De ce nu functioneaza planul lui Obama?

Sambata, 27 Iunie 2009, ora 22:35
3114 citiri
De ce nu functioneaza planul lui Obama?
Foto: Wall Street Journal

Administratia Obama a investit 787 de miliarde de dolari in resuscitarea economiei, insa planul nu pare sa functioneze, cel putin deocamdata.

Care ar putea fi motivele pentru intarzierea aparitiei rezultatelor planului presedintelui american? Potrivit unor analisti, acesta a fost, de la inceput, mult prea optimist in privinta redresarii economiei.

Pentru a avea impact, este nevoie de mai mult timp decat cred majoritatea oamenilor, spune fostul economist al Trezoreriei americane Bruce Bartlett, intr-un comentariu pentru revista Forbes. Potrivit spuselor sale, nu toate finantarile facute in ultimul timp de Guvernul american sunt destinate cresterii econmice.

In primul rand, era cunoscut de la inceput faptul ca 60% din pachetul de stimuli financiari nu avea sa provoace o dezvoltare. Programe precum extinderea ajutorului de somaj, printre altele, desi s-a dovedit o masura populara, nu a dus la cresterea vanzarilor sau scaderea ratei somajului.

Pentru ca un program sa fie stimulativ, trebuie sa se concentreze pe activitatea economica. Insa, doar 40% din bani s-au dus catre proiecte de lucrari publice, de exemplu, ce provoaca dezvoltarea.

Cele mai mari cresteri ar fi provocate de investitia in aparare, deoarece, de obicei, 65% din bani sunt folositi in primul an de la acordare, 88% in al doilea si 96% in al treilea. In schimb, doar 27% din banii acordati pentru infrastructura rutiera sunt cheltuiti in primul an, 68% in al doilea si 84% in al treilea.

Motivul este foarte simplu. Aproape tot ce cumpara Departamentul de Aparare are si utilizari civile, sunt cumparate, practic, de pe raft. Dar, pentru a construi o autostrada, este nevoie de realizarea unui proiect, cumpararea terenurilor, evaluari despre impactul asupra mediului, semnarea unui numar mare de contracte, licitatii si asa mai departe, fiind nevoie de ani de zile pentru a incepe constructia.

Informatiile adunate de administratia Obama confirma faptul ca, pana pe 19 iunie, au fost incheiate contracte de doar 152 de miliarde de dolari din cele aproape 800 de miliarde puse la dispozitie. Din acestia, doar 53 de miliarde de dolari au fost cheltuiti in primele patru luni ale anului.

Pentru infrastructura de transporturi s-au cheltuit doar 369 de milioane de dolari, din 19 miliarde, cat erau alocate. De asemenea, potrivit site-ul guvernamental USAspending.gov, au fost semnate contracte in valoare de doar trei miliarde de dolari, ca rezultat direct al pachetelor de stimuli.

Insa acest lucru nu inseamna ca s-au angajat oameni sau a fost generata activitate economica, doar ca Trezoreria a trimis banii catre autoritatile locale, in vederea inceperii investitiilor.

In urma cheltuirii putin eficiente a banilor pusi la dispozitie de administratia Obama, rata somajului a crescut de la 7,2 procente, in decembrie, la 9,4 procente, in iunie.

Daca lucrurile nu se schimba in curand, este de parere fostul economist al Trezoreriei, recenta scadere in sondaje a lui Barack Obama s-ar putea transforma intr-un colaps, presedintele fiind constient de faptul ca realegerea sa depinde de succesul programului.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#plan sprijin Obama, #pachet stimuli financiari, #redresare economia americana , #stiri economice