Discutii cu oficialii GDF SUEZ pe tema reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

Duminica, 10 Octombrie 2010, ora 21:16
1479 citiri
Discutii cu oficialii GDF SUEZ pe tema reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

Reprezentantii Ministerului roman al Economiei au fost invitati zilele acestea in Franta de catre oficialii companiei energetice GDF SUEZ, pentru a purta discutii despre viitoarele reactoare 3 si 4 pe care statul roman vrea sa le construiasca la Cernavoda, sustine Tudor Serban, consilier al ministrului Economiei, Ion Ariton.

"Invitatia a venit din partea GDF SUEZ. Discutiile au fost in special despre viitoarele reactoare 3 si 4 de la Cernavoda. Insa am vorbit si de alte posibile proiecte", a declarat Tudor Serban.

Grupul ceh CEZ si-a anuntat recent decizia de a se retrage din actionariatul EnergoNuclear, compania de proiect care ar urma sa dezvolte reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda (actionariat din care face parte si GDF SUEZ). Reprezentantii CEZ spun ca in prezent "analizeaza proiecte mai atractive in Cehia si Slovacia". Participatia CEZ de 9,15% la EnergoNuclear va fi impartita fie unui singur investitor, fie la mai multi dintre ceilalti ramasi.

De asemenea, EnergoNuclear urmeaza sa organizeze pe 15 decembrie 2010 o negociere la sediul companiei, in vederea atribuirii contractului pentru constructia si punerea in functiune a celor doua reactoare. Costul estimat pentru acest proiect se ridica la 3,2 miliarde euro, fara TVA. Fiecare din cele doua viitoare reactoare nucleare va avea o putere instalata de 700 MW. Punerea in functiune a primului reactor este preconizata pentru anul 2017.

Nuclearelectrica si alti sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Reactor 3 Cernavoda, #Reactor 4 Cernavoda, #negocieri GDF SUEZ , #stiri economice