Cum s-a salvat Australia de recesiune

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 00:24
4236 citiri
Cum s-a salvat Australia de recesiune
Foto: Textually

Australia este singura tara dezvoltata care a evitat recesiunea, inregistrand o crestere de 0,4 procente, in primul trimestru din acest an.

Dar cum a reusit Australia o asa performanta? Transformand viciile economice in calitati, sunt de parere analistii, devenind, astfel, o dovada a faptului ca o economie poate prospera datorita slabiciunilor sale, nu in ciuda lor.

Australienii nu au economisit, iar sistemul lor bancar este neconcurential si economia tarii se bazeaza mai mult pe exportul de materii prime, in special carbune si fier, acestea fiind si explicatiile evitarii colapsului, asemenea celorlalte state dezvoltate.

Fostul guvernator al bancii centrale australiene, Ian Macfarlane, a fost primul care a recunoscut adevarul, considerat de analisti "rusinos", despre cum a supravietuit tara sa: o rata a economisirilor extrem de scazuta si banci foarte putin agresive.

Sistemul bancar a fost marcat de o concurenta redusa si o profitabilitate foarte crescuta, fapt care l-a salvat de la faliment. In plus, datorita unor legi care le interzic primelor patru jucatori din piata sa fuzioneze, bancile principalele s-au multumit sa activeze pe piata locala, nefiind expuse problemelor financiare internationale.

"Este greu sa nu ajungem la concluzia ca diferenta majora a fost lipsa concurentei, ceea ce ne-a scutit de excesele care au caracterizat sistemele bancare internationale", a declarat Macfarlane, citat de Reuters.

Cu toate acestea, bancile australiene aveau si un punct slab: datoriile externe, care reprezinta mai mult de 40% din produsul intern brut, potrivit datelor Fitch. Insa Guvernul s-a miscat repede, imediat dupa declansarea crizei internationale, si a garantat aceste datorii.

Salvand economia fara sa economiseasca

Nivelul economiilor per gospodarie, in Australia, este printre cele mai scazute dintre toate tarile dezvoltate. Contrar asteptarilor tuturor analistilor, care indeamna, de la inceptul crizei, sa se faca economii, acest lucru chiar a ajutat Australia.

Gospodariile australiene au economisit doar 2,7 procente din venituri, in anul fiscal terminat in martie 2009, in crestere fata de nivelul de 1,4 procente din anul precedent, dar, totusi, la coada clasamentului global.

Acest lucru a insemnat, insa, ca bancile nu au avut un surplus de depozite si nu au fost tentate sa investeasca pe pietele externe, asa cum au facut, de exemplu, bancile europene, mult mai bogate.

"N-am nici un dubiu ca, daca bancile australiene ar fi avut un surplus de depozite pe plan local, ar fi achizitionat o multime de active dubioase din stainatate", a declarat Macfarlane.

Exportul ajuta economia

Punctul slab al Australiei era considerat dependenta de exporturi, acesta fiind si motivul din cauza caruia Germania si Japonia au ajuns in stare critica.

Insa, spre deosebire de acestea din urma, Australia nu exporta bunuri de consum, ci materii prime si produse alimentare neprocesate, ce reprezinta aproximativ jumatate din totalul exporturilor.

Chiar si in timpul recesiunii, aceste produse au avut cerere mare pe pietele externe.

Alaturi de stimuli fiscali masivi, o politica monetara prudenta si reglementari mai severe in domeniul imprumuturilor si al ipotecilor, lipsa concurentei, economiile scazute si exporturile au ajutat Australia nu numai sa nu intre in recesiune, dar chiar sa inregistreze o usoara crestere.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#evitare recesiune Australia, #crestere economica Australia , #stiri economice