Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Criza de lichiditate duce dobanzile la depozitele overnight la 16,5%

Marti, 12 August 2008, ora 17:04
1797 citiri
Criza de lichiditate duce dobanzile la depozitele overnight la 16,5%

Dobanzile pentru depozitele de tip overnight au urcat marti pana la nivelul de 16,5% pe piata interbancara, cel mai mare nivel inregistrat in acest an. Nivelul actual al dobanzilor reflecta o criza temporara de lichiditate in piata.

Dobanda ROBOR pentru depozitele de tip overnight a crescut cu 6,44% in intervalul 11 iulie-12 august. Nu mai putin de 5% din aceasta majorare s-a inregistrat in ultima saptamana. bancile au apelat marti pentru prima oara in 2008 la credite de la Banca Nationala.

Din cauza lipsei de lichiditate, pentru prima data in 2008, nu mai putin de 10 banci s-au imprumutat, in cursul zilei de marti, cu 1,3 miliarde de lei de la Banca Nationala. Creditele au contractate prin intermediul unor operatiuni de tip REPO, pentru o perioada de 6 zile.

Dobanda medie perceputa de BNR a fost de 11,69% , in timp ce dobanda maxima a fost de 14%. Pentru a imprumuta bani de la Banca Nationala , bancile trebuie sa prezinte drept garantie un portofoliu de titluri de stat cu o valoare egala cu suma imprumutata, scrie The Money Channel.

Potrivit oficialilor BNR, pana la sfarsitul acestui an, institutia va deveni creditor net al sistemului bancar.

Luni Banca Nationala nu a organizat operatiunea obisnuita de sterilizare, un alt semn al lipsei de lichiditate din piata. Cu toate acestea dobanzile ridicate nu ajuta, cum ar fi normal, la aprecierea leului, deoarece moneda nationala este afectata de conjunctura internationala.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#depozite overnight, #interbancar, #criza lichiditate , #stiri economice