De ce petrolul scump transforma dolarul intr-o moneda slaba

Luni, 26 Mai 2008, ora 16:20
6708 citiri
De ce petrolul scump transforma dolarul intr-o moneda slaba

Petrolul s-a tot scumpit in ultima vreme, presat fiind de investitorii financiari de pe pietele mondiale, care au provocat o spirala a preturilor. Producatorii de petrol spun ca cererea este tot mai mare, iar oferta va ramane la acelasi nivel. China a devenit unul dintre cei mai mari consumatori de produse petroliere din lume, ceea ce a condus la o cerere foarte mare si automat preturi in crestere.

Barilul de titei este exprimat in dolari, spre nemultumirea producatorilor. Cresterea pretului barilului de titei a provocat o reactie din partea statelor europene care au apreciat euro in raport cu dolarul, ajungandu-se la nivelul de 1,5770 dolari pentru un euro. Scumpirea euro inseamna insa un baril de titei mai ieftin pentru statele din zona euro si unul mai scump pentru cele din afara zonei.

Producatorii de titei sunt nemultumiti de aceasta situatie, deja Rusia a anuntat ca vrea sa vanda petrolul direct in euro, iar tarile arabe se gandesc si ele la o solutie in acest sens.

Toata aceasta cursa a determinat o explozie a pretului petrolului, care nu se va opri prea curand si se pare ca un prag de stabilitate pentru baril va fi abia la nivelul de 200 de dolari. Cotatia titeiului a avansat cu circa o treime de la inceputul anului, trendul ascendent fiind sustinut de temerile legate de oferta Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) si de deprecierea dolarului.

Pe de alta parte, productia de petrol din statele din afara OPEC stagneaza si se vor mentine sub 50 de milioane de barili pe zi in acest an, sub estimarile anterioare. Pretul ridicat al petrolului este cauzat de faptul ca cererea globala de titei a depasit oferta, a declarat joi secretarul american pentru Energie, Sam Bodman, dar afirmatiile acestuia au fost contrazise de secretarul general al OPEC, Abdullah al-Badri.

OPEC si-a mentinut opinia conform careia nu poate face nimic pentru a determina reducerea preturilor titeiului, in pofida presiunilor exercitate de natiunile consumatoare si a faptului ca aceste costuri afecteaza statele sarace. Impactul cresterii pretului la titei este aproape inevitabil unul recesionist, de slabire a cresterii economice, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Se crede ca s-a ajuns la maximul productiei de petrol, intrucat nu s-au descoperit noi zacaminte in ultimii 10 ani in acelasi ritm in care se gaseau in trecut si se pare ca nu se va mai putea produce mai mult petrol decat se produce la ora actuala.

Pretul petrolului a crescut vineri peste 132 dolari pe baril, dupa ce a inregistrat un declin semnificativ joi, pana la 130,81 dolari pe baril, in contextul mentinerii temerilor legate de stagnarea productiei Rusiei si a altor state din afara OPEC.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#SUA, #petrol, #dolari, #scump, #Baril, #OPEC , #stiri economice