Criza din Europa Centrala si de Est intra in faza a doua

Joi, 16 Iulie 2009, ora 15:21
2328 citiri
Criza din Europa Centrala si de Est intra in faza a doua
Foto: AP

Daca prima faza a crizei economice globale care a afectat tarile din Europa Centrala si de Est a fost anihilata prin diminuarea productiei industriale, cea de-a doua faza, provocata de reducerea exagerata a cheluielilor de consum, bate la usa si ameninta sa se transmita cu viteza unei substante otravitoare in venele economice central-estice.

Odata ce primele efecte ale crizei s-au facut simtite, toti liderii lumii au facut apel la prudenta si la solidaritate, la reducerea consumului si a tuturor cheltuielilor inutile. Insa atat de mult au exagerat cu prudenta si cu responsabilitatea, incat chiar au fost luati in seama de popoarele lor mai mult decat se asteptau.

Au fost prudenti, nu si-au scos banii din banci si s-au asteptat sa le fie bine. Totusi, in ciuda reducerii consumului, accentuarea efectelor crizei a golit seifurile societatilor, a bagat mii de companii in faliment si a dus la sute de mii de someri la nivel mondial.

Reducerea brusca a consumului, economisirea fiecarui banut in plina criza in ciuda impulsurilor facute de marile economii ale lumii catre investitii, nu au facut decat sa le transforme pe tarile din Europa Centrala si de Est in victime sigure ale somajului si ale derapajului economic.

Prabusirea agregatelor si caderea brusca a venitului anual al statelor europene au obligat deja un card de companii sa taie in carne in vie cand vine vorba de costuri suplimentare si sa reduca masiv forta de munca in toate centrele, din toata lumea.

"Prima etapa a crizei se anunta lunga, se anunta complicata, insa nu trebuia sa se transforma in inceputul sfarsitului. Dintr-un exces de zel care poate fi inteles doar in momntele cand stai fata in fata cu falimentul si cu soarta a mii de oameni, au fost reduse cheltuielile de consum in toata Europa Centrala", potrivit unui studiu al companiei londoneze Capital Economics comandat de publicatia saptamanala Dnevnik.

Studiul citeaza datele Eurostat: vanzarile cu amanuntul de pe piata romaneasca au scazut in luna aprilie cu 9,9% fata de luna similara din 2008, de peste sapte ori mai mult decat media inregistrata in Uniunea Europeana (UE), de 1,4%.

Eurostat a anuntat ca, in aprilie, comertul cu amanuntul a crescut in 6 state membre si a scazut in 11 fata de luna aprilie 2008. Potrivit datelor, cele mai mari avansuri ale comertului cu amanuntul au fost inregistrate in Suedia, unde ritmul anual de crestere a fost de 3,7%, Austria, cu 2,6% si Marea Britanie, cu 2,4%.

Cele mai importante scaderi ale volumului comertului au fost inregistrate in aprilie in Letonia (-29,6%), Lituania (-19,5%) si Estonia (-18%). Indicele vanzarilor cu amanuntul a scazut in a patra luna din acest an cu 1,4% in Uniunea Europeana si cu 2,3% in zona euro, raportat la luna similara din 2008.

La nivelul intregii Uniuni, comertul cu alimente, bauturi si tutun, in luna aprilie, a scazut cu 0,4% fata de aprilie 2008, in timp ce in zona euro vanzarile cu amanuntul pe acest segment s-au comprimat cu 1,2%. Vanzarile de bunuri nealimentare s-au redus cu 0,9% in UE si cu 2,5% in zona euro.

Fata de luna anterioara, comertul cu amanuntul a crescut in 10 state membre, a scazut in sase si s-a mentinut neschimbat in Danemarca. Cea mai mare scadere (-1%) fata de luna anterioara a fost inregistrata in Romania. La nivelul blocului comunitar, vanzarile de bunuri alimentare si nealimentare s-a redus cu 0,5% fata de martie, iar in zona euro, cu 0,2%.

"Este clar ca recesiunea, care afecteaza extrem de mult comertul extern, incepe sa se materializeze in tot mai multe cereri ale marfurilor fabricate in tara. Totodata, trebiue sa ne asteptam la un declin economic care va continua", a explicat economistul sef al Patria Finance, David Marek.

Consumul final de energie electrica in primele cinci luni din 2009 s-a cifrat la 20,429 miliarde KWh, cu 8,9% mai mic fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica /INS.

Iluminatul public a inregistrat o crestere cu 7,1%, iar consumul populatiei a crescut cu 8,8%, exportul de energie electrica a scazut cu 666,3 milioane KWh, respectiv cu 26,9%, resursele de energie primara au scazut cu 19,3% in perioada ianuarie-mai 2009, iar cele de energie electrica au scazut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu respectiv 11,2%.

Principalele resurse de energie primara au totalizat 13,939 milioane tone echivalent petrol (tep), in scadere cu 3,324 milioane tep. Productia interna a insumat 9,719 milioane tep, in scadere cu 6,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar importul a fost de 4,219 milioane tep, in scadere cu 38,6%.

In aceasta perioada, resursele de energie electrica au fost de 25,147 miliarde KWh, in scadere cu 3,156 miliarde KWh (-11,2%) fata de perioada corespunzatoare a anului 2008. Scaderea resursei de energie electrica s-a datorat in principal scaderii productiei, cu 3,222 miliarde kWh (-11,5%).

Productia din termocentrale a scazut cu 2,488 miliarde KWh (-16,3%). Productia din hidrocentrale a scazut cu 786,8 milioane kWh (- 9,7%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a crescut cu 53,1 milioane kWh (+1,1%).

Reducerea consumului va afecta puternic tarile dezvoltate economic din centrul si estul Europa. Insa ce e mai rau inca nu a venit, atrage atentia seful Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Shigeo Katsu, potrivit caruia noua cadere care ne asteapta, mai brusca si mai violenta decat prima, putea fi evitata.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#economie consum Europa, #reducere consum criza a doua parte , #stiri economice