Criza ne mai tine in sah inca un an

Luni, 13 Iulie 2009, ora 18:53
2285 citiri
Criza ne mai tine in sah inca un an
Foto: www.coface.ro

Inca un an de criza si gata! Potrivit unui studiu publicat, luni, economia mondiala se va contracta cu 2,5% in 2009, dar se va stabiliza anul viitor, urmand ca in 2010 sa se inregistreze o crestere usoara, de 1,7%, sustinuta de marile state emergente.

Europa Occidentala pare sa fi ajuns la capatul recesiunii. Ratingurile pentru majoritatea tarilor europene raman neschimbate, cu exceptia Austriei, Olandei si a Finlandei (ratingurile au fost reduse de la A1 in supraveghere negativa la A2) din cauza scaderii cererii externe. Coface plaseaza si ratingul A3 pentru Portugalia pe supraveghere negativa din cauza contractiei masive a consumului casnic si a caderii exporturilor si a investitiilor, potrivit unui comunicat remis, luni, Ziare.com.

Europa emergenta reprezinta zona in care economia reala este cea mai afectata de criza si in care monedele sunt inca instabile. Slovacia (A3) a fost plasata pe supraveghere negativa din cauza unei scaderi substantiale a activitatii economice, similar cu tarile baltice din cauza amplorii pe care a capatat-o recesiunea, ceea ce apasa asupra companiilor cu datorii mari din aceste tari.

America Latina prezinta o anumita capacitate de a rezista in fata crizei mondiale, dar America Centrala este afectata de recesiunea din America de Nord. Prin urmare, Coface a plasat pe supraveghere negativa ratingurile pentru economiile mici care continua sa sufere consecintele crizei din Statele Unite (Costa Rica, El Salvador si Guatemala). In Venezuela, accesul la lichiditati in dolari este din ce in ce mai dificil, ceea ce duce la o crestere a intarzierilor de plata.

Zona Asia Pacific este regiunea in care se concentreaza cele mai pozitive semne. Semnele de recuperare sunt deja vizibile in cele mai mari doua economii din zona. Cu toate acestea, Coface isi mentine supravegherea negativa plasata asupra ratingului A3 pentru China in ianuarie 2009 din cauza problemelor recurente ale companiilor din sectorul privat, unde riscul de incapacitate de plata este cel mai ridicat.

"Exista trei tipuri de semnale pozitive care sustin o recuperare a cresterii "sub forma de L oblic. Unii indicatori ai economiei reale se amelioreaza (vanzarile retail, sectorul imobiliar si somajul din SUA si productia industriala din Marea Britanie), studiile anticipative pe investitori si clienti indica o crestere, iar jucatorii de pe pietele financiare manifesta un apetit innoit pentru risc. Scenariul nostru de crestere sub forma de L oblic depinde totusi de nivelul de incredere, care este inca slab", afirma Francois David, presedinte al Coface.

Ratingul de tara Coface nu vizeaza datoria suverana, ci indica nivelul mediu de risc prezentat de companiile dintr-o tara in tranzactiile lor comerciale, asadar aceasta tendinta medie nu reprezinta un indicator pentru ratingul fiecarei companii, care este determinat prin propriile caracteristici. Prin urmare, recomandam cu insistenta partenerilor unei companii aflate intr-un dintre tarile mentionate sa verifice ratingul Coface specific pentru companie.

Noile prognoze Coface cu privire la cresterea economica publicate, luni, au in vedere o contractie a cresterii de 6,6 puncte intre 2007 si 2009. Coface estimeaza recesiunea din 2009 la un nivel de -2,5% si prevede o recuperare a cresterii in 2010, stabilizindu-se la 1,7%. Dupa ce a redus ratingul pentru 22 de tari in ianuarie si apoi pentru 47 in aprilie, Coface reduce acum ratingurile pentru 13 tari, in principal pentru economiile mici si mijlocii foarte dependente de comertul international.

Cel mai probabil se vor inregistra semne perceptibile de sfarsit al recesiunii si un scenariu de recuperare "sub forma de L" lenta si slaba, adica, potrivit prognozei, o recesiune mondiala de -2,5% in 2009 (tarile industrializate: -3.9% si tarile emergente: +0.7%) si o crestere pozitiva, dar slaba de 1,7% in 2010. Recuperarea estimata in 2010 este slaba pentru tarile industrializate (0,5%), dar mai buna pentru tarile emergente (4,1%).

Aceasta prognoza revizuita cuprinde o scadere mai accentuata a cresterii fata de prognoza de la inceputul anului si estimeaza ca aceasta cadere va inceta in saptamanile urmatoare. Prin urmare, diferenta dintre cresterea economica mondiala dintre 2007 si 2009 ajunge la 6,6 puncte, ceea ce reprezinta o contractie a cresterii extrem de accentuata. CSI si tarile emergente din Europa sunt zonele in care contractia cresterii economice este cea mai mare.

Misiunea Coface este de a facilita schimburile comerciale intre companii la nivel global oferind patru linii de afaceri celor peste 130.000 de clienti, pentru a externaliza complet sau partial managementul relatiilor comerciale si pentru a finanta si proteja creantele: asigurari de credit, informatii si rating companii, managementul si factoringul creantelor.

Multumita serviciilor furnizate la nivel mondial de cei 7.000 de angajati din 65 de tari, peste 45% din primele 500 de grupuri de companii din lume sunt deja clientii companiei Coface. Compania Coface este o subsidiara a companiei Natixis, al carei capital social (Tier 1) a inregistrat cifra de 13,4 miliarde de Euro la sfarsitul lunii decembrie a anului 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#criza economica financiara recesiune, #rating tara economii emergente , #stiri economice