Comisia de resort a Senatului a aprobat privatizarea Automobile Craiova

Marti, 12 Februarie 2008, ora 17:34
1184 citiri
Comisia de resort a Senatului a aprobat privatizarea Automobile Craiova

Comisia de privatizare a decis marti, in unanimitate, adoptarea unui raport de admitere proiectului de lege al Guvernului privind unele masuri pentru privatizarea SC Automobile Craiova SA, anunta NewsIn.

Comisia a discutat proiectul de lege al Guvernului privind unele masuri pentru privatizarea SC Automibile Craiova SA, in urma unei scrisori trimise de catre ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, in care s-a cerut deblocarea situatiei acestui act normativ.

In octombrie 2007, Guvernul a trimis Senatului solicitarea de suspendare a dezbaterilor asupra proiectului in discutie, motiv pentru care plenul a stabilit, in decembrie, prelungirea termenului de adoptare tacita de la 45 la 60 de zile.

Mihai Voicu a precizat, in documentul trimis Senatului pe 7 februarie, ca, avand in vedere stadiul discutiilor dintre Comisia Europeana si Comisia de Privatizare a SC Automobile Craiova, solicita Comisiei pentru privatizare continuarea dezbaterilor in vederea elaborarii raportului si finalizarii procedurii parlamentare.

Potrivit proiectului de lege trimis de Guvern, se stabileste cadrul juridic necesar finalizarii privatizarii Automobile Craiova, prin vanzarea de catre AVAS a unui numar de 13.716.318 actiuni reprezentand 72,40316% din capitalul social al societatii comerciale.

Prin proiect, se aproba decizia Comisiei de privatizare de selectare a ofertei tehnice depuse de Ford Motor Company drept oferta castigatoare, prin negocieri pe baza de oferta finala, imbunatatita si irevocabila.

Comisia de privatizare a adoptat un raport de admitere, fara amendamente proprii, insa cu adaugirea unor amendamente ale comisiei economice, care doar a avizat textul Guvernului.

In amendamentele Comisiei economice se prevede ca plata prejudiciilor pe care AVAS este autorizat sa le suporte intr-o serie de situatii, prejudicii suferite de oricare din societatile Automobile Craiova, Daewoo Romania si Mecatim sau succesoarele acestora rezultate din procesul de restructurare, se face conform contractului de vanzare-cumparare, dar nu mai mult de opt ani.

Cel de-al doilea amendament propus de Comisia economica spune ca, intr-o perioada de patru ani de la data finalizarii procesului de privatizare, cumparatorul va putea transfera actiunile dobandite la Automobile Craiova SA sau actiunile detinute de cumparator in societatea succesoare a Automobile Craiova in urma restructurarii cu indeplinierea cumulativa a unor conditii, dar fara acordul vanzatorului, asa cum prevedea Guvernul, pe motiv ca oricum transferul este obligatoriu conditionat de incheieirea unui contract de vanzare-cumparare semnat de AVAS, cumparator si cesionar.

Strategia de privatizare a SC Automobile Craiova SA a fost aprobata in sedinta Guvernului din 16 mai 2007.

Printre schimbarile preconizate de catre actul normativ, s-a dorit si adoptarea unor dispozitii in temeiul carora Daewoo Automobile Romania SA Craiova si Ford Motor Company sa beneficieze de ajutoare de stat.

Pretul oferit de Ford Motor pe intregul pachet de actiuni scos la vanzare este de 57 de milioane de euro.

Contractul de vanzare-cumparare va intra in vigoare dupa indeplinirea unor conditii precedente, inclusiv aprobarea de catre Parlament a proiectului de lege si autorizarea tranzactiei de catre CE privind politica concurentiala, se arata in expunerea de motive realizata de Guvern.

De asemenea, AVAS va suporta prejudicii suferite de oricare dintre cele trei societati - Automobile Craiova, Daewoo Romania si Mecatim - sau

succesoarele acestora.

Prejudiciile se refera, printre altele, la sanctiuni impuse celor trei societati de catre autoritatile competente in domeniul concurentei, la cele rezultate din defecte existente ale produselor Automobile Craiova SA sau ale produselor pe care Daewoo le-a introdus pe piata inaintea finalizarii sau la un moment ulterior, daca au fost realizate dupa un model sau conform unui proces de productie utilizat anterior datei finalizarii.

Presedintele Comisiei de privatizare din Senat, peremistul Gheorghe Funar, a declarat ca raportul va fi supus dezbaterii plenului cel mai

probabil in sedinta de miercuri, cu mentiunea ca nu exista un punct de vedere al CE pe acest subiect.

Evaluarea Comisiei Europene privind posibila acordare de ajutoare de stat la privatizarea Automobile Craiova se va face din doua perspective - ajutor de restructurare si ajutor regional, a declarat luni la o conferinta de presa comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban.

Comisarul roman a repetat faptul ca a solicitat CE sa ia decizia mai repede decat termenul de 18 luni pe care il are pentru a da un raspuns.

"Va reamintesc ca, daca procedura ar fi fost notificata corespunzator, Comisia Europeana ar fi trebuit sa raspunda in maxim doua luni", a mai spus comisarul Orban.

Contractul de privatizare a Automobile Craiova cu grupul american Ford a fost semnat in luna septembrie.

Comisia Europeana a decis investigarea unei posibile acordari de ajutoare de stat in cazul Automobile Craiova si a emis un ordin prin care cere Romaniei sa suspende orice acordare de ajutoare de stat care nu au fost in prealabil notificate Bruxelles-ului.

Comisia a deschis o investigatie amanuntita asupra unor posibile ajutoare acordate in contextul privatizarii Automobile Craiova, fosta Daewoo Craiova, si vanzarii sale catre Ford Motor Company in septembrie 2007.

Potrivit CE, Romania a impus niste conditii privatizarii, si anume producerea a minimum 200.000 de masini in cel de-al patrulea an de la privatizare, continuarea activitatii curente timp de patru ani si pastrarea tuturor fostilor angajati ai Automobile Craiova si Daewoo Romania.

In plus, potrivit CE, Romania pare sa fi schimbat conditiile privatizarii intr-un stadiu ulterior al procesului, ceea ce ar fi putut implica elemente suplimentare de ajutor, potrivit Bruxelles-ului.

Ford a fost de acord sa plateasca Guvernului Romaniei 57 milioane de euro pentru 72,4% din capitalul uzinei de la Craiova.

Producatorul american s-a angajat totodata la investitii directe de 675 milioane euro pentru modernizarea fabricii si pentru cresterea productiei de automobile la 300.000 de vehicule anual, dar si pentru suplimentarea numarului de angajati.

Fostul secretar de stat in Ministeul Economiei si Finantelor (MEF), Sebastian Vladescu, declara la sfarsitul lunii octombrie 2007 ca Ford este dispusa sa astepte clarificarea problemei ajutorului de stat la Automobile Craiova, investigata de Comisia Europeana, pana in martie-aprilie 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#Comisia de resort, #Senat, #a aprobat, #privatizarea, #automobile craiova , #stiri economice