Ziare.com

Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol va fi desfiintata

de Irina Olteanu
Miercuri, 12 Septembrie 2007, ora 18:50

   

Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol va fi desfiintata
Proiectul de ordonanta privind desfiintarea Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP) a fost avizat si va fi prezentat Guvernului, a declarat miercuri ministrul agriculturii Decebal Traian Remes.

"In privinta Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol, avem proiectul de ordonanta avizat de toata lumea si urmeaza doar sa il introducem in Guvern", a spus Remes.

Remes a precizat ca o parte din atributiile CNAFP vor trece la Agentia Domeniilor Statului (ADS), iar o alta parte la Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura (ANPA).

Potrivit ministrului, adoptarea acestei masuri are la baza evitarea imposibilitatii accesarii fondurilor europene pentru acest sector. "Daca nu facem acest lucru, nu vom avea acces la fondurile date de Uniunea Europeana, cei peste 200 de milioane de euro pentru acest sector, pentru ca nu se dau bani europeni institutiilor statului, cu exceptia consiliilor locale. Or, compania este considerata institutie a statului", a explicat Remes.

Mai mult, ministrul de resort a aratat ca atributiile CNAFP se suprapun cu cele ale ANPA. "Suntem singura tara europeana care pana in momentul de fata are doua institutii care se cam suprapun pe alocuri si au interese contrarii, dar reglementeaza unul si acelasi subiect", a adaugat ministrul Remes.

In ceea ce priveste terenurile CNAFP, ministrul a precizat ca o parte a acestora vor fi trecute la ADS, "intr-o prima faza, dupa care, in functie de ce se face cu suprafetele de pamant ale ADS, se va face si cu acestea". Totodata, ministrul a subliniat faptul ca exista posibilitatea ca o parte din terenurile care trec la ADS sa fie privatizate.

Presedintele ADS Daniel Dragan declara, la mijlocul lunii august, ca aceasta companie va fi desfiintata, decizia bazandu-se pe o recomandare a Comisiei Europene.

"In domeniul piscicol, exista doua institutii responsabile, respectiv CNAFP si ANPA. Decizia de desfiintare a companiei se bazeaza pe o recomandare a Comisiei Europene, potrivit careia ar trebui sa existe o singura institutie responsabila in acest sector", a spus Dragan.

Acesta a precizat ca ADS va administra doar patrimoniul CNAFP, iar ANPA va fi responsabila cu reglementarile specifice domeniului. In ceea ce priveste angajatii CNAFP, Dragan mentiona ca o parte vor trece la ADS, iar o parte la ANPA, fara a putea preciza daca toti cei 170 de angajati ai CNAFP vor fi incadrati.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1389 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

despre pesti

Remes e unul dintre exponatele cele mai clare ale incompetentei din politica romaneasca. Pe vremea guvernarii sale peste Fiscul roman, toata admministratia fiscala era ciuruita de coruptie. Acum nu mai e chiar asa - lucrurile evolueaza spre o oarece normalitate. Totusi sa spunem cinstit: postul de ministru peste taranii romani i se potriveste cel mai bine dintre cei din clasa politica.Despre cat de mult intelege lucrurile si ce bine manevreaza reforma aderarii europene, acest articol este edificator. Astfel domnul ministru ar trebui sa stie ,ca banii de la UE tot nu vor veni, caci matematica simpla ne spune ca 2 tot cu 2 este egal doar ca iese din ecuatie CNAFP si intra alta institutie publica si anume ADS. Sa nu fim
totusi rai, poate matematica nu este fost punctul forte al ministrului, dar se pare ca nici literatura nu-i prea place... Pai domnule remes, chiar nu cunoasteti atributiile institutiilor din subordinea ministerului al carui lider sunteti????, va spun eu: ANPA se ocupa de elaborarea strategiei si politicilor necesare in domeniul pescuitului si acvaculturii, coordoneaza si monitorizeaza activitarea de pescuit si acvacultura, pe de alta parte CNAFP a fost infiintata pentru gestionarea durabila a resurselor acvatice vii care apartin
domeniului statului(Legea 192/2001). Se pare ca nici presedintele ADS nu prea stie ce se intampla deoarece ordonanta de urgenta dezbatuta in articol este postata pe pagina ministerului agriculturii la numarul 418, dar nu corespunde cu declaratiile dumnealui, astfel la art 79, al.3 scrie clar ca angajatii CNAFP se disponibilizeaza. Dar de departe cel mai interesant punct il reprezinta art. 7 pct. 4 din ordonanta de fata, in care scrie ca angajatii ANPA primesc 75% spor la salariu!!! Bravo domnule ministru, pai asa mai zic si
eu proiect de lege, unii sunt dati afara(adica "mutati", pentru necunoscatori) in timp ce altii primesc un spor de 75% la salariu!, probabil va facut o vizita presedintele ANPA, in persoana lui Gigi Stefan(un lider care nu se gandeste doar la binele personal), si intre 3 sticle de CH3-CH2-OH(alcool) si doua pachete de tigari fumate in institutii publice, v-ati gandit ca ar fi bine sa dati de pomana unor nevoiasi de functionari publici care castigau prea putin stand degeaba. Adevaratele victime, de fapt, sunt acele fiinte subacvatice, care daca ar putea, s-ar reglementa singure si cu siguranta atunci am primi fondurile europene.

 

de acord

Sunt de acord cu opinia cititorului de mai sus, D-ul ministru ar trebui sa se documenteze mult mai bine inainte de a face orice declaratie publica.Din pacate nu cunoaste atributiile institutiilor pe care le coordoneaza!!!

completare

L-as intreba pe D-ul ministru daca stie cumva ca si A.N.P.A. si A.D.S. sunt institutii ale statului, sunt chiar bugetare, pe cand C.N.A.F.P. este extrabugetara.D-ul Remes afirma ca nu se dau bani europeni institutiilor statului,facand referire la C.N.A.F.P.; pai celelalte institutii sunt mai in masura sa primeasca bani europeni, luand in considerare faptul ca si ele sunt tot institutii ale statului? Eu, pe cuvant daca mai inteleg ceva din ce se intampla in tara asta!!!!Platforma pentru solutionarea online a litigiilor