Disputele teritoriale dintre China si Japonia afecteaza economia

Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 22:38
2339 citiri
Disputele teritoriale dintre China si Japonia afecteaza economia
Foto: Bloomberg

Inrautatirea disputelor teritoriale dintre China si Japonia ar putea afecta serios economia celor doua tari, dar si pe cea mondiala, potrivit analistilor.

Companii precum Toyota si Panasonic au raportat daune la fabricile din China, in urma protestelor a mii de chinezi fata de suveranitatea japoneza asupra unor insule, relateaza Bloomberg.

Protestatarii au iesit in strada in marile orase chineze, inclusiv Beijing, Shanghai si Guangzhou, cerand ca insulele sa revina Chinei, precum si boicotarea produselor japoneze.

Premierul japonez, Yoshihiko Noda, a cerut autoritatilor chineze sa asigure siguranta cetatenilor japonezi din China.

Tensiunile dintre cele mai mari economii asiatice au escaladat dupa ce guvernul condus de Noda a anuntat ca va cumpara insulele de la proprietarul privat japonez. Imediat, guvernul chinez si-a trimis vapoare langa insulele cunoscute sub numele Senkaku, in japoneza, si Diaoku, in chineza.

"Este inca o lovitura pentru economia globala", a spus Andy Xie, fostul economist sef pentru Asia al Morgan Stanley. "Costul pentru China ar putea fi mai putine investitii straine directe, dar ar fi mai rau pentru Japonia, deoarece un punct important pentru economia sa este industria auto", a adaugat acesta.

China este cea mai mare piata de desfacere pentru masini din lume. Luna trecuta, vanzarile de masini japoneze in China a scazut, comparativ cu inregistrarea unor cresteri de 10 la suta pentru masinile germane, americane si sud-coreene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#dispute teritoriale China Japonia, #efecte economie China Japonia , #stiri economice