De ce nu-si publica institutiile publice rapoartele de activitate - Raport SAR

Marti, 24 Februarie 2015, ora 14:57
3085 citiri
De ce nu-si publica institutiile publice rapoartele de activitate - Raport SAR
Foto: slimart.ro

Raportul anual de activitate al fiecarei autoritati sau companii publice ar trebui sa fie publicat nu mai tarziu de anul urmator si sa includa un capitol asupra eficacitatii achizitiilor - "value for money" - recomanda Societatea Academica Romana in Raportul Anual 2015.

Motivul este ca astfel creste transparenta in cheltuirea banilor, oferind contribuabililor un instrument suplimentar de control, dar si responsabilitatea functionarilor care le-au coordonat.

Normele metodologice ale Legii 544/2001 prevad oricum ca raportul trebuie sa contina o justificare a bugetului autoritatii (cum sunt atinse obiectivele prin cheltuieli) si pot fi suplimentar completate cu un template pentru un capitol pe subiectul achizitiilor publice.

Din pacate, la ora aceasta nu exista nici un compartiment din Guvernul Romaniei care sa monitorizeze completarea acestui raport, iar Curtea de Conturi e limitata la proceduri si nu poate face legatura necesara intre cat platesc contribuabilii si cat capata in schimb pentru banii lor.

Este necesar, de asemenea, un sistem de sanctiuni administrative pentru omisiunea de a completa acest raport, recomanda expertii SAR.

Un studiu realizat de SAR si Romania Curata in decembrie 2014 a scos in evidenta faptul ca institutii esentiale ale statului, ministere, consilii judetene, prefecturi sau primarii nu-si publicasera pana la data respectiva rapoartele de activitate pe 2013.

Vedeti mai jos cine sunt cei care au ignorant obligatia de a-si prezenta activitatea:

MINISTERE

Bilantul SAR arata ca din cele 17 ministere verificate, 7 nu-si publicasera rapoartele de activitate: Ministerul Culturii, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Ministerul Tineretului si Sportului, precum si Ministerul Educatiei, Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei.

PREFECTURI

Din cele 42 de prefecturi, NU au publicat rapoartele de activitate prefecturi din 12 de judete: Arges, Braila, Caras-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Prahova, Vaslui, Vrancea.

CONSILII JUDETENE

Din 41 de consilii judetene verificate, NU au publicat rapoartele de activitate 12 consilii judetene: Botosani, Braila, Brasov, Constanta, Covasna, Dolj, Harghita, Ialomita, Ilfov, Satu Mare, Suceava, Tulcea.

PRIMARII RESEDINTA DE JUDET

Din 40 de primarii, municipii resedinta de judet plus Bucuresti, verificate de noi, am constatat ca NU au publicat rapoarte de activitate 13 primarii: Alba Iulia, Calarasi, Constanta, Sfantu Gheorghe, Targoviste, Galati, Miercurea Ciuc, Drobeta Turnu Severin, Ploiesti, Satu Mare, Suceava, Ramnicu Valcea, Vaslui.

Spre deosebire de toti cei de mai sus, SAR publica anual, de la infiintare si pana azi, un raport de analiza si prognoza. Raportul SAR 2015 va cuprinde 12 recomandari de buna guvernare si va fi prezentat public joi 26 februarie de la ora 10, la sediul Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#rapoarte activitati institutii publice, #institutii rapoarte economice , #stiri economice