De ce nu poate fi Romania o putere energetica?

Duminica, 05 Octombrie 2008, ora 22:45
5083 citiri
De ce nu poate fi Romania o putere energetica?

In vreme ce autoritatile de la Bucuresti se afla in cautarea unui amplasament pentru viitoarea centrala nuclear-electrica a Romaniei, bulgarii au stabilit deja impreuna cu cine vor construi cele doua reactoare de la Belene, precum si termenul de finanlizare a lucrarilor.

In 2013, daca actualele grafice de investitii raman nemodificate, Bulgaria va avea doua centrale nucleare, capabile sa asigure 50% din necesatul energetic, in timp ce in Romania vor fi operatioanele aceleasi doua reactoare de la Cernavoda, care nu pot acoperi mai mult de 18-20% din consumul actual.

Puterea instalata a centralei nucleare de la Cernavoda se va dubla in 2015, an in care vor fi puse in functiune reactoarele 3 si 4. Abia atunci, in Romania, productia de energie electrica in unitati nucleare va atinge jumatate din nivelul raportat astazi de vecinii nostri de la Sud de Dunare.

Despre urmatoarea centrala nuceara a Romaniei se stie doar ca va fi amplasata in Transilvania. Noua centrala, a carei lucrari sunt planificate sa demareze in 2020, ar urma sa aiba pana la 4.800 de MW. Potrivit scenariilor analizate in prezent, cea de a doua centrala nuclear-electrica a Romaniei va avea intre doua si patru unitati cu o putere instalata de 600-1.200 de MW fiecare.

Pana una alta, autoritatile romane nu s-au decis impreuna cu cine vor construi urmatoarele doua reactoare de la Cernavoda. Potrivit directorului general pe Politici Energetice din Ministerul Economiei si Finantelor, Alexandru Sandulescu, institutia pe care o reprezinta a reluat negocierile cu cei sase investitori selectati pentru constructia reactoarelor 3 si 4: CEZ (Cehia), Electrabel (Belgia), Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Iberdrola (Spania) si RWE (Germania).

Aceasta din urma a castigat licitatia pentru achizitionarea a 49% din actiunile viitoarei centrale nuceare de la Belene, potrivit lui Petar Dimitrov, ministrul Economiei si Energiei din Bulgaria, citat de Novinite.

Oferta castigatoare a RWE a fost de 1,275 miliarde euro. Desi au concurat in mod direct pentru achizitionarea participatiei, RWE si Electrabel ar putea colabora impreuna la finalizarea proiectului.

Cele doua reactoare de la Belene vor fi realizate de compania ruseasca Atomeksportstroy. Rusii estimeaza ca vor finaliza constructia acestei centrale cel mai tarziu in 2013.

Investitia totala in noua centrala se va ridica la 5 miliarde de euro, cu cel putin un miliard de euro mai mult decat vor investi autoritatile de la Bucuresti in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Puterea instalata a viitoarei centrale se va ridica la 2.000 MW, impartiti in mod egal intre cele doua reactoare.

In 2013, dupa ce vor finaliza lucrarile la cele doua grupuri energetice de la Belene, Bulgaria va produce de trei ori mai multa energie nucleara decat Romania, ceea ce le va perimte vecinilor nostri sa-si consolideze pozitia de lider energetic in regiune.

Bulgarii nu stau pe loc nici in domeniul hidro, capitol la care Romania sta mult mai bine in prezent, si au anuntat ca vor sa reia planurile din perioada regimului comunist, de constructie a mai multor hidrocentrale pe Dunare, cu o capacitate de peste 1.000 megawati. Guvernul de la Sofia a format deja o comisie care va efectua studiile de fezabilitate a proiectelor care prevad construirea, impreuna cu partea romana, a doua hidrocentrale, fiecare cu o capacitate de 440 megawati, in orasele Nicopole, din Bulgaria, si Turnu Magurele, din Romania, precum si construirea unei centrale electrice de 265 megawati in orasul dunarean Silistra, de pe malul bulgaresc.

Jumatate din productia actuala de energie a Romaniei este obtinuta in termocentrale, extrem de poluante si cu un randament mic. Teoretic, o parte din termocetralele care urmeaza sa fie dezafectate in urmatorii ani ar putea fi inlocuite de centralele eoliene care urmeaza sa se construiasca in Dobrogea.

Desi exista proiecte care prevad realizarea mai multor centrale a caror putere totala sa atinga 10.000 MW, doar o cincime dintre acestea se vor putea construi efectiv, deoarece nimeni nu a investit suficient de mult pentru imbunatatirea infrastructurii de transport din zona.

In conditiile in care Romania are planificate investitii in sectorul energetic de cateva ori mai mici decat Bulgaria, este greu de crezut ca vom reusi sa producem si sa exportam mai multa energie electrica ieftina decat vecinii nostri de la Sud de Dunare, astfel incat sa devinim principala putere energetica din regiune pana in 2020, asa cum se prevede in Strategia Energetica Nationala.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#Bulgaria, #Romania, #belene, #Cernavoda, #energie nuclear electrica, #putere energetica , #stiri economice