Croitoru: Potentialul de crestere economica pe termen scurt e de pana la 1%

Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 21:47
1144 citiri
Croitoru: Potentialul de crestere economica pe termen scurt e de pana la 1%
Foto: 1235.ro

Potentialul de crestere economica pentru Romania este cuprins intre 0 si 1% pe termen scurt, si se situeaza la 2-3% pe termen lung, a declarat, miercuri, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

"Acum principala provocare pentru Romania in urmatorii cativa ani este sa reusim sa asiguram sustenabilitatea fiscala a Romaniei fara sa confiscam perspectivele cresterii economice", a spus Croitoru, citat de Mediafax.

Consilierul guvernatorului BNR a precizat ca este nevoie de reforme structurale care sa mearga cu mult dincolo de ajustarile fiscale avute acum in vedere si de o majorare a potentialului economic al Romaniei.

"Ceea ce s-a inteles cu adevarat in ultimele cateva saptamani este ca Romania nu poate sa creasca fara bani straini. Si de aceea cred ca se vor depasi toate problemele politice si acordul cu FMI va fi dus la cap si va fi semnat si unul nou. Cred ca se vor intensifica eforturile de atragere a banilor nerabursabili si fara dobanda de la UE.

Ceea ce cred ca s-a inteles mai putin este ca potentialul de crestere economica al Romaniei a scazut si ca reluarea cresterii economice, sa zicem ca se reiau intrarile de capitaluri, fara anumite reforme care sa duca la cresterea potentialului de crestere, va crea nu numai locuri de munca, ci si probleme", a continuat oficialul BNR.

Croitoru a explicat ca daca pe termen scurt cresterea economica ar fi de 1,5% si daca reluarea se va realiza impreuna cu intrari mari de capital, atunci vor exista presiuni inflationiste si deteriorari ale deficitului de cont curent.

Consilierul guvernatorului BNR a mentionat ca printre reformele structurale necesare se numara si "abtinerea de la masuri care sa intarzie atingerea conditiilor de finantare din partea sectorului bancar a celui privat".

In opinia sa nivelul competitivitatii depinde si de rata de schimb.

"Sunt cateva semne ca revenirea nu va fi relativ rapida. In primul rand, la intrarile de capitaluri nu sunt semne ca vor fi reluate in sectorul privat. Deocamdata nu sunt aceste semne (...) Apoi, sentimentul economic este foarte negativ in Romania si greu de reversat, pentru ca noi suntem concentrati pe sentimentul negativ, astfel consumul privat va fi in continuare restrans de cererea foarte slaba.

Datoriile pe care le are gospodaria medie din Romania, ca procent din venitul disponibil, se ridica la 22%, adica dublul mediei din UE. Acest lucru inseamna ca insasi reluarea creditarii nu va fi usoara. Apoi, statistic pentru Romania, utati-va la anii 1997 - 1999, tot trei ani a stat Romania in recesiune", a continuat Croitoru.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Lucian Croitoru consilier, #crestere economica , #stiri economice