Ziare.com

Deficitul de cont curent a scazut cu 73,3 procente

de Teodora Bodeanu
Miercuri, 12 August 2009, ora 14:04

   

Deficitul de cont curent a scazut cu 73,3 procente
Deficitul de cont curent al Romaniei a inregistrat una dintre cele mai mari ajustari din istorie, scazand cu 73,3 procente, in primul semestru din 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la valoarea de 2,375 de miliarde de euro.

Cea mai mare influenta asupra reducerii soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 2,96 de miliarde de euro, in scadere cu 67,2% fata de semestru I din 2008, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Deficitul contului curent a fost finantat integral prin investitii directe straine, de 2,894 miliarde de euro, comparativ cu 5,075 de miliarde de euro, in primele sase luni din 2008.

Pe 30 iunie 2009, datoria externa pe termen mediu si lung a ajuns la nivelul de 57,237 miliarde de euro, in crestere cu 11,7% fata de 31 decembrie 2008.

Pe de alta parte, datoria pe termen scurt a scazut cu 17,8 procente, in aceeasi perioada, ajungand la nivelul de 18,239 miliarde de euro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 664 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

aici e realitatea economiei romanesti

sa vedem de ce e asa
pai simplu puneti la aceasta cifra 19% si taxe vamale si accize si vedeti ca dati de bugetul vechi
apoi vedeti ca totul era pe credit si iaca toata economia Romaniei ma refer la partea cu cresteri economice ca de rest suntem ca in ani 90, cu acces la credit fara sa putem lua atunci nu prea era acces la credit
si tot asa de scump ca si atunci
adica imposibil pentru utilitate economica util doar pentru nevoi

 

Ajustari in economia romaneasca

Scaderea PIB-ului in 2009 contine si elemente pozitive de ajustare la nivel macroeconomic.In 2008 Romania a inregistrat o "crestere"de 8%(cu care se lauda atat de mult tariceanu & comp)pe baza unui consum din importuri,depasind cu mult posibilitatile reale nationale.In plus importurile
haotice au sugrumat productiile locale(mai ales in agricultura si industrii mici,sectoare care absorb mana de lucru substatiala).Toate aceste "baloane"din perioada guvernului PNL se sparg precum niste bube coapte.Nu in mod intamplator scaderea preconizata in 2009 este de cca.8%,adica exact "crestere" mult trambitata de tariceanu.In realitate se asaneaza aceasta"crestere"oferindu-se Romaniei sansa de a porni o noua crestere sanatoasa bazata pe productie si consum reorientat spre producatorii interni.Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor