De ce si-a redus Irakul exporturile de petrol?

Duminica, 07 Septembrie 2008, ora 15:42
1793 citiri
De ce si-a redus Irakul exporturile de petrol?

Exporturile de petrol ale Irakului au scazut usor in august, ca urmare a diminuarii livrarilor de titei din regiunea Kirkuk din nordul tarii, potrivit datelor privind transporturile petroliere, citate de Reuters.

In medie, Irakul a exportat in fiecare zi din august 1,83 milioane de barili, din care 1,52 milioane barili din sudul siit al tarii si 310.000 barili din nord. In iulie, exporturile Irakului au fost, in medie, de 1,85 milioane de barili/zi.

Per ansamblu, Irakul si-a consolidat in 2008 productia de petrol, ca urmare a fluxurilor mai solide din nord, unde sabotajul si problemele tehnice determinasera anterior o stagnare a productiei, iar consolidarea a permis Bagdadului sa castige mai multi bani ca sa isi finanteze reconstructia.

Potrivit unor surse din cadrul companiilor de profil care activeaza in Irak, exporturile de petrol din zona Kirkuk au scazut din cauza unor intreurperi in extractia de titei ce alimenteaza una dintre conductele care traverseaza Turcia.

In acelasi timp, problemele in furnizarea energiei electrice din zona de sus au redus exporturile la mijlocul lui august, dar livrarile totale s-au mentinut la nivelul din iulie.

In contextul in care petrolul continua sa se ieftineasca pe pietele internationale, Hussain al-Sahristani, ministrul irakian al petrolului a declarat, duminica, ca se impune o revizuire a pietelor.

Declaratia a fost facuta cu putin timp inaintea reuniunii de la Viena a ministrilor Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si prefateaza o eventuala pozitie a Irakului cu privire la cresterea productiei.

Irakul este a treia tara din lume dupa rezervele certe de petrol.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Irak, #productie petrol, #export , #stiri economice