Credite de criza sau criza de credite?

Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 12:30
3153 citiri
Credite de criza sau criza de credite?

In aceasta perioada sensibila traversata de intreaga lume, se gasesc motive pentru a refuza cererile de imprumut si, mai nou, pe chitantele oferite de banca, la plata ratelor sau facturilor, sunt promovate doar depozitele si conturile de economii.

Unii sustin ca in continuare creditarea merge struna iar altii spun ca a intrat de mult timp in moarte clinica.

Brokerul Credit Zone s-a gandit sa clarifice situatia creditelor cu ipoteca din bancile prezente pe piata din Romania pentru a indrepta solicitantii catre o solutie optima de imprumut.

"Intentionam sa atragem atentia asupra unor afirmatii care, in ultima vreme, au alimentat o criza falsa a creditelor", arata un comunicat al Credit Zone citat de Capital.

Brokerul subliniaza ca blocajul este de fapt o scadere drastica a cererii din cauza normelor BNR si conditiilor de pe piata internationala.

Totodata, Credit Zone sustine ca din 18 banci partenere, 12 au produsele definitivate conform noilor reglementari si creditarea functioneaza fara probleme.

Costurile s-au majorat cu pana la 5%

Costurile totale ale unui imprumut au crescut cu circa 5% si sunt mai mari in comparatie cu situatia de acum cateva luni. Pentru a acoperi acordarea unor credite fara acoperire, bancile au crescut nivelul dobanzilor si comisioanelor in functie de riscul fiecarui produs financiar, fie el in lei sau valuta.

Avansul este obligatoriu

Scaderea gradului de indatorare in functie de tipul de credit ales a generat introducerea avansului din partea clientului.

Aportul propriu nu are ca scop blocarea cererii de credit pentru casa. Credit Zone sustine ca in continuare are cereri de creditare cu ipoteca.

Totodata gradul de indatorare in conformitate cu noile conditii a fost stabilit pentru creditele in lei si la 67%. Statisticile bancilor arata ca gradul de indatorare variaza in functie de clasa de risc a fiecarui client, valuta creditului categoria produsului si perioada de rambursare.

Reintroducerea fisei fiscale

O alta schimbare care a afectat accesul la credite este reintroducerea fisei fiscale. Profesia si tipul de activitate conteaza pentru solicitant potrivit noilor reguli.

Potrivit celor de la Credit Zone, in Romania nu exista o inghetare a creditarii. In acelasi timp preturile de pe piata imobiliara scad din cauza scaderii cererii si consumatorii sunt rezervati in ceea ce priveste contractarea unui imprumut ipotecar.

Reclamele agresive pentru imprumuturi au cam disparut si se acorda o mare atentie depozitelor si conturilor de economii.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criza credite romania, #creditare inghetata romania, #banci oferta credit, #criza financiara globala , #stiri economice