu exista intrebari.

13: 10 Este audiat Jozsef Birlatan. Claudiu Nasui il intreaba ce este coeficientul Beta al unui portofoliu. Birtalan raspunde ca ar intelege rostul intrebarii, daca ar candida pentru o functie executiva.

Nasui incearca sa ii explica ca si ne-executivii trebuie sa stie finante, dar Marius Budai intrerupe discutia.

13:09 - Se anunta ca audierile candidatilor pentru functiile de vicepresedinte s-au incheiat. Mai multi candidati s-au restras. Printre ei, Ion Giurescu, actual vicepresedinte al ASF, care viza initial o functie de membru neexecutiv in conducerea ASF.

12:50 - Este audiat Dan Armeanu, care vrea sa devina vicepresedinte ASF pe sectorul Pensii.

Armeanu este intrebat care sunt elementele necesare pentru determinarea provizionului tehnic in cazul Pilonului II si care e mecanismul de administrare speciala pentru pensii private. Candidatul raspunde detaliat, pret de mai bine de 10 minute.

Claudiu Nasui il intreaba si pe Dan Armeanu cum a votat - ca membru al Consiliului de Administratie al ASF - in cazul sanctiunii istorice pe care Autoritatea a aplicat-o NN, in primavara lui 2017.

Armeanu raspunde ca raspunsul la intrebare s-a dat deja: toti membrii Consiliului de Administratie al ASF au votat pentru aplicarea sanctiunii istorice, in cazul NN Pensii.

12:25 - Este audiat Constantin Rosu, care vrea sa devina vicepresedinte ASF pe sectorul Asigurari. Acesta isi prezinta CV-ul si programul.

Claudiu Nasui spune ca nu il intreaba pe Rosu daca este verisor cu presedintele Camerei Deputatilor, cum a scris presa. In schimb, spune Nasui, vrea ca Rosu sa ii explice ce este rata Sharp.

Rosu raspunde ca nu stie ce este rata Sharp, iar Claudiu Nasui ii explica.

In plus, Nasui il intreaba pe Constantin Rosu de ce a considerat ca merita sa isi treaca in CV faptul ca stie sa foloseasca Windows si Internet Explorer. Rosu nu raspunde, iar audierea sa se incheie.

12:20 - Este audiat Constantin Coca Constantinescu. Acesta doreste sa fie vicepresedinte pentru sectorul Asigurari.

Claudiu Nasui il intreaba pe Constantinescu - vicepresedinte ASF si membru in Consiliul de Administratie - cum a votat cand Autoritatea a sanctionat NN cu o amenda istorica de 750.000 lei, in primavara acestui an. In plus, Nasui intreaba ce este raportul ORSA.

Coca Constantinescu da un raspuns evaziv, spunand ca increderea e esentiala in asigurari. La insistentele lui Nasui, detaliaza ce intelege prin ORSA.

Intrebat din nou de un parlamentar cum a votat in privinta sanctiunii NN, Coca Constantinescu a spus ca a votat "pentru", la fel ca tot consiliul.

12:15 - Daniel Zamfir ii spune lui Stamatian ca la Banca pentru Locuinte Raiffeisen (BLR), Curtea de Conturi a gasit probleme. In plus, Zamfir spune ca Stamatian i-ar fi dat celebrul credit de la CEC Ioanei Basescu.

Stamatian raspunde ca neregulile de la BLR erau doar prezumate, iar creditul Ioanei Basescu a fost aprobat de BNR.

Florin Citu intreaba cum va ajunge Romania la statutul de piata emergenta, iar Stamatian isi enumera propunerile de masuri.

Intrebat care sunt instrumentele de rezolutie aplicate de ASF, Stamatian spune ca nu le stie dar ca ele sunt mentionate in lege, de unde se iau pentru aplicare. Raspunsul creeaza nemultumiri, dar membrilor comisiei nu li se permite sa insiste si sa ceara lamuriri suplimentare.

12:17 - Andrei Liviu Stamatian, prim-vicepresedinte CEC Bank, s-a razgandit si doreste sa candideze la functia de vicepresedinte ASF pentru piata de capital, nu la cea pe sectorul Asigurari cum anuntase in urma cu doar cateva minute.

Se supune la vot, iar Stamatian primeste acordul sa isi schimbe optiunea. In consecinta, parlamentarii incep sa il audieze.

12:10 - Este audiat Mircea Ursache, vicepresedinte al ASF pe sectorul instrumente financiare.

Senatorul Florin Citu intreaba daca este investigat Eugen Teodorovici pentru mai multe declaratii pe care le considera manipulatorii si care ar fi influentat piata gazelor din Romania. Ursache raspunde ca astfel de date nu sunt publice.

12:08 - Andrei Liviu Stamatian prim-vicepresedinte al CEC Bank opteaza sa candideze pentru o functie de vicepresedinte ASF pe sectorul Asigurari.

12:04 - Este audiata Catalina Sava, actualul director al Directiei de Supraveghere si Control pentru Piata de Capital din cadrul ASF.

12:02 - Mircea Oancea, care a candidat la 2 functii, alege sa concureze la o functie de membru neexecutiv al Consiliului ASF.

11:47 - Este audiat Adrian Mitroi. Acesta isi prezinta experienta. Dupa, Cladiu Nasui il intreaba de ce sustine oprirea sistemului Pilon II de pensii. Mitroi raspunde ca nu sustine asa ceva si da explicatii care nu-l multumesc pe Claudiu Nasui.

11.40 - Este audiat Marius Bota.

11:30 - Este audiata Elena Dascalu. Daniel Zanfir o intreaba ce inseamna riscurile biometrice in cazul fondurilor de pensii administrate privat. Elena Dascalu raspunde satisfacator.

11:24 - Mircea Ursache alege sa candideze pentru functia de vicepresedinte a pietei de Capital. Deputatii incep audierea sa.

11:20 - Este audiat Radu Toia. Parlamentarii ii cer sa aleaga o singura functie dintre cele pentru care a candidat, iar Toia alege functia de presedinte al ASF.

10:55 - Este audiat vicepremierul Viorel Stefan. Acesta trece in revista anii de experienta ca presedinte al Comisiei de Buget Finante. "ASF trebuie sa se uite mai atent asupra pietei Pilonului II. Lipseste Legea platii pensiilor private", a spus acesta. Intrebat de Claudiu Nasui (USR) ce este Capital Asset Pricing Model, Stefan a raspuns, iar Nasui s-a declarat multumit.

10:48 - Opozitia contesta faptul ca Leonardo Badea ar avea experienta necesara pentru a putea candida la presedintia ASF. Badea sustine ca este cercetator din 2009, deci are experienta.

10:40 - Primul audiat este Leonardo Badea, care este presedinte al ASF din iunie 2017. Badea - economist cu experienta universitara de peste doua decenii, a mai fost, incepand din 2012, atat senator cat si deputat.

Care sunt cei 30 de candidati

Presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci de la Camera Deputatilor, Constantin Budai, a declarat ca initial erau 34 de candiadati inscrisi, dar ca doi dintre ei, Sorin Mititelu si Calin Rangu, au cofirmat, in scris, ca isi retrag candidaturile.

Or, in aceste conditii, raman in cursa pentru cele 9 posturi de conducere a ASF si urmeaza sa fie audiati astazi: Leonardo Badea, Micu Andrei, Simionescu Adrian, Stefan Viorel, Toia Radu, Ursache Mircea, Bota Marius Sorin, Dascalu Elena, Stefan Armeanu, Manca Catalin, Marcu Gheorghe, Micu Andrei Razvan, Mitroi Adrian, Oancea Mircea, Rosu Cristian, Sava Claudiu, Socol Laura, Stamatian Andrei, Vorniceanu Marius, Wlasopol Ovidiu, Baranga Laurentiu, Beloiu Stefan, Birtalan Joszef, Bolchi Florin, Coca Constantinescu Gheorghe, Constantinoiu Vincentiu, Craciunica Gabriela, Giurescu Ion, Gradinescu Gabriel, Iacob Alin, Isar Alexandru si Diab Camelia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#audiere candidati sefie ASF, #conducere ASF audieri Parlament, #coursa sefia ASF Parlament , #stiri economice
Comentarii
Poza FrumoasaTara
FrumoasaTara
rank 5