De ce nu mai vin investitorii in Europa de Est?

Vineri, 24 Iulie 2009, ora 12:01
2265 citiri
De ce nu mai vin investitorii in Europa de Est?
Foto: Wikimedia

Plata datoriilor externe si monedele tarilor din Europa de Est ar putea fi in pericol, in ciuda unui trimestru doi foarte bun, avand in vedere ca investitorii nu au curaj sa se intoarca pe aceste piete.

Desi coroana ceha si lira turceasca au ajuns la nivelul maxim inregistrat in acest an, iar zlotul polonez si forintul ungar sunt, de asemenea, in crestere, iar investitorii sunt din ce in ce mai increzatori in privinta redresarii economice, activele de pe pietele emergente sunt considerate vulnerabile in fata unor probleme la nivel global.

Din aceasta cauza, putini investitori sunt dispusi sa parieze pe afaceri in regiune, amanand injectarea de capital.

Pe de alta parte, cresterile din ultima perioada palesc in fata maximelor atinse anul trecut, dar, totusi, marcheaza o redresare, dupa un prim trimestru dezastruos pentru regiune.

"Exista multa nesiguranta", explica Jonathan Ashworth, analist in macroeconomie la Barclays Wealth, care gestioneaza active evaluate la 145 de mliarde de lire sterline, pentru Wall Street Journal.

Desi se asteapta la o crestere economica globala, ceea ce ar insemna intetirea sprijinului acordat Europei de Est, Ashworth crede ca investitorii nu vor deveni mai optimisti pana cand economiile mari, precum cea a Statelor Unite, nu vor arata semne clare de iesire din criza.

"Economia mondiala este, inca, foarte vulnerabila. Daca ar fi lovita din nou, riscurile din Europa de Est ar fi imense, iar invesitorii ar incepe sa vanda masiv", spune Ashworth.

Acest lucru nu s-a intamplat in ultimul timp, avand in vedere ca, in ultimele cinci luni, cele mai importante monede din regiune s-au apreciat cu aproximativ 13 procente, in raport cu euro.

Primele semne ale apetitului pentru risc

Costurile pentru asigurarile impotriva falimentului national au scazut substantial, dupa ce, in primul trimestru, atinsesera cote maxime.

Astfel, chiar si in Ungaria, care are un mediu considerat super-riscant, protectia impotriva falimentului s-a prabusit, costand in jur de 306.000 de dolari pe an, pentru a asigura titluri in valoare de 10 milioane de dolari, pe cinci ani, fata de suma de 392.000 de dolari, cat era necesar in urma cu o luna.

Daca apetitul pentru risc va continua sa creasca, aceste tendinte se vor mentine, spun analistii.

"Pietele au luat in considerare cel mai bun scenariu posibil, insa, avand in vedere ca momentul de redresare la nivel global ar putea intarzia, posibilitatea de risc va creste semnificativ in urmatoarele luni", a declarat Neil Shearing, specialist in tarile emergente din Europa la Capital Economics.

Chiar si investitorii care, in general, se aventureaza pe pietele emergente, au motive bune, in acest moment, sa evite regiunea. Din cauza efectelor severe pe care criza ecoomica le-a avut asupra tarilor din zona, o redresare rapida nu va fi posibila.

"Nu cred ca exista un lucru care sa poate schimba Europa de Est intr-o regiune concurentiala, pe termen scurt", a concluzionat Wener Gey van Pittius, investitor pe pietele emergente de la fondul Investec Asset Management.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#economie Europa Est, #investitii Europa Est, #risc Europa Est , #stiri economice