Der Spiegel: Usile Europei, inca tinute inchise pentru muncitorii romani

Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 15:56
1884 citiri
Der Spiegel: Usile Europei, inca tinute inchise pentru muncitorii romani

Romanii si bulgarii inca nu sunt vazuti cetateni cu drepturi depline ale Uniunii Europene.

Multe state membre continua sa-si mentina restrictiile pe piata muncii, in special acum, in contextul crizei economice globale, care accentueaza aceasta situatie.

Un numar mare de state membre UE, precum Olanda, vor continua sa-si mentina restrictiile de pe piata muncii pentru cetatenii tarilor care au aderat recent la Uniune, Romania si Bulgaria, potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat joi, scrie der Spiegel.

Ministrul britanic pentru Frontiere si Imigratie, Phil Woolas, considera ca situatia este cauzata de ingrijorarea vechilor state membre ca isi vor pierde posibilitatile de angajare, folosind criza financiara ca argument pentru a-si proteja piata muncii.

Aceste ingrijorari au existat inca de cand zece state au aderat la blocul european, printre care si Polonia, in 2004. Folosindu-se de conditiile pe care statele est-europene le-au avut in vedere atunci cand au aderat la Uniunea Europeana, statele vest-europene au putut limita accesul acestora catre pietele de munca. Aceleasi restrictii le-au fost impuse si Romaniei si Bulgarei.

Oficial, oportunitatile de munca pentru cetatenii celor doua state sunt accesibile in Spania, Portugalia, Grecia, Ungaria si Danemarca din 2009, in timp ce Marea Britanie, Germania, Franta si Italia mentin restrictii partiale.

Olanda, in schimb, pastreaza portile inchise, in fata temerilor privind cresterea somajului in sectoare afectate de situatia financiara (constructii, industrie).

CE: Temerile sunt nefondate

In ciuda ingrijorarilor vechilor membri UE, oficialii Comisiei Europene spun ca acestea sunt nefondate pentru ca efectele migrarii economice din Europa de Est sunt "in medie marginale".

Potrivit lui Arjan Heyma, de la Agentia de cercetare SEO din Amsterdam, semne ale unei reduceri salariale usoare se pot observa doar in agricultura, asadar afluxul noilor veniti nu ar trebui sa sperie Europa.

"Sa luam exemplul muncitorilor polonezi veniti in Olanda. Cei mai multi dintre polonezi erau deja aici inainte de ridicarea restrictiilor. Daca romanii le urmeaza exemplul, numarul lor nu va fi semnificativ dupa deschiderea pietei muncii", a explicat Heyma.

Pe de alta parte, piata muncii inchisa inca pentru romani si bulgari duce la exploatare, atrage atentia Gerlof Roubos, directorul Asociatiei Internationale pentru Angajare.

"Criza pune preturile sub presiune, situatie care se va mentine in urmatoarea perioada. Asadar, este avantajos sa angajezi forta de munca ieftina din Romania si Bulgaria pentru ca profitul celor care lucreaza ilegal este necunoscut", a adaugat Roubos.

In acord cu prevederile extinderii UE, toate statele membre trebuie sa acorde accesul cetatenilor romani si bulgari pana in 2012, in cazul in care nu apar "tulburari serioase" in piata muncii.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#Romania Bulgaria UE, #piata muncii romani, #Polonia restrictii, #restrictii piata muncii, #restrictii muncitori romani , #stiri economice