De ce ieftinirea carburantilor nu duce la ieftinirea alimentelor?

Sambata, 06 Decembrie 2008, ora 13:26
3157 citiri
De ce ieftinirea carburantilor nu duce la ieftinirea alimentelor?

Desi pretul petrolului atinge praguri minime record, carburantii au preturi din ce in ce mai mici, alimentele isi pastreaza cotatiile si painea, lactatele, mezelurile, nu se vor ieftini.

Motivul invocat de reprezentantii patronatelor este acela ca pretul combustibilului are o pondere foarte mica in pretul alimentelor. Cu toate acestea cand carburantii s-au scumpit, cu sau fara pondere mica in pret, alimentele s-au scumpit.

In cursul acestei saptamani, carburantii au ajuns la un nivel inregistrat in urma cu trei ani, ca urmare a ieftinirii petrolului.

Potrivit patronatelor, chiar daca vor scadea in continuare cotatiile petrolului si pretul carburantilor, alimentele au slabe sanse sa beneficieze de preturi mai mici.

"Ieftinirea benzinei nu va duce automat si la ieftinirea produselor alimentare. Cele doua nu au nici o legatura. Primii care ar trebui sa-si ieftineasca serviciile sunt transportatorii, nu noi. Costurile cu benzina reprezinta circa 0,1% din pretul final al produselor noastre, adica un procent mult prea mic pentru a face o diferenta", a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea, citat de NewsIn.

Astfel, pretul laptelui nu va suferi modificari. Potrivit directorului executiv al patronatului din Industria Laptelui, APRIL, Valentin Blanaru, ieftinirea carburantilor corelata cu efectele crizei financiare doar echilibreaza "procesul de fluctuatie a costurilor de productie".

"Puterea de cumparare a romanului a scazut in ultimele luni, dar asta nu se va reflecta in pretul laptelui datorita reducerii pretului la carburanti", a precizat reprezentantul patronatului de profil.

Scaderea pretului la carburanti nu va duce nici la o ieftinire a painii, deoarece influenta carburantilor este foarte mica, iar reducerea de costuri nu va fi decat una insignfianta, de doar 0,2 %, potrivit presedintelui patronatului din morarit si panificatie Rompan, Aurel Popescu.

Singurii care au anuntat pana acum ieftiniri sunt unii operatorii din domeniul taximetriei. Preturile calatoriilor cu taxiul vor scadea la unii operatori din Capitala cu pana la 20%, incepand din luna ianuarie 2009, pe fondul ieftinirii carburantilor.

"Pretul calatoriei trebuie corelat cu costul carburantilor, astfel ca cel putin compania nostra va opera o scadere a tarifului, incepand cu luna ianuarie, de 20%", a precizat proprietarul operatorului de taximetrie Taxi 2000, Robert Meghesi.

Pretul calatoriei cu taxiul ar trebui sa scada cu 5-7%, pretul scazut al benzinei si motorinei permitand aceste reduceri, a spus, la randul sau, presedintele Asociatiei Nationale a Operatorilor de Transport in Regim de Taxi, Remus Nedelcu.

In conditiile in care toti romanii sunt cunoscuti drept consumatori inraiti, mai ales in perioada sarbatorilor, este imposibil ca alimentele sa fie ieftinite. In unele cazuri sunt chiar mai scumpe. In aceste conditii, concursul "celui mai plin carut" din hipermarketuri este in plina desfasurare zilnic.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#criza financiara globala, #pret petrol carburanti, #scadere pret petrol, #scaderi pret paine , #stiri economice