Comisia Europeana nu mai da Romania in judecata pentru taxa auto

Miercuri, 23 Aprilie 2008, ora 11:51
970 citiri
Comisia Europeana nu mai da Romania in judecata pentru taxa auto

Comisia Europeana nu va trimite Romania la Curtea Europeana de Justitie, dupa ce Guvernul a adoptat noua lege privind taxa auto, dar ar putea lua masuri impotriva Bucurestiului, daca politica de rambursare a vechii taxe este excesiv de greoaie, relateaza NewsIn.

"Comisia a fost informata de adoptarea noii legislatii de catre Guvernul roman. Din acest motiv, nu vom trece la pasul urmator in procedura de infringement (trimiterea cazului la Curtea Europeana de Justitie - n.r.). Cu toate acestea, procedura de infringement (incalcare a Tratatului - n.r.) poate fi inchisa in mod oficial doar cand noua legislatie este implementata", a declarat Emer Traynor, ofiter de presa al comisarului pentru Taxe si Uniune Vamala Laszlo Kovacs.

In ce priveste rambursarea vechii taxe auto catre cetatenii care au platit-o deja, Traynor a precizat ca "nu exista legislatie UE in acest sens, taxele excesive trebuie rambursate in baza legislatiei nationale. Se aplica doar principii generale la nivelul UE, adica regulile nationale de rambursare a taxelor excesive deja platite nu trebuie sa faca imposibila sau exagerat de dificila obtinerea rambursarii", a explicat ofiterul de presa.

"Din cate am fost informati, Codul roman de Procedura Fiscala pare sa ofere posibilitatea de a primi rambursarea taxelor excesive deja platite. Desigur, daca se va constata ca procedura de rambursare nu respecta principiul prezentat mai sus, Comisia va lua in considerare masuri impotriva Romaniei", a avertizat Emer Traynor.

"Cu toate acestea, in acest moment Comisia nu a fost informata de vreo problema cu viitoarea procedura de rambursare ce va fi implementata in Romania si nu a primit vreo plangere. De aceea, este prematur sa conchidem ca va fi luata vreo masura impotriva Romaniei", a conchis Traynor.

Guvernul roman a adoptat luni ordonanta de urgenta a taxei de poluare auto, care inlocuieste vechea taxa de prima inmatriculare. Noua taxa se va aplica incepand cu 1 iulie, data de la care cei care au platit vechea taxa de prima inmatriculare pot solicita restituirea diferentei. Vechea taxa, inca in vigoare pana la 1 iulie, a fost aplicata de la 1 ianuarie 2007.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#Comisia Europeana, #taxa auto, #judecata, #proces, #anulat, #rambursare , #stiri economice