De ce nu ar trebui sa trecem la moneda euro

Luni, 03 Martie 2008, ora 07:35
2479 citiri
De ce nu ar trebui sa trecem la moneda euro

Daca Slovacia adera la moneda unica europeana, ar putea sa fie si ultima din fostele natiuni comuniste care face asta, pentru mult timp, este de parere analistul Matthew Lynn de la Bloomberg, citat de Adevarul.

Pana la sfarsitul anului viitor, daca totul merge conform planului, Slovacia va trece la euro. Ar fi a doua din fostele tari est-europene care au aderat la moneda unica, dupa ce Slovenia a facut-o in 2007. La Bruxelles, aceasta trecere ar putea fi considerata mult prea lenta. in definitiv, euro era menit sa fie lipiciul pentru Uniunea Europeana. Si totusi in realitate este prea rapida.

Deoarece camasa de forta impusa de trecerea la euro este complet gresita pentru economiile emergente, aflate in crestere accelerata. si pentru ca euro este inca un sistem monetar potential foarte instabil, iar ultimul lucru de care oricare dintre tarile est-europene are nevoie este mai multa instabilitate.

In teorie, toate tarile est-europene care s-au integrat in Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca, de asemenea, sa devina membre ale zonei euro. tari ca Marea Britanie si Danemarca au negociat o derogare. Nicio alta tara nu a facut asta. Daca esti in UE, trebuie sa fii si in euro. si totusi trecerea la euro este impinsa spre viitorul foarte indepartat. In tari ca Polonia, Ungaria si Republica Ceha, politicienii de frunte si bancherii cen-trali au spus ca nu se grabesc sa-si pregateasca economiile pentru euro. Lituania, care a muncit din greu pentru a indeplini criteriile de ade-rare la euro, a fost intoarsa din drum.

In realitate, majoritatea tarilor Europei de Est ar fi mai castigate daca urmeaza exemplul Marii Britanii, decat pe cel al Frantei sau Germaniei.

Noi argumente contra

Tarile care se dezvolta repede nu-si pot permite genul de reduceri ale cheltuielilor publice pe care le cere trecerea la euro. Ele au nevoie de drumuri noi, scoli, spitale si case. Aceste tari sunt construite din improvizatii, astfel incat sunt nevoite sa im-prumute bani. Pietele de capital sunt de acord sa le dea bani. Ultimul lucru de care au nevoie acum sunt reduceri mari ale cheltuielilor legate de infrastructura.

Mai departe, politicile deflationiste ale Bancii Centrale Europene (BCE) nu sunt prea incurajatoare. De exemplu, Republica Ceha si-a mentinut rata dobanzii constant sub pragul stabilit de BCE pentru a stimula cresterea. Noile state ale UE au nevoie de flexibilitate pentru a-si stabili propriile rate ale dobanzii cu scopul de a face fata obstacolelor pe drumul spre modernizare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Dezinformarea în creștere din Europa Centrală și de Est amenință să deraieze progresul unui mod de transport mai sustenabil. Noua țintă a ”fake news” devin vehiculele electrice,...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#euro, #Europa de Est , #stiri economice