Criza mondiala baga in somaj mii de romani

Duminica, 02 Noiembrie 2008, ora 14:11
3300 citiri
Criza mondiala baga in somaj mii de romani
Foto: Romania Libera

Criza economica internationala are efecte si in Romania, 17.000 de romani riscand sa ajunga someri pana la sfarsitul anului. Cateva mii de oameni si-au pierdut deja slujbele dupa ce fabricile, indeosebi cele de confectii si mobila nu au mai primit comenzi la export.

"Situatia devine ingrijoratoare, de aceea trebuie sa fim responsabili si sa amanam majorarea salariilor pentru profesori", a spus ministru Muncii Mariana Campeanu, intr-o emisiune difuzata de Realitatea TV.

"Avem cum sa absorbim disponibilizarile anuntate", a adaugat ministrul, argumentand ca in Romania se manifesta o acuta lipsa de forta de munca in unele domenii.

Campeanu a mentionat ca ministerul are o strategie pentru acesti someri si dispune de bani, iar daca va fi nevoie de mai multi, se va recurge la rectificarea bugetului pe anul viitor.

Bugetul asigurarilor de somaj pentru 2009 a luat in calcul reducerea ratei somajului de la 4% in acest an la 3,9% in 2009. Salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale este de 1.865 lei, mai mare cu aproape 17% fata de castigul mediu brut luat in calcul la elaborarea bugetului pe 2008.

Judetele din Moldova si vestul tarii, cele mai afectate

Situatie grava este la Vaslui unde disponibilizarile in masa continua si in luna noiembrie. Motivul, spun agentii economici, este ca au scazut comenzile in fabrici si s-au facut reduceri de personal. Cei care raman fara un loc de munca se plang ca isi vor gasi cu greu un alt serviciu.

Peste 800 de vasluieni au fost deja disponibilizati, iar alti 500 isi vor pierde curand locurile de munca.

"Sunt anuntate concedieri pe 1 noiembrie de peste 500 de persoane in ceea ce priveste domeniul constructiilor si agriculturii, caci in mod traditional in aceasta perioada, firmele isi restrang activitatile", a declarat Silviu Clanacia, director AJOFM Vaslui, tot la Realitatea Tv.

Judetul Vaslui are o rata a somajului de 7,8% si ocupa locul doi in tara, dupa Mehedinti.

Disponibilizari vor fi si in Iasi. "Din datele AJOFM, in perioada urmatoare vor fi disponibilizati peste 800 de oameni, estimarile ne trimit la 2.000 de salariati in perioada urmatoare", a anuntat prefectul judetului Iasi, Marius Bodea.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#Mariana Campneau, #someri, #romani, #criza, #financiara, #mondiala , #stiri economice