Deficitul bugetar al UE a atins in al doilea trimestru 1% din PIB

Luni, 24 Noiembrie 2008, ora 13:57
1190 citiri
Deficitul bugetar al UE a atins in al doilea trimestru 1% din PIB

Deficitul bugetar al Uniunii Europene (UE) a fost in al doilea trimestru din acest an de 1% din produsul intern brut (PIB) dupa un avans de 3,5% al cheltuielilor.

Astfel, in trimestrul II din acest an, cheltuielile au crescut cu 3,5% fata de aprilie - iunie 2007, pana la 1.417 miliarde euro, reprezentand 45,1% din PIB. Veniturile bugetului UE au avansat intr-un ritm mai lent, de 1,1% fata de intervalul similar al anului trecut, pana la 1.403 miliarde euro, reprezentand 44,7% din PIB, informeaza NewsIn.

Comparativ cu primul trimestru al acestui an, deficitul bugetar a accelerat usor in perioada aprilie-iunie 2008.

In medie, contributiile sociale aduc 31% din totalul veniturilor bugetare, urmate de taxele pentru productie si import (30%) si de impozitele pe venit si profit (29,4%), restul provenind din alte surse, potrivit datelor prezentate de Eurostat.

Cheltuielile cu asigurarile sociale reprezinta, in medie, 40,2% din totalul cheltuielilor UE, urmate de alte cheltuieli bugetare, dobanzi, compensatii acordate angajatilor si formarea de capital brut.

Biroul european de statistica a mai evidentiat ca deficitul bugetar al UE a inregistrat o tendinta de decelerare in ultimii patru ani, de la aproape 3,5% din PIB in trimestrul al doilea din 2004 la 1% din PIB in acelasi interval din 2008, evolutie reflectata prin cresterea usoara a activelor financiare si prin scaderea semnificativa a intrarilor nete pe partea de pasive.

In zona euro, veniturile bugetare s-au ridicat la 45,5% din PIB, in timp ce cheltuielile au fost de 46% din PIB.

La sfarsitul celui de-al doilea trimestru din 2008, stocurile de active financiare ale UE ajunsesera la 3.480 miliarde euro, in timp ce obligatiile comunitatii europene urcasera la 7.910 miliarde euro.

In ce priveste datoria generala neconsolidata a statelor membre, aceasta era formata in proportie de 83,25% din datorii ale autoritatilor centrale, 8,12% reprezenta datorie locala, 7,52% datorie de stat si 1,12% - fonduri de securitate sociala.

La finalul trimestrului II, pe tipuri de instrumente, 80,55% din datoria generala consolidata era constituita din titluri, altele decat actiuni, excluzand produsele financiare derivate. Imprumuturile reprezentau 14,81% din totalul datoriei generale, iar 4,64% din datorie era formata numerar si depozite.

In clasamentul tarilor din UE dupa nivelul datoriei publice, Romania se situa la finalul anului trecut in randul statelor putin indatorate. O datorie publica mai mica decat in Romania era inregistrata doar in Estonia (circa 3% din PIB), Luxemburg si Letonia.

La safrsitul lui 2007, opt state din UE - Italia, Grecia, Belgia, Ungaria, Germania, Franta, Portugalia si Malta - aveau o datorie publica de peste 60% din PIB, limita fixata in criteriile de La Maastricht, in timp ce in Cipru si Austria, nivelul era putin sub 60%. Insa in toate aceste state, datoria publica raportata la PIB a scazut in 2007 fata de anul anterior, remarca Eurostat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#deficit bugetar, #PIB, #UE, #Eurostat, #datorie publica, #crestere cheltuieli , #stiri economice