Cresterea economiei europene, incetinita de un euro prea puternic

Joi, 03 Decembrie 2009, ora 12:32
1886 citiri
Cresterea economiei europene, incetinita de un euro prea puternic
Foto: AFP

Ministrii de Finante din zona euro si Fondul Monetar International cred ca moneda unica europeana este supraevaluata.

Potrivit lui Jean-Claude Juncker, seful comisiei de ministri de Finante din Uniunea Europeana, este anormal ca o economie ce inregistreaza o crestere rapida, cum este China, sa isi devalorizeze moneda in raport cu cea dintr-o zona unde rezultatele nu sunt atat de bune, relateaza AFP.

In urma unei intalniri a celor 16 tari din zona euro, Juncker a declarat ca "euro este supraevaluat si trebuie sa se faca o serie de ajustari, in special in raport cu yuan-ul chinezesc".

Miercuri, euro s-a apreciat in comparatie cu dolarului, fata de care yuan-ul chinez are o rata fixa de schimb, pe masura ce apetitul investitorilor pentru risc a revenit, pe fondul rezultatelor economice bune din China, Statele Unite si Europa, dar si datorita rezolvarii temporare a problemelor din Dubai.

Astfel, euro costa peste 1,51 dolari, o cota prea ridicata, mai ales pentru companiile exportatoare.

Potrivit presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, o lume "multipolara" ar trebui sa aiba si un "sistem monetar multipolar".

Rata de schimb, o problema

Juncker s-a intalnit cu premierul chinez Wen Jiabao, directorul Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, si comisarul european pentru economie si probleme monetare, Joaquin Almunia, pentru a discuta pe aceasta tema. Juncker a declarat ca "nu se cauta o schimbara abrupta a politicii monetare chineze". Mai degraba, a spus el, Europa ar dori sa vada o "aliniere graduala".

"Credem ca o apreciere a yuan-ului in comparatie cu euro ar fi de dorit pentru a reduce dezechilibrul global pe care il observam", a spus Juncker. El a adaugat ca puterea de cumparare a chinezilor ar fi mai mare, daca Beijing-ul ar "prelua controlul asupra politicii monetare".

"Prietenii nostri chinezi nu sunt de aceeasi parere cu noi, acest lucru nu este o surpriza, dar suntem determinati sa le explicam punctul nostru de vedere", a spus Juncker.

Pe de alta parte, Wen Jiabao a spus ca presiune internationala exercitata asupra politicii de curs valutar a Chinei este "incorecta", dupe ce Jean-Claude Trichet a declarat presei ca Europa incurajeaza Beijing-ul sa "adopte o politica mai flexibila".

De altfel, rata de schimb a monedei chineze este una dintre cele mai mari probleme in relatia dintre China si Uniunea Europeana. Cand oficialii de la Beijing vorbesc despre mentinerea unui yuan "stabil", se refera, de fapt, la mentinerea ratei actuale de schimb.

Moneda chineza a avut rata fixa in raport cu dolarul american de la mijlocul anului trecut, iar Uniunea Europeana se tema ca majorarea rezultata a euro in raport cu yuan-ul va dauna exporturilor si va incetini redresarea economica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#euro supraevaluat, #crestere euro raport yuan, #rata schimb fixa China , #stiri economice