Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Companiile vor intra in criza de bani pe fondul devalorizarii leului

Miercuri, 12 Noiembrie 2008, ora 09:32
1832 citiri
Companiile vor intra in criza de bani pe fondul devalorizarii leului

Romaniei i se prognozeaza recesiunea de catre seful diviziei de rating suveran al Fitch care spune ca tara noastra isi va reduce fortat cheltuielile in 2009, pe fondul crizei pietelor financiare internationale, care a blocat si a scumpit fluxurile de bani.

El afirma ca Romania va intampina dificultati in a-si acoperi nevoile de finantare externa de 41 miliarde de dolari, estimand ca investitiile straine directe de 9,5 miliarde dolari nu vor compensa datoriile scadente in 2009, in valoare de 25 miliarde dolari si nici deficitul contului curent, estimat la 25,7 miliarde dolari, scrie Romania Libera.

Acesta a fost si temeiul pentru care agentia Fitch a penalizat sever Romania, coborandu-i ratingul la un nivel speculativ, singurul caz din UE.

Economistul sef al ING Romania, Nicolaie Chidesciuc, spune ca deficitul de cont curent nu va pune probleme deoarece acesta va scadea odata cu economia, insa plata datoriei private pe termen scurt va crea o nevoie acuta de valuta, ceea ce va devaloriza leul.

El a mai spus ca rezerva de valute gestionata de banca centrala este foarte confortabila si acopera nevoia de finantare externa.

Economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, spune ca scenariul agentiei de rating Fitch este excesiv de alarmant, intrucat bancile isi vor refinanta imprumuturile, in schimb nu exclude ca in anumite sectoare ale economiei sa apara punctual si temporar, probleme de finantare.

Economistul-sef al BNR contesta prognoza Fitch privind accentuarea deficitului de cont curent si crede ca mesajul subteran al Fitch este acela ca statul ar trebui sa ajute economia, sa gaseasca o formula de sustinere.

"Ei asta iau in calcul, posibilitatea ca, la o adica, daca unele firme nu vor suporta criza, statul sa intervina sa acopere obligatiile externe, dar excesul de exuberanta a apartinut sectorului privat, nu statului", spune Lazea.

"Nu am observat ca bancile mama si-ar fi rechemat banii din Romania. Nu vedem secand imprumuturile, ci incetinind", a adaugat Lazea.

Presedintele Unicredit Tiriac Bank, Dan Pascariu, spune ca bancile "au capacitatea de a acoperi si de a-si refinanta creditele pe tremen scurt". Companiile romanesti vor avea mari probleme de refinantare in februarie-martie anul viitor, iar daca autoritatile nu fac un fond de sustinere in criza, multe vor da faliment sau vor fi cumparate pe nimic, avertizeaza Horia Simu, presedintele Cuprom.

Companiile romanesti au doar nevoie de imprumuturi pentru a trece criza, mai spune Simu. In aceeasi logica exportatorii au cerut, ieri, un plan urgent de sustinere a domeniului de catre Guvern, ne-a declarat Mihai Ionescu, seful ANEIR.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica de anvelope pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează...
#criza, #financiara, #Romania, #recesiune, #valuta , #stiri economice